Inloggen

Basiscursus Natuurlijk Bekappen Leer verantwoord zelf bekappen

image

Natuurlijk Bekappen

ls je nog niet weet wat Natuurlijk Bekappen is kijk dan even op onze website over Natuurlijk Bekappen.

Natuurlijk bekappen is iets wat bij uitstek geschikt is om zelf te doen. Het is zelfs het beste om dit zelf te doen, omdat het bij Natuurlijk Bekappen belangrijk is dat de hoeven regelmatig worden bijgehouden. Bij het Natuurlijk Bekappen bootsen we immers zoveel mogelijk de natuurlijke slijtage van de hoef na, en in de natuur vindt die slijtage ook niet eens in de zoveel weken plaats.

Het is niet praktisch om je hoefsmid iedere week even te laten langskomen om in twee minuten alle hoeven bij te raspen. Als je zelf de hoeven regelmatig bijhoudt is dat beter voor het paard en bovendien blijft het bijhouden van de hoeven dan een gemakkelijk klusje omdat er dan niet veel af hoeft.

Natuurlijk Bekappen is niet moeilijk als je eenmaal weet hoe het moet. Deze cursus is zeer geschikt om zelf te leren bekappen.

De cursus

De cursus Natuurlijk Bekappen die door Paard Natuurlijk wordt georganiseerd is de cursus waarmee het natuurlijk bekappen in Nederland bekend is geworden en toegankelijk is geworden voor het grotere publiek. We hebben de meeste ervaring met het geven van cursussen Natuurlijk Bekappen en hebben inmiddels een indrukwekkend bestand aan ex-cursisten die al sinds begin 2004 met veel succes hun eigen paard bekappen. Onze methode is beproefd en uitgerijpt en heeft zich in de praktijk bewezen.

De basiscursus Natuurlijk Bekappen is modulair opgebouwd. We onderscheiden de volgende modules:

Module 1: Theoretische kennis (onderdeel van de basiscursus Natuurlijk Bekappen)
Goed bekappen is slechts mogelijk wanneer je een theoretische basis bezit. Je moet niet alleen weten hoe je moet bekappen maar ook waarom het zo moet. In deze module komt de anatomie aan de orde, de leefwijze en voeding van het paard en de invloed daarvan op de hoef, het natuurlijke hoefmodel, de gangen en standen, de meestvoorkomende hoefproblemen, etc. Je leert hoe je naar het paard en de hoef moet kijken, de eigenschappen van een hoef kan herkennen en hoe je, theoretisch, de hoef moet bekappen.
image
Deze module bestaat voor een groot deel uit zelfstudie: Vooraf wordt het multimedia-pakket "Natuurlijk Bekappen" toegestuurd dat je aandachtig dient te bestuderen. Hierna maak je de schriftelijke toets. Je doet dit thuis, per computer, op een moment waarop dit je het beste uitkomt. De uitslag van deze toets wordt tijdens de cursus bekend gemaakt, en de fout beantwoorde vragen worden uitgebreid behandeld zodat uiteindelijk iedereen voldoende theoretische kennis bezit om aan de volgende module te beginnen.
Module 2: Praktische vaardigheden (onderdeel van de basiscursus Natuurlijk Bekappen)
Weten hoe je de hoef moet bekappen is natuurlijk niet voldoende; je moet ook de praktische vaardigheden bezitten om de bekapping werkelijk ten uitvoer te kunnen brengen. We hebben het dan over het slijpen van het gereedschap, de diverse snij- en rasptechnieken en het daadwerkelijk bekappen van hoeven.
We doen alles voor en laten je daarna ieder onderdeel oefenen.
Ook de veiligheid is een belangrijk aspect, zowel in de hantering van de gereedschappen als in de omgang met het paard.
Uiteindelijk bekap je onder begeleiding ëën of meerdere oefenhoeven.

Dit zijn de twee modules die tijdens de basiscursus Natuurlijk Bekappen worden onderwezen. Bij goed gevolg van beide modules wordt een certificaat uitgereikt.

Heb je de cursus eenmaal gevolgd en heb je behoefte aan extra oefening dan kun je voor een klein deel van het oorspronkelijke cursusbedrag nogmaals met de cursus meedoen.

Programma

Het programma bestaat eigenlijk uit twee delen: Een deel volg je thuis, een ander deel op de cursusdag zelf.

