Inloggen

Ervaringen zelfbekappers Zelfbekappers aan het woord

Gabrielle de Vos en haar pony Bo

Via jullie website ben ik geïnspireerd geraakt over het natuurlijk bekappen. Ik heb mij gelijk ingeschreven voor de cursus.

Mijn pony (22 jaar), heeft zijn hele leven al op ijzers gelopen. In mijn omgeving was iedereen nogal terughoudend over mijn 'blote hoeven' idee. Logisch, in het begin kon hij nog geen 5 meter lopen over tegels/asfalt. Zijn hoeven waren echt in een erg slechte conditie.

Na veel geduld en langzaam opbouwen is dit het resultaat:

Ik ben zo ontzettend blij dat ik de cursus heb gedaan, ik zou NOOIT meer een paard/pony op ijzers laten zetten, daar is dit toch wel het harde bewijs tegen.

Bedankt voor jullie website met ontzettend goeie informatie, ik hoop dat jullie nog veel meer paarden eigenaren kunnen inspireren!

Groetjes, Gabrielle

Anneken Talsma met haar Friese ruin Kobus

image

Het zal nu ongeveer een jaar geleden geweest zijn toen mijn vriendin Nynke me belde met de mededeling:

"We doen het helemaal fout met het bekappen en beslaan van onze paarden. Kijk maar op paardnatuurlijk.nl." En ja, waar je dan allemaal achter komt.. Uiteindelijk zijn we eind maart 2005 naar Frans en Ilona geweest voor de cursus natuurlijk hoefbekappen. Een aanrader. Meteen na die dag durfde ik het wel aan om met onze paarden aan de slag te gaan. Kobus, onze Friese ruin, moest er als eerste aan geloven. Mijn man heeft eerst de achterhoeven van de ijzers gehaald en ik heb ze bekapt. Het rijden ging 14 dagen goed. Toen kon het arme dier geen voet meer verzetten, zo gevoelig was hij. Ik was veel te hard van stapel gelopen, Kobus had te veel op harde ondergrond gelopen.

Na een week rust in de wei, ben ik weer begonnen met rijden. En heb aan Kobus de keus gelaten waar hij wilde lopen, in de berm of op de weg. Dat werkte prima en langzamerhand koos hij er steeds vaker voor om in stap op harde ondergrond te gaan lopen. In draf was daar nog lang geen sprake van en ik wist toen al snel dat het een zomer zou worden zonder ritjes met paard en wagen. Toen de gevoeligheid afnam, hebben we de ijzers van de voorhoeven ook weggehaald. Ondanks mijn voorzichtigheid werd hij na 2 weken weer erg gevoelig. Maar door de hoefwand wekelijks goed af te ronden, was het mogelijk om door te rijden. Drie maanden na het volgen van de cursus, zijn Nynke met haar paard en ik met Kobus, naar Frans en Ilona geweest. We waren toch wel wat onzeker en het leek ons het beste dat zij onze hoefbekapkunsten eens persoonlijk zouden bekijken. Ze waren heel erg tevreden en wij opgelucht. Nu durfde ik ook onze andere Fries, Brechtsje, van de ijzers te halen. Wonder boven wonder heeft zij nooit gevoelig gelopen. Dat was voor mij een opsteker, ik deed het dus echt zo slecht nog niet.

Inmiddels zijn we 10 maanden verder en het gaat steeds beter. Draven op asfalt lukt sinds kort en een klein stukje galopperen ook. Wat opvalt is dat Kobus nooit meer struikelt. (Ik dacht altijd dat hij wat onhandig was.) Brechtsje schopte met ijzers vaak haar eigen benen open, dit is zonder ijzers niet meer gebeurd.

Ik ben blij dat ik onze paarden van de ijzers af heb en zelf de bekappingen kan doen. In het begin was het zwaar, maar nu heb ik er geen moeite meer mee en vind het mooi werk.

Ilona en Frans: tige tank!

Anneken Olivier

Ruud en Brigitte Noor & Chico en Spot

Lieve Ilona en beste Frans, (this is Rudy)

Zoals jullie weten zijn we bij jullie geweest met drie "gezinnen", allemaal eigenaren van paarden van dezelfde stal. Eerst natuurlijk heel veel op jullie site gekeken, enthousiast geworden en de cursus gevolgd.

De dag erna meteen begonnen, wat nou wachten......... Bij onze ruin Chico waren de ijzers er al een paar maanden af, bij onze merrie Spot er meteen afgehaald. Dat zag er dus niet uit! Brokkels, witte lijn sepperatie etc.

Na de eerste bekapping van beide paarden was het resultaat op zich en op zicht heel bevredigend, maar hoe lopen ze er op?

De merrie geen enkel probleem, liep meteen goed en doet dat nog steeds. Chico de ruin met HKO was een ander verhaal. Hij liep gevoelig, tot zeker een maand of 3 naderhand. Nu, 4 maanden later, gaat het met beide paarden echt geweldig. Ze lopen beiden veel ruimer, Chico tikt zich eigenlijk nooit meer aan, struikelt eigenlijk nooit meer en de gevoeligheid is helemaal weg. Daarnaast is Brigitte met Chico in training en rijdt ze hem ala Antoine de Bodt.

Nu, pas een aantal maanden later, zien de hoeven er geweldig uit. Geen witte lijn seperatie meer, geen brokkels en geen kneuzingen meer op de zool. Nooit ijzers meer voor onze paarden!

Kortom, de ons ingeslagen weg bevalt ons uitermate goed. Niet de besparing van geld, het welzijn van onze paarden staat voor ons altijd voorop. Wij zien dat onze paarden beter lopen dan voorheen en diervriendelijk onderhouden worden. Van een stal waar voorheen het merendeel op ijzers liep is dat nu nog bij een viertal paarden het geval.

Tot zover,
Brigitte en Ruud

Mariëlle & Oscar de la Renta

image

Beste Frans & Ilona,

Sinds 1 augustus loopt mijn dressuurpaard blootsvoets. Ik heb 12 augustus een cursus natuurlijk bekappen gevolgd bij Wout en houd nu zelf de hoeven bij. Hij loopt blootsvoets echt fantastisch! Hij is momenteel wel wat gevoelig op de steentjes, maar in de bak en ook op de wei loopt hij grandioos! Hij loopt Z2-dressuur (heeft genoeg punten om ZZ-licht te mogen starten). Sinds hij blootsvoets loopt, loopt hij lichtvoetiger. Zelfs mijn instructeur, die het eerst maar niks vond, is erg enthousiast! Tijdens de laatste les zei hij ineens dat hoefijzers logischerwijs helemaal niet goed kunnen zijn! Het is onvoorstelbaar, maar mijn paard heeft nu zo'n fijne draf gekregen dat we hem bijna in passage krijgen. Verder vind ik hem meewerkender, is hij losser in z'n lijf geworden en wat sneller in het achterbeen. Natuurlijk ook door de trainingen, maar het gaat nu ineens gewoon veel gemakkelijker!

Tot mijn grote verbazing kan ik ook als de wei nat is gewoon alles doen, ook galopwerk met changementen e.d. zonder dat hij uitglijdt! Ik durf volgend outdoorseizoen dus gewoon blootsvoets de proeven in!

Bedankt voor jullie bijdrage hieraan. Ik zal jullie site op mijn site opnemen en uiteraard al mijn klanten erop attenderen!

Met vriendelijke groet,

Hippo's Eternity
Gediplomeerd natuurgeneeskundige voor paarden
Mariëlle de Vries
http://www.hipposeternity.nl

Monique & Indy Lee

image

Mijn quarterhorse merrie Indy Lee heeft ontelbare hoefzweren gehad. Veelal ontstonden die spontaan, zonder duidelijke oorzaak. Mijn toenmalige hoefsmid heeft haar als laatste optie op ijzers gezet, maar de hoefwand was hiervoor veel te dun en de ijzers scheurden er na twee dagen af.

Omdat ze zoveel pijnlijke ingrepen meegemaakt had, was ze bang geworden voor de hoefsmid. We hebben het nog een paar keer geprobeerd met de dorpssmid die eigenlijk al met pensioen was: Een erg lieve en geduldige man die er een hele zaterdagmorgen over deed om haar te bekappen en voor de hele operatie slechts 8 Euro en een biertje verlangde. Omdat het niet veel verbeterde en ze bleef wegtrekken besloot ik zelf een (reguliere) cursus bekappen te volgen. Die cursus was erg interessant, maar gaf mij helaas geen antwoord op de vragen die ik had.

Onderstaand de waslijst problemen waar Indy mee te kampen heeft gehad:

  • Hoefzweren zonder aanwijsbare reden
  • Verbrede witte lijn met enorme gaten
  • Brokkelende en scheurende hoeven
  • Groot verschil in links voor en rechts voor (rechts voor erg stijl en nauw, linksvoor plat)
  • Scheve achterhoeven
  • Afwisselend erg warme/koude hoeven
  • Erg diepe en smalle straalgroeven
  • Slecht groeiende hoeven
  • Met hoofd gooien bij heuvel op rijden
  • Erg dunne hoefwand
  • Moeilijk aan kunnen galopperen
  • Moeilijk vierkant kunnen staan
  • Bij achterwaarts met hoofd gooien
image

Toen ze in augustus 2004 alweer een hoefzweer had, begon ik op internet naar andere manieren van bekappen te zoeken en kwam ik de website van PaardNatuurlijk tegen. Ik stond er eerst nogal sceptisch tegenover, maar naarmate ik meer van jullie site gelezen had en ook de cursus gevolgd had, begonnen de puzzelstukjes op hun plaats te vallen. De hoeven van mijn paard zijn veel beter geworden, ze beweegt zich vrijer, haar stappen zijn ruimer geworden. Voor buitenritten gebruik ik sinds enige tijd hoefschoenen van Marquis, waar ze geweldig mee loopt. Erg leuk als je mensen tegenkomt: Kijk, dat paard heeft schoenen aan! In ieder geval ben ik erg blij dat we sinds augustus 2004 geen hoefzweren meer hebben gehad!

Deze foto van haar hoef is genomen in april 2005. Nog niet perfect, maar het is een heel verschil van voordat ik haar zelf bekapte, en ze heeft nog nooit zo goed gelopen!

Groeten, Monique


Edword & Foxy Lady

image

Sinds mei 2004 doen wij aan natuurlijk bekappen (na een cursus bij jullie) bij onze Welsh K Foxy Lady. Het gaat ongeloofelijk goed: wij wonen in Friesland, alwaar we buitenritten alleen maar over de weg kunnen maken (hooguit een paar bermen als ze droog zijn): We draven en galoperen wat af en haar hoeven worden eigenlijk alleen maar mooier: succes met jullie verhaal en dat je nog maar veel meer mensen kan overtuigen over deze manier in het teken van het welzijn van het paard!!!

En voor iedereen die een hoefsmid zoekt: doe de cursus bij Frans en Ilona en je kan binnen een dag je eigen paardje gewoon zelf bekappen: het is echt mogelijk en goed te doen!

Bianca
(op de foto: Edword & Foxy Lady)

Jantine & Arabesk

Vanochtend heb ik eindelijk rustig de hoeven van me paardje kunnen bestuderen. Hij is nog nooit bekapt of beslagen (hij is drie) en heeft een tijd op een betonnen vloer gestaan. Zijn hoeven zijn breed en kort (iedereen roept dat ie op ijzers moet, mooi niet dus he). Aan de onderkant zitten twee zolen. Eentje boven de ander, de bovenste begint lost te laten. En guesss wat eronder zit, een prachtig holle zool!!! Ik ben zo blij dat zijn hoeven in orde zijn. Wel heeft hij flares aan de zijkant, die heb ik uiteraard teruggesneden (boogje in kwartier), maar verder ziet het er wild uit.

image

Ik heb fotos gemaakt en zal die op mijn website zetten. Echt indrukwekkend, maar goed dat ik op die cursus ben geweest anders had ik me laten ompraten en hoefijzers eronder laten slaan.

Vandaag maar even de videocamera meegezeuld naar stal. Daar heb ik opnames gemaakt van mijn paardje (dat laag op de hielen staat) en een beslagen paard dat hoog op de hielen staat. Thuis alles op videoband gezet en vertraagd afgespeeld. Wat we geleerd hebben bij de cursus natuurlijk bekappen, over hiel en toonlanden was goed te zien! Met het blote oog valt het niet zo op, alleen dat sommige paarden die hoog op de hielen staan kort lopen.

Hoe kan het toch dat niemand al eerder op de ideeën zoals beschreven in de cursus is gekomen? Alles is zó logisch en alles valt als puzzelstukjes inelkaar.

Jantine
(op de foto: Jantine & Arabesk)

Sacha & Mondial

image

Hoi Frans & Ilona,

Ik heb vorig jaar (2004) een van de eerste cursussen natuurlijk bekappen bij jullie gedaan. Sinds die tijd gaat het heel goed met Mondial. Hij loopt stukken ruimer, soepeler en zijn gangen zijn mooier geworden.

De foto is van een sneeuwrit, Mondial is die bruine links op de foto. Het andere paard had af en toe moeite om zich staande te houden mede door de ijzers die onder haar voet getimmerd zitten... Maar Mon en ik hebben zelfs gegalopeerd in de sneeuw, zonder problemen.

Op stal zijn nog veel mensen erg sceptisch als ik met mijn gereedschap aan kom zetten. Ik vertel graag over natuurlijk bekappen als ze zelf naar mij toe komen en er vragen over hebben. Helaas staat niet iedereen er open voor...

Ik ben in ieder geval heel blij dat ik de stap heb genomen en mijn paard nog het meest.

Groeten Sascha
(op de foto: Sacha&Mondiaan)

Edward & Cobber

image

Het gaat prima met het hoefbekappen. Ik doe nu de hoeven van onze beide Tinkers en dat gaat prima. Regelmatig even twee hoeven per keer (die Tinkers hebben grote hoeven!!) en dat is goed te doen.

De hoefsmid die alle andere paarden op stal bekapt laten we er telkens even naar kijken en hij is best tevreden. Ook hij ziet wel dat regelmatig bijhouden beter is dan een keer in de zoveel tijd de hoeven bekappen.

Brumby (Tinker van mn vrouw) heeft vrij snel scheuren in zn hoeven maar sinds ik m bekap en de hoeven mooi kort houd met een dikke mustangrol heeft hij daar geen last meer van.

Met Cobber (mijn Tinker) heb ik laatst de paardrijdvierdaagse van Dwingeloo gedaan en dat ging prima. Zijn hoeven waren uiteraard wel wat versleten (we liepen best veel over de weg) maar ik was zeer tevreden over hoe zijn hoeven het hebben gehouden. Het was toch zon 120 km in 4 dagen.

Ook heb ik laatst even zon filmpje gemaakt zoals jullie die ook op de site hebben staan om te controleren of je paard een hiellander of toonlander is. Cobber landt mooi op zn hielen!

Kortom: ik ben zeer tevreden.

Edward
(op de foto: Edward & Cobber)

Cindy & Doortje

image

Ik heb de cursus gevolgd omdat ik graag zelf wat meer wilde weten over de bouw en het onderhoud van de hoeven. Ik had nooit gedacht dat ik zelf zou durven vijlen en snijden aan de hoeven van mijn tinker, maar ik heb ondertussen haar hoeven al een keer of 4 onder handen genomen.

Het gaat geweldig! De hoefsmid die maandelijks op stal komt staat vaak te kijken wat ik aan het doen ben, en ook hij vind dat ik een goede basiskennis heb om de hoeven zelf bij te houden. Complimenten alom!

1 Nadeel aan deze kennis: Nu ik weet hoe paarden op hun hoeven moeten staan, zie ik teveel om me heen slechte hoeven, slechte beenstanden en eigenaren die niet te overtuigen zijn om hun paarden van hun ijzers af te halen. Als ik daarna naar de gezonde, brede hoeven van mijn paard kijk, weet ik tenminste dat ik een goede keus qua hoef-onderhoud heb gemaakt! Bedankt!

Cindy
(op de foto: Doortje)


Reacties

Naam:
Email:
Tekens over:


Bestaat er ook een cursus voor ezelhoeven?
0
-2

Hoi, ik zou heel graag deze cursus willen volgens. Ik las dat deze helaas niet meer in Zeeland, bij mij in de buurt, gegeven wordt. Zijn er mensen uit de buurt of dat ik via een station op kan stappen die naar Bilzen gaan voor de cursus met wie ik eventueel mee rijden kan?
0
-1

Is natuurlijk bekappen ook geschikt voor ezels?
0
0

Ik wil me dolgraag inschrijven voor de cursus maar woon in Hoogeveen en heb geen rijbewijs, is er iemand die in de buurt woont of langs Hoogeveen rijd en mij wil meenemen? Uiteraard delen wij dan de kosten van de gemaakte rit.
0
0

Hoi je kan met mij eventueel meerijden ik kom uit Lemele.
0
0

Ik wil me ontzettend graag aanmelden voor de cursus! Alleen wel jammer dat ronald in de reacties zo negatief is over het bekappen van dode hoeven. Ik heb er helemaal geen problemen mee! Waar kan ik me aanmelden?
1
0

Alle cursussen en workshops gedaan die er te vinden zijn mbt bekappen en deze is met stip de beste. Het pakket is zijn geld in goud waard, een fantastisch naslagwerk. Je kunt niet alles onthouden op 1 dag. daarom is het pakket met boeken en dvd zo goed. Door de opzet van deze cursus, het pakket vooraf te ontvangen en het verplicht beantwoorden van vragen zodat je alles goed bestudeert, en de hieropvolgende kundigheid van de cursusleider, is het echt een heel goed opgezette cursus. Erg leerzaam
7
0

Ik heb de cursus gevolgd jaren geleden, naar zeer dikke tevredenheid maar gezien ik gestopt ben met de paarden wil ik het pakket verkopen. Mag dat via deze weg? Het gaat om de twee boeken en een dvd.
8
0

Hoi Diaan heb je het pakket nog te koop ik heb er interesse in. Gr Sylvia sylvia.71@planet.nl
1
0

Hoihoi, ik heb een hele tijd geleden de basiscursus gevolgd, maar ik zou me willen inschrijven voor een herhalingscursus. Moet ik mezelf dan inschrijven voor de basiscursus??? Hoe zit het met de betaling van 40€... online of ter plaatse? Graag meer info, alvast bedankt!
1
0

Het was een enorm fijne en leerzame cursus! Heel erg bedankt! De hoeven heb ik inmiddels drie keer zelf bekapt en een professional heeft ze nagekeken en hij zegt dat ik het heel goed heb gedaan *big smile* Paardje loopt ook goed, dus heel tevreden!!!
6
-2

De kwakzalvers moet je daarentegen onder de hoefsmeden en dierenartsen zoeken. Dat doen ze vast niet expres, ze doen vast wel ook op hun manier hun best maar behoeven dringend een kennisupdate.
2
0

@ Patty en geestverwanten: het beste natuurlijk bekappen doet de natuur zelf. Dat betekent dus dat je niet hoeft te bekappen. Tot zover logisch? Wanneer je wel moet bekappen is dat dus een indicatie dat de omgeving van je paard mankeert en dat je holistisch bekeken daar aandacht aan zou moeten besteden: ont-stallen, scharrelen, bodemvarieteit, allemaal belangrijk. Totdat je niet meer hoeft te bekappen is wat ze hier natuurlijk bekappen noemen nmm ongetwijfeld de beste, minimalistische werkwijze
4
0

Het bestaat niet dat men in zo'n korte tijd kan leren bekappen. Dat bestaat gewoon niet, levensgevaarlijk... het functioneren van een paard valt of staat grotendeels met een goede hoefsmid... iemand die ervoor gestudeerd heeft, begeleid is, stage heeft gelopen en verstand ervan heeft.. Alstublieft begin er niet aan... krijg het er benauwd van... Er lopen al genoeg kwakzalvers rond.
3
-16

Wel GaMa ... Ik heb de traditionele hoefsmid ''cursus'' van 2 jaar achter de rug ... Ik heb paar weken geleden het pakket besteld , want ik vindt dat je nooit genoeg kan leren als je hoefsmid wilt worden ! ik wil wel even meedelen dat ik in die 2 boeken van paard natuurlijk meer opgestoken heb dan in mijn ''2'' jarige opleiding :/ spijtig genoeg ! Wat sasha zegt kan ik alleen maar beamen .
8
-1

Overigens heb ik de hoeven van mijn paarden het eerste jaar frequent laten controleren, telkens was de bekapper vol lof en bovendien gingen mijn paarden steeds beter tot echt goed lopen en verdwenen alle hoefproblemen (scheuren, gevoelig lopen, slechte straal). Inmiddels heb ik niet meer het gevoel dat ik de controle nodig heb en doe ik het helemaal zelf. Dankzij de leerzame cursus en het goede pakket, en daarna met feedback van een professionele bekapper.
4
0

Grappig, want dat is exact wat wordt verteld bij het doen van de cursus : denk niet dat je een prof bent, laat je werk controleren en leer door ervaring. Zo heb ik de cursus vier jaar geleden gevolgd en als mijn paarden konden typen, zouden ze zeggen dat ik nog nooit zo'n goede keus heb gemaakt als toen ik het pakket kocht en de cursus volgde. Paarden zijn dolgelukkig op hun goede hoeven en ook dat ik eindelijk in zie dat ze niet 's nachts op stal hoeven maar een inloopstal prefereren.Erg tevree
4
0

Het is te hopen dat niemand die deze cursus volgt of heeft gevolgd, genoeg kennis denkt te hebben om de verantwoordelijkheid over zijn paarden volledig zelf te nemen. Verstand van hoef bekappen krijg je niet binnen een dag cursus en het lezen erover. Dit krijg je door ervaring, inzicht, talent en kritiek op je werk door professionals. Ik vind het schandalig dat er een eendaagse cursus wordt voorgelegd aan leken, waarna één van de tien cursisten denkt dat ze het volledig beheersen. Nadenken a.u.b
1
-10

Mogen kinderen er ook aan mee doen? Ik ben namelijk 13 jaar, en ik ben wel nieuwsgierig. Ik krijg mischien binnenkort ook een eigen pony dus het lijkt me heel handig. Zeker nu ik al die positieve reacties hoor!
5
-1

Ik bekap na de cursus gevolgd te hebben in 2008 al mijn paarden (5) zelf en het is geweldig om te zien hoe de hoeven goed zijn geworden. Sommige hoeven waren al goed, andere hadden erge scheuren en een paar waren gevoelig. Nu is er niks meer van gevoeligheid, geen scheuren meer, goede voeten en goed lopende paarden! De hoefsmid is paar keer langsgeweest ter controle en die is ook erg tevreden.
5
-1

Wil graag nog wat dieper in gaan hanetred,haanetred is schimmel vorming in de hoef,de schimmel is te voorkomen door vloeibare hoefen teer,de werkzaam heid van de teer is bacterieel dodend,en nood zakelijk bij de opbouw van een gezonde hoef.............
1
-5

Het oefen op de doden voet van een paard,is slecht voor het milieu en uw family,en het is slecht voor de volks gezondheid,het is geestelijk niet verantwoord wat er gebeurd,dit is echt werk voor het ggz,geestelijke gezondheids zorg.......en de staat der nederlanden,onder begeleiding van de nieuwe koning willem alexander,mensen mensen geef mij maar dieren...............
0
-12

Het abatoir is geen veilligen grond onder het paard zijn voeten,en voor al niet als het er moet staan wachten om geslacht teworden voor de cursus hoef bekappen om dat zij zijn voeten daar voor gebruiken nadat het paard geslacht is zo genaamd om op teleren,het kan ook anders ,alle leer stof van het beroep hoefsmid kan aan geleerd worden op levende voet. En dat wat ze hier in nederland nog oet gebeuren van daar mijn schrijven,met vriendelijke groet eendienaargodswegen........
0
-12

Haastige spoed,is zelden goed! Dit spreek woord zou bij iedere smid in huis of werk plaats moeten hangen,voor een beter en diervriendelijker milieu.......uhhhumm
1
-6

Er worden genoeg paarden geslacht,dus waarom de overblijfselen niet gebruiken
1
0

contact