Inloggen

Forum handvest en huisregels

Op de website van Paard Natuurlijk is veel informatie te vinden die indruist tegen de meer gangbare opvattingen. Zoals zo vaak het geval is met "afwijkende" inzichten roept dit soms begrijpelijke weerstand en vragen op.

Een pittige discussie gaan we graag aan en we zijn ook graag bereid om onze visie uit te leggen, maar dan wel graag op een manier die het voor alle deelnemers plezierig houdt. We gaan er vanuit dat je deze site bezoekt en eventueel discussieert omdat Natural Horsemanship je belangstelling heeft, ook al kom je zelf misschien uit een hele andere paardenhoek.

Dit forum is bedoeld voor mensen die graag de natuurlijke manier van paarden houden, verzorgen, en trainen of berijden onderzoeken. De bedoeling is dan ook dat de discussies vooral gaan over hoe we dit het beste kunnen aanpakken, en niet zozeer of we het wel volgens deze methoden moeten doen. Dit geldt met name voor de volgende onderwerpen:

Hoefijzers:

 • De deelnemers van dit forum streven we er naar om hun paarden zonder hoefijzers door het leven te laten gaan. We discussiëren hier over hoe we bepaalde hoefproblemen het beste ijzerloos kunnen oplossen, maar de vraag of we het wel hoefijzerloos willen oplossen is een reeds lang gepasseerd station en dus ook geen discussiepunt meer. Uiteraard ben je van harte welkom om deel te nemen aan de discussies, ook al staat je paard op hoefijzers. Wel gaan we er van uit dat je discussieert omdat je wilt onderzoeken of en hoe het zonder hoefijzers kan, en niet om hoefijzers te promoten. Tip: Lees eerst de website www.hoefnatuurlijk.nl alvorens je discussieert over dit onderwerp!

Dwangmiddelen

 • Onder dwangmiddelen verstaan we bitten, sporen en zwepen. Het is uiteraard de hand van de meester die bepalend is hoe dwangmiddelen worden ingezet, en we zijn het er hartgrondig mee eens dat je een potentieel dwangmiddel niet noodzakelijkerwijs als dwangmiddel hoeft te gebruiken. Toch beperken we ons in de discussies tot het streven naar dwangmiddelloze oplossingen. Motivaties daarbij zijn onder andere:

  • Het is diervriendelijker
  • Het bewijst dat het zonder dwangmiddel ook gaat, waardoor er een sterk educatieve waarde zit achter het overduidelijk kiezen voor dwangmiddelloze oplossingen.
  • Je kunt niet de fout maken door een dwangmiddel toch "per ongeluk" of "voor deze uitzondering" daadwerkelijk als dwangmiddel in te zetten.
  • Het is een uitdaging en een bewijs van "horsemanship" om je doel voor elkaar te krijgen met een dwangmiddelloze oplossing.

Uiteraard ben je van harte welkom om deel te nemen aan de discussies, ook al rij je zelf met bit, sporen of zweep. Wel gaan we er van uit dat je discussieert omdat je wilt onderzoeken of en hoe het zonder dergelijke dwangmiddelen kan, en niet om bitten, zwepen en sporen te promoten. Aan argumenten als "met een bit gaat het ook/gemakkelijker" hebben we totaal niets, want dat weten we allemaal al lang, we willen hier juist discussiëren over hoe het het beste zonder kan. Tip: Lees eerst de pagina over Bitloos rijden alvorens je discussieert over dit onderwerp!

Huisvesting - De deelnemers van dit forum zijn er van overtuigd dat stallen voor paarden niet de beste huisvesting zijn, en dat stallen vaak een bron zijn van problemen, zowel op lichamelijk als psychisch vlak. Het is dan ook voor de hand liggend dat wanneer je paard gezondheids- of gedragsproblemen heeft je hier al vrij snel het advies zult krijgen om je paard zoveel mogelijk buiten de stal te houden. Als je een dergelijk advies bij voorbaat niet op prijs stelt is dit niet het meest geschikte forum om naar oplossingen voor je problemen te vragen. Tip: Lees eerst de pagina over Huisvesting alvorens je discussieert over dit onderwerp!

Het is dus zeker niet zo dat je het met alle punten van deze website eens hoeft te zijn. Je zult ontdekken dat vele forumleden bezig zijn met een leerproces, nog volop aan het ontdekken zijn wat natural horsemanship te bieden heeft, en ondertussen met bit rijden, hun paard op stal hebben staan, of hun paard op hoefijzers laten lopen. Behoor je zelf tot deze categorie dan ben je uiteraard van harte welkom, zolang het maar je intentie is om te leren hoe het anders kan, en je ondertussen de doelstellingen van deze website respecteert.

Het is, zoals je ongetwijfeld zult merken, beslist niet zo dat we het hier totaal discussieloos heerlijk met elkaar eens zitten te zijn. Verre van dat! Wanneer je de hoefijzers, stallen en dwangmiddelen vaarwel zegt blijft er nog zeer veel te discussiëren over, zoals de manier waarop je het paard het beste kunt bekappen, of hoe je het paard het beste dingen kunt leren zonder de inzet van dergelijke dwangmiddelen.

Regels

Op een ongecensureerd en ongemodereerd forum is het wellicht wat vreemd om toch enkele regels te presenteren, je kunt de regels dan ook beter beschouwen als gemotiveerde verzoeken om het forum leuk te houden.

Onderstaande verzoeken hebben alles te maken met respect voor je medemens en we gaan er dan ook van uit dat onderstaande regels vanzelfsprekend zijn:

 • Discussiëren en argumenteren over iemands opvattingen is uiteraard toegestaan. Niet gewaardeerd wordt het echter om het op de persoon te spelen: We discussiëren hier niet over personen maar over opvattingen.
 • Het wordt niet gewaardeerd om steeds weer de doelstellingen van deze website, haar beheerders en deelnemers door het slijk te halen, of het gebruik van hoefijzers, bitten, sporen, zwepen, etc. te promoten (zie boven).
 • Voordat je een vraag stelt, is het handig om even de zoekfunctie van het forum te gebruiken om te kijken of iemand al eens precies hetzelfde vroeg. Vaak zal dit zo zijn. Lees de reeds gegeven antwoorden door en kijk dan of je naar aanleiding daarvan nog vragen hebt. Als iedereen het forum op die manier gebruikt, wordt voorkomen dat de leden steeds weer dezelfde vragen te zien krijgen. Uitdieping is leuk, nieuwe dingen zijn leuk, maar steeds hetzelfde wordt wat suf, vandaar ;-) De zoekfunctie in het forum vind je door in het forum rechtsbovenaan een woord in te typen. Handig: de forumberichten worden gerangschikt op overeenkomst en op aantal sterren. Hoe meer mensen een ster hebben gegeven aan een bepaald antwoord, hoe meer sterren het krijgt en dus hoe hoger het in de zoekresultaten komt.
 • Reclame voor zaken die niets met de doelstellingen van deze website te maken hebben of niet uit een discussie voortvloeien is zeer ongewenst. In de regel bereikt flagrante reclame het tegendeel: de populariteit van de "aanbieder" daalt, en de negatieve discussie omtrent de aanbieder wordt zichtbaar gehouden voor Google. Er is niets mis met het verwijzen naar een site waar touwhalsters worden verkocht wanneer de discussie toevallig over dat onderwerp gaat. Maar het wordt niet bepaald gewaardeerd als je een discussie opent met als doel een site waar touwhalsters worden verkocht te promoten.

Privacy & auteursrechten

Wij zijn wellicht wat eerlijker dan de meeste andere forum- en website-eigenaren. Onderstaande informatie is niet specifiek van toepassing op Paard Natuurlijk maar op alle websites en online forums.

Het is niet verplicht deel te nemen onder je eigen volledige naam. Sterker nog, we raden je zelfs aan om gebruik te maken van een zogenaamde "nickname".

We gaan zorgvuldig om met de verstrekte informatie, maar ga er zekerheidshalve van uit dat alle verstrekte forumgegevens openbaar zijn. Dit geldt nadrukkelijk voor alle berichten die je plaatst. Berichten worden niet gewist op dit forum. Sommige forumrubrieken proberen we buiten Google te houden, maar Google geeft geen garantie dat dit lukt. Zodra je drukt op "bericht plaatsen" zet je je bericht voor altijd voor de hele wereld neer. Wees dus voorzichtig met het plaatsen van telefoonnummers, adressen, en denk ook even na voor je in een emotionele opwelling iets onaardigs over iemand kwijt wil, of al te persoonlijke informatie aan het forum toevertrouwt.

De website van Paard Natuurlijk wordt dagelijks ongevraagd bezocht door enkele honderden zogenaamde "robots". Dit zijn niet-menselijke bezoekers van de website, die pagina's ophalen om er hun voordeel mee te doen. "Google-bot" komt vaak langs om te kijken of er nieuwe pagina's zijn, zodat deze kunnen worden geïndexeerd voor hun zoek-programma, maar we krijgen ook bezoek van robots die de website afsnuffelen naar e-mailadressen om deze aan hun spam-lijst te kunnen toevoegen. Wij kunnen hier, net zoals alle andere website-beheerders, niets tegen doen. Wat jij als bezoeker kunt zien, kan een robot ook zien, en veel robots gedragen zich opzettelijk als een anonieme bezoeker en zijn door ons niet als robot herkenbaar. "Google-bot" is vriendelijk en soms bereid om bepaalde onderdelen van de website met rust te laten, maar over de meeste robots hebben we geen enkele controle, en ze zijn speciaal ontworpen om iedere knop in te drukken en iedere link te volgen.

Wij hebben geen controle over wie de berichten leest die jij hebt geplaatst. Ga ervan uit dat elk bericht door iedereen zal worden gelezen, ook door de minder zichtbare forumdeelnemers, en door toekomstige deelnemers. Hieronder vallen ook potentiële werkgevers die op jouw naam zoeken bij Google, je buren, te (toekomstige) kleinkinderen en overige familie, en allerlei "robots", van goedwillende als Google-bot, als kwalijke spam-robots uit Brazilië; die op zoek zijn naar adresgegevens waar ze hun spam heen kunnen sturen. Dit is nogmaals geen eigenschap van Paard Natuurlijk, maar van iedere website, ieder forum, waar je aan deelneemt. Welkom op internet!

Als je een bericht plaatst valt deze automatisch binnen het publieke domein, en heb je er geen auteursrechten meer op. Het plaatsen van een bericht op een publiekelijk toegankelijk forum is te vergelijken met het spuiten van een leus op een viaduct. Je kunt geen auteursrechten claimen, en je kunt ook niet, als je er spijt van hebt, eisen dat de beheerder het viaduct voor jou gaat schoonmaken. Op je berichten rusten dus geen auteursrechten, en je kunt ons als beheerders ook niet dwingen om de door jou geplaatste berichten in een later stadium te wijzigen of te wissen. Het is de aard van het internet dat jouw teksten buiten onze macht om zullen worden gekopieerd en gebruikt door een ieder die daar behoefte toe heeft.

Wij vragen geen informatie op van website-bezoekers. Wel krijgen wij, net als alle andere websites, ongevraagd een hele berg informatie mee van jouw eigen webbrowser en jouw eigen provider. Ieder pagina-onderdeel, waaronder plaatjes, knopjes, etc. wordt individueel opgevraagd, en bij elk onderdeel wordt het ip-nummer waar het heen moet, meegezonden. Zodra je ook maar één enkele webpagina van Paard Natuurlijk op je scherm hebt, hebben wij ongevraagd jouw ip-nummer al enkele tientallen keren gekregen. Het goede nieuws is dat we, gezien de populariteit van Paard Natuurlijk, ongeveer 10 a 20 verzoeken per seconde ontvangen. En dat het dus ondoenlijk is om stelselmatig met deze brij aan informatie iets te doen.

Hieronder ter illustratie een fragmentje van 1/10e seconde uit onze server-log:

81.207.73.22 - - [14/Feb/2010:12:14:24 +0100] "GET /styles/menuclose.gif HTTP/1.1" 200 76 "http://www.paardnatuurlijk.nl/fcgi/dataserver.fcgi?initclient=1" "Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 8.0; Windows NT 6.0; Trident/4.0; GTB6.4; SLCC1; .NET CLR 2.0.50727; Media Center PC 5.0; .NET CLR 3.5.30729; .NET CLR 3.0.30618)"

80.101.214.79 - - [14/Feb/2010:12:14:24 +0100] "POST /cgi-bin/prikbord.cgi HTTP/1.1" 200 12482 "http://www.paardnatuurlijk.nl/cgi-bin/prikbord.cgi" "Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 8.0; Windows NT 6.1; Trident/4.0; SLCC2; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.5.30729; .NET CLR 3.0.30729; Media Center PC 6.0; .NET CLR 3.5.21022; SLCC1; Tablet PC 2.0)"

81.207.73.22 - - [14/Feb/2010:12:14:24 +0100] "GET /styles/menupijldown.gif HTTP/1.1" 200 468 "http://www.paardnatuurlijk.nl/fcgi/dataserver.fcgi?initclient=1" "Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 8.0; Windows NT 6.0; Trident/4.0; GTB6.4; SLCC1; .NET CLR 2.0.50727; Media Center PC 5.0; .NET CLR 3.5.30729; .NET CLR 3.0.30618)"

216.129.119.43 - - [14/Feb/2010:12:14:24 +0100] "GET /cgi-bin/forumreader.cgi?open=1&aantal=1&_skip=21760&&forum=pn HTTP/1.1" 302 379 "-" "Mozilla/5.0 (Twiceler-0.9 http://www.cuil.com/twiceler/robot.html)"

86.95.137.26 - - [14/Feb/2010:12:14:24 +0100] "GET /cgi-bin/logo.cgi HTTP/1.1" 200 1466 "-" "Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 8.0; Windows NT 6.0; Trident/4.0; GTB6.4; SLCC1; .NET CLR 2.0.50727; Media Center PC 5.0; .NET CLR 3.5.30729; .NET CLR 3.0.30618)"

Op de eerste regel zie je dat iemand met het IP-nummer 81.207.73.22 bezig is om het menu aan de rechterkant van het scherm op te bouwen, en haalt het knopje om een menu te sluiten (menuclose.gif) op. Op de derde regel haalt hij het volgende knopje (menupijldown.gif) op. Daartussendoor vraagt iemand met het IP-nummer 80.101.214.79 een pagina uit ons advertentiesysteem op. Op regel 4 zie je dat er ondertussen ook nog een buitenlandse robot van "twiceler" bezig is om zich in het oude forum te vermaken (terwijl we niet eens meer een link op de website hebben staan naar het oude forum). Aan het eind van die regel staat een link, nieuwsgierig hebben wie in onze browser geladen en het schijnt een "collega" te zijn, we kregen "Jim's the guy who keeps track of Twiceler, when he's not busy with his horses.".

Je ziet dat we voor elk verzoek het IP-nummer krijgen, wat voor browser er wordt gebruikt, welk besturingssysteem ze gebruiken, enzovoorts. Per dag levert dit een logbestand op van enige honderden MB's. Dit is bij elke website zo: als je je IP-nummer geheim wilt houden is er maar één oplossing, geen websites meer bezoeken en niet meer e-mailen. Je bent gewaarschuwd.

Ten slotte

We willen je nog even wijzen op de volgende punten:

 • Wat geschreven wordt op het forum is de persoonlijke mening van de betreffende auteur, en niet noodzakelijkerwijs de mening van de forumeigenaars. De forumeigenaars wijzen dan ook iedere verantwoording en aansprakelijkheid nadrukkelijk af.
 • Alles wat er op het forum is geschreven valt onder het publiek domein, dat wil zeggen dat de betreffende auteurs afstand doen van auteursrechten voor wat betreft de inhoud van de berichten.
 • Het is onvermijdelijk dat alles wat er op het forum wordt geschreven uiteindelijk ergens anders opduikt, de eigenaars van het forum zijn niet bij machte invloed uit te oefenen over het kopieergedrag van de websitebezoekers. Met nadruk wijzen we er op dat diverse zoekmachines, zoals Google, onuitgenodigd de website bezoeken en de inhoud van onder andere het forum indexeren. Dit bekent dat alles wat er op het forum wordt geschreven via Google kan worden teruggevonden.
 • Eens geschreven blijft geschreven. Denk hier aan alvorens je op "verzenden" drukt! Zodra je een bericht hebt geschreven heb je er geen rechten meer op, en kun je niet meer verlangen dat wij het bericht verwijderen of veranderen. Al zouden we dat willen, technisch is het voor ons onmogelijk aan die wens te voldoen: fragmenten uit het bericht zijn gequoot in andermans berichten (die we niet ongevraagd zullen aanpassen), Google en andere zoekmachines zijn al langs geweest en hebben de inhoud opgeslagen waardoor het zelfs is terug te vinden nadat onze website is verdwenen, etc.
 • Dit forum behoort bij de websites www.paardnatuurlijk.nl en www.hoefnatuurlijk.nl. De website, en daarmee het forum, worden volledig gefinancierd door, en zijn eigendom van, ons, Ilona Kooistra en Frans Veldman. We proberen uiteraard zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen van onze bezoekers en forumdeelnemers, maar uiteindelijk hebben wij het laatste woord over de manier waarop wij vinden dat het forum hoort te functioneren. Beschouw jezelf als onze gast: wij zullen je als gast verwelkomen en het naar de zin proberen te maken, maar we verwachten tegelijkertijd dat je je ons als gast respectvol naar ons en onze andere gasten gedraagt.

We wensen je veel plezier met de deelname aan het forum!

Forum ontvangen via RSS Atom

Er zijn enkele mogelijkheden om het Paard Natuurlijk Forum ook buiten onze website om te gebruiken.

Een interessante mogelijkheid is om het forum te ontvangen via RSS of Atom. Met elke smartphone kun je RSS en Atom ontvangen. Je kunt hier het Paard Natuurlijk Forum op zetten. Zie onze pagina met uitleg hierover.

Foruminzet op je eigen website

Een handige gadget is het forumvenster hiernaast.

Het venster hiernaast kun je op je eigen website, blog of homepage overnemen. Door dit op je eigen site te plaatsen, trek je mensen naar het forum en hoe meer mensen meedoen op het forum, hoe leuker het is :-)

Het venster laat altijd het laatste bericht zien uit de "zinnige rubrieken", dus de rubrieken die ook voor Google vindbaar zijn.

Als je wilt dat meer mensen de weg naar het Paard Natuurlijk Forum ontdekken, plaats dan dit gadget op je website, blog of homepage.

Om de nieuwsberichten op je website in te bouwen kopieer je de onderstaande code uit het venster. Hierna open je de HTM of HTML pagina waarop je de nieuwsberichten wilt plaatsen met een tekst-editor zoals Notepad of Kladblok. Daarna plak je de code op de plek waar je het forumvenster wilt hebben.

Voor wie dat wil is er een mogelijkheid om de kleuren van het nieuwsvenster naar eigen smaak aan te passen. Hiervoor worden de standaard HTML-codes gebruikt. Als je een klein beetje weet van html, heb je genoeg aan onderstaand voorbeeld waarin de standaard PN kleuren worden gebruikt. Denk er wel aan dat alles vanaf SRC=" tot aan het afsluitende quootje (") op één regel moet staan, zonder spaties ertussen.

Leuk? We hebben nog meer gadgets, zoals de Fructaan-index, Gewichtscalculator en de Voedingscalculator.