Thuis
De cursus begint al bij je thuis, zodra je het reserveringsbedrag hebt betaald. Je ontvangt dan van ons het multimedia-pakket "Natuurlijk Bekappen" dat je aandachtig moet doornemen. Hierdoor verkrijg je vanzelf de basiskennis om de cursusdag optimaal te kunnen benutten.
Wanneer je het cursusmateriaal hebt doorgenomen maak je de schriftelijke toets. Het maken van deze toets is een belangrijk onderdeel van de cursus, meer hierover kun je lezen op onze pagina over de schriftelijke toets.
image
Eerst oefenen op een plankje
Cursusdag
Door het interactieve karakter van de cursus wordt de programma-indeling aangepast aan de behoeften van de groep cursisten.
's Ochtends komt vooral de theorie aan bod: We geven een presentatie met aanvullende theoretische informatie, waarbij de vragen van de toets de rode draad vormen. Alle vragen komen op die manier aan bod, waarbij we uiteraard de meeste aandacht besteden aan de vragen die de meeste problemen opleverden. Uiteindelijk wordt het duidelijk wat de goede antwoorden zijn, en veel belangrijker: waarom dat de goede antwoorden zijn. De vragen van de toets nodigen vanzelf uit tot een discussie waardoor deze ochtendsessie een sterk interactief karakter krijgt.
Hierna gaan we kijken naar de hoeven van onze paarden en geven we wat praktische tips voor de bekapping zelf.

Tussen de middag is er een lunch-pauze; we zorgen voor een heerlijke lunch.

Na de lunch gaan we verder met het praktische gedeelte van de cursus waarbij onder andere de volgende punten aan bod komen:
  • Hoe slijp je de hoefmessen
  • Hoe hanteer je de gereedschappen
  • Praktische oefeningen met de gereedschappen
  • Bespreking van de oefenhoeven
  • Stap-voor-stap instructie en bekappingsoefeningen op oefenhoeven
  • Nabespreking van de bekapte oefenhoeven

Voor wie

De cursus is bedoeld voor mensen die zelf hun paard op natuurlijke wijze willen leren bekappen en/of op verantwoorde wijze zelf de hoeven willen kunnen bijhouden.
De cursus is vooral geschikt voor mensen die paarden hebben met relatief goede en gezonde hoeven.
Gezien de duur van de cursus is het niet mogelijk om al te diep in te gaan op "probleemhoeven" en chronische hoefziekten.
Wel komt uitgebreid aan de orde hoe je paarden die voorheen op ijzers stonden betere hoeven kan laten krijgen en met wat voor dingen je te maken krijgt gedurende de overgangsfase.
Het multimedia-pakket "Natuurlijk Bekappen" wordt je vooraf toegestuurd. Bestudering hiervan geeft je voldoende voorkennis om aan de cursus te kunnen deelnemen.

Waar & door wie

Er zijn momenteel drie cursuslocaties waar de cursus wordt gegeven

In de meeste gevallen zijn er twee cursusleiders die u begeleiden, wie dat zijn is afhankelijk van de cursuslocatie. Individuele aandacht is gegarandeerd: per cursusleider zijn er maximaal vijf/zes deelnemers.

Kies voor meer informatie de onderstaande locaties:

  • Riemst (België, aan de Belgisch-Nederlandse grens) Dit is momenteel de enige locatie
  • Nieuwdorp (Zeeland), (helaas, de cursusleidster is naar Hongarije verhuisd!)
  • Odoornerveen (Noord-Oost Nederland) (cursus-stop, hier wordt voorlopig geen cursus gegeven)

Benodigdheden

Het multimedia-pakket "Natuurlijk Bekappen" ter waarde van 79.95 Euro is bij de cursus inbegrepen. Voor lunch, hapjes en drankjes wordt gezorgd. Wat je nog wel moet meenemen/kopen:

  • Werkhandschoenen. Deze zijn verplicht.
  • Een oude handdoek is praktisch. De oefenhoeven zijn welliswaar in plastic verpakt maar omdat ze uit de vriezer komen worden ze nat door condensatie.
  • Bekappingsgereedschap: hoefmesjes en een hoefrasp. Deze zijn nodig voor het praktische gedeelte van de cursus en kunnen tijdens de cursus worden aangeschaft.
    Meer informatie over onze gereedschappen vind je op de pagina [Bekappingsgereedschappen](http://www.paardnatuurlijk.nl/nl/hoofcaretools.html). Een [bekapschort]((http://www.paardnatuurlijk.nl/webwinkel/hoefstandaard.htm">hoefstandaard zijn handig en veilig.
! Het komt regelmatig voor dat mensen tijdens de cursus ontdekken dat hun vooraf gekocht bekappingsgereedschap eigenlijk niet voldoet aan het doel of kwalitatief erg slecht is. Niet zelden kopen de mensen dan ter plekke toch nog "ons" gereedschap. Ons advies is dan ook om in geval van twijfel desnoods eerst ergens gereedschap te lenen en pas tijdens of na de cursus te besluiten wat voor gereedschap je wilt kopen.

Kosten

Deelname aan de cursus kost 159.95 Euro, het multimedia-pakket "Natuurlijk Bekappen" (ter waarde van 79.95 Euro) is inbegrepen bij deze prijs.

image

Ook de thee/koffie/fris/cake/koek en een lekkere lunch zijn inbegrepen bij de prijs.

Heb je het multimedia-pakket "Natuurlijk Bekappen" al? Dan heb je een kortingsbon voor deelname aan de cursus ontvangen. Je krijgt dan de kosten van het pakket terug en hoeft dan voor de cursus dus nog maar 80 Euro te betalen. Uiteraard krijg je dan geen extra multimedia-pakket "Natuurlijk Bekappen".
(Inderdaad: Het maakt dus niets uit of je het multimedia-pakket "Natuurlijk Bekappen" vooraf aanschaft en je dan inschrijft voor de cursus, of direct inschrijft voor de cursus en het multimedia-pakket "Natuurlijk Bekappen" als onderdeel van de cursus ontvangt.)

Voor deze cursus dient bij de aanmelding 40 Euro plus het multimedia-pakket van 79.95 (+verzending, in NL 5.99) te worden voldaan (als je een kortingsbon hebt vervalt de 79.95 Euro).

Kom je samen met je partner en heb je aan ëën multimedia-pakket genoeg? Lees hier meer: Korting voor gezinsleden.

Aanmelding & Voorbereiding

image

De aanmelding en voorbereiding gaat als volgt:

  • Je gaat naar de agenda-pagina, kiest een datum en locatie uit, klikt op "aanmelden", vult het formulier in, en klikt op "Akkoord".
  • Je maakt het reserveringsbedrag over. In de email die je ontvangt na het invullen van het aanmeldingsformulier staat het bedrag en het rekeningnummer.
  • Nadat wij het reserveringsbedrag hebben ontvangen sturen we je het multimedia-pakket "Natuurlijk Bekappen". Deze dien je zelfstandig door te nemen. (Geen zorgen, je hoeft niet alles te begrijpen: Op de cursus zelf worden de knelpunten en eventuele vragen behandeld).
  • Nadat je het cursusmateriaal aandachtig hebt bestudeerd maak je de online toets. De foutief beantwoorde vragen worden tijdens de cursus uitgebreid behandeld. (Een voorbeeld van de toets kun je vinden door op de toets-informatiepagina op start te klikken.)
! In verband met de tijd die je nodig hebt om vooraf het cursusmateriaal te kunnen bestuderen en het kunnen maken van de online toets, verdient het aanbeveling niet al te kort van te voren voor een cursus in te schrijven, en te zorgen voor spoedige betaling van het reserveringsbedrag zodat wij het cursusmateriaal tijdig kunnen toezenden.

Via onze interactieve agenda kun je bekijken welke cursusdata en -locaties beschikbaar zijn en je online aanmelden.

Agenda

Veelgestelde vragen

Kan dit wel?

? Waarom zelf bekappen?
Natuurlijk bekappen is iets wat bij uitstek geschikt is om zelf te doen. Het is zelfs het beste om dit zelf te doen, omdat het bij Natuurlijk Bekappen belangrijk is dat de hoeven regelmatig worden bijgehouden. Bij het Natuurlijk Bekappen bootsen we immers zoveel mogelijk de natuurlijke slijtage van de hoef na, en in de natuur vindt die slijtage ook niet eens in de zoveel weken plaats. Het is niet praktisch om je hoefsmid iedere week even te laten langskomen om in twee minuten alle hoeven bij te raspen. Als je zelf de hoeven regelmatig bijhoudt is dat beter voor het paard en bovendien blijft het bijhouden van de hoeven dan een gemakkelijk klusje omdat er dan niet veel af hoeft.
Natuurlijk Bekappen is niet moeilijk als je eenmaal weet hoe het moet. Deze cursus is zeer geschikt om zelf te leren bekappen. Vele cursisten zijn je al voorgegaