We hebben Khani (Arabier, hengst geboren in 2002 V:Kubay Khan (Kubinec) M: Zarantha (Anthal)) in 2004 gekocht toen hij twee jaar oud was. Hij is niet gecastreerd. We hebben inmiddels wel vasectomie laten doen omdat we niet meer dan twee veulens wilden en we hem wel gewoon bij de merries wilden hebben staan.
Sinds hij bij ons kwam in 2004 hebben we uiteraard van alles met hem gedaan. Hier volgt een beschrijving van ons "inrijdproces". Het is een proces dat al is gestart vanaf het moment dat we hem thuis kregen, er zitten jaren indirect werk in. Geen doelgericht, prestatiegericht werk maar gewoon zo af en toe wat leuke oefeningetjes die het "echte" inrijden later gemakkelijker maken. Als je zelf een jong paard hebt, is dit naar onze mening echt de allerfijnste manier van inrijden. Geen stress, geen overhaaste dingen, geen grote stappen. Gewoon heel geleidelijk steeds een stapje meer, zodat je er later gewoon op kunt klimmen zonder dat het paard dit ervaart als een Big Thing.
Waarom zou je in vredesnaam je paard laten inrijden door iemand die hem niet kent, geen eeuwen de tijd heeft om hem te leren kennen maar alles snel binnen een bepaalde termijn moet hebben gedaan? Waarom is het "laten inrijden door een professional" zo normaal...? Voor velen is dat waarschijnlijk omdat we met zijn allen denken dat een paard eng is om in te rijden, dat het gaat bokken en steigeren en rennen. Of dat je het paard 'verpest' als je het verkeerd doet. Als je goed nadenkt over wat je doet, veel hebt gelezen over hoe paarden leren, veel tijd uittrekt om bij je paard te zijn, dan is dit absolute onzin en is de kans juist veel groter dat je een verpest (gestrest) paard terug krijgt als je hem laat inrijden dan wanneer je het gewoon in alle rust zelf doet. Bokken, steigeren en ongecontroleerd rennen gebeurt alleen als je te snel gaat, stappen overslaat en niet de tijd neemt die nodig is!
Oke, hier dan een globale beschrijving van de manier zoals wij Khani hebben "ingereden".
We begonnen natuurlijk met simpel grondwerk; friendly game, wijken voor druk en suggestie, circling game enz. Allemaal Parelli-gebaseerd. Hij heeft hiermee een fijne basis gekregen en is attent en lief in de omgang, komt graag naar je toe op lichte suggestie, is beleefd en meewerkend en bijt of trapt never ever meer (jaja, ook al is ie hengst, toen we hem kregen beet hij wel maar dat hebben we snel opgelost.
Na de allereerste en nodige basis zijn we spelenderwijs steeds iets verder gegaan; dekje op als hij stil staat, zadel erbij, zorgen dat hij er een positieve associatie mee krijgt en weer af zonder verder iets te vragen. De keer erna het zadel iets langer op, ook tijdens het grondwerk. Eerst zonder, daarna met stijgbeugels. Alles in kleine stapjes waardoor er nooit een 'oh my god dit is eng'-punt kwam.
De keer daarna het zadel op tijdens een van onze vele fiets- en wandeltochten buiten over de weg en later door het dorp. We zijn al begonnen met het zadel toen hij twee jaar oud was, en hebben dit gewoon af en toe soms met een paar maanden ertussen weer herhaald. Al met al is hij zo heel gewoon geworden met het zadel en accepteert het als een normaal ding dat niets engs inhoudt.
We nemen onze paarden ook van jongs af aan in hun eentje mee naar buiten. Afhankelijk van het paard in kwestie (en de achterblijver) moet je dit echt heel langzaam opbouwen. Als je de stappen maar klein genoeg maakt en je zorgt dat je goed gedrag beloont en ongewenst gedrag niet, dan komt dat vanzelf goed. Er zijn ontzettend veel paarden die niet in hun eentje van huis af willen maar als je dat gewoon veel oefent, dan wordt het gewoon voor ze (zelfs voor stresskippen) en raken ze er niet door in de stress.
Er echt op zitten en rijden hebben we echter nog een hele tijd uitgesteld omdat een paardenrug zo kwetsbaar is en de wervels nog zacht en niet volgroeid zijn. Gelukkig wisten we dit, en hebben we de rug van Khani niet door onwetendheid al op driejarige leeftijd al slechter gemaakt door er vanaf die tijd al op te rijden (*noot achteraf: weer later leerden we dat de rug zelfs nog later volgroeid is en met onze veulens Camee en Khabal hebben we nog langer gewacht voordat we er voor het eerst op gingen zitten!!!).
Ik heb wel al vanaf twee/driejarige leeftijd zo af en toe over zijn rug heen gehangen. Terwijl ik er overheen gebogen stond (op een stoel) zwaaide ik mijn armen aan de andere kant, krabbelde hem aan de andere kant enzovoorts zodat hij eraan wende dat hij daar ook iets kon zien en voelen, net zoals wanneer je op een paard gaat rijden. Ook heb ik naast hem, op de zadelplaats op en neer gesprongen zodat hij daar niet meer bang voor was (handig als je later op wilt stijgen zonder dat je paard daarvan schrikt. Dat je wat voor joker staat zo springend naast je paard, ach who cares.
Ondertussen hebben we ook een keer voor de grap een grote knuffel op hem gebonden: Bugs Bunny. Met deze bunny op zijn rug hebben we wat grondwerk gedaan, en heeft hij zelfs gedraafd. Bugs zijn armen en benen zwaaiden op een neer, maar Khani was voldoende gedesensibiliseerd dat hij daar niet warm of koud van werd (de kans dat hij schrikt door een ruiter die per ongeluk met een arm zwaait is dus ook niet zo groot).
Tijdens de wandel- en fietstochten heb ik hem stemcommando's geleerd. Stap, draf, galop en Ho. Heel basic, maar het zat er perfect in en dat is heel handig voor als ik er later op zal klimmen. Dan komen teugelhulpen namelijk toch anders door dan wanneer je ernaast staat, dus is het handig dat hij al vertrouwd is met die stemhulpen.
Het wijken voor druk is verder uitgebouwd in de one rein stop; als ik mijn hand over de teugel laat glijden beweegt hij zijn hoofd in de richting van mijn hand, tegen zijn bovenlijf. Hiermee is de "noodrem" geïnstalleerd. Ook wijken voor 'been' (druk met de hand) goed aangeleerd zodat dit ook al logisch voor hem is als ik er op ga zitten.
Behalve de dingen die ik hierboven beschrijf hebben we nog veel andere dingen gedaan: samen gezwommen, door het huis gebanjerd, lange wandel- en fietstochten gemaakt met allemaal (spannende) oefeningen onderweg, en grondwerk gedaan zonder halster of touw (parelli-programma). Ook trailerladen oefenen is perfect om vertrouwen op te bouwen. Allemaal dingen om tijd met elkaar door te brengen en spelenderwijs meer vertrouwd met elkaar te raken. Alles wat ik hierboven beschrijf, beslaat een periode van drie jaar. Het kan heus allemaal veel sneller zonder dat dit belastend is voor het paard, maar Khani was toch nog zo jong dus zagen we geen enkele reden om het sneller te doen dan we deden want voordat hij vijf was wilden we er niet op. (*inmiddels zou ik zeker tot 6 jaar wachten voordat ik erop zou gaan en met onze veulens hebben we zelfs tot 7 jaar gewacht)
Stukje op 23 april 2007: We hebben 8 april voor het eerst buiten gereden met Harisha en Khani. Dat ging heel goed, alsof Khani nooit wat anders had gedaan. Die eerste keer hebben we alleen gestapt. Inmiddels hebben we hierna alweer een paar keer in het bos gereden. De tweede keer hebben we een stukje gedraafd (hij vond het normaal en geen punt, 'drrraf' zit nou eenmaal allang in zijn systeem en 'hoo' ook dus er was niks nieuws voor hem en hij had vol vertrouwen in mij op zijn rug blijkbaar). De derde keer hebben we ook een stukje in galop gedaan en hij bleef ook in deze gang heel controleerbaar en beheerst. (wat zittie lekker!!!)
Zo zijn we doorgegaan, af en toe wat in de bak oefenen maar vooral lekker buiten in het bos. De stemhulpen zijn niet meer nodig, hij reageert op inademen (actieve zit aannemen) om te versnellen en uitademen (ontspannen) om te versnellen en vertragen. Wel vind ik het nog steeds leuk om te vragen "Zullen we een galopje doen?" want hij springt dan heerlijk aan in galop zo van "Yes, zin in!". Het is een heerlijk paard.
Met de veulens Camee en Khabal hebben we het exact zo gedaan als hierboven, behalve dat we er nog later pas op zijn gaan zitten omdat we toen geleerd hadden dat de ruggenwervels nog langer tijd nodig hebben om volgroeid te raken. Een mens op een rug is een behoorlijke belasting omdat de rug horizontaal is dus voordat de botten hard zijn is het niet verstandig om erop te gaan zitten als je het belangrijk vindt dat het paard op latere leeftijd ook nog fit is. Als je later begint, is de kans groot dat je er aan het einde veel extra jaren bijkrijgt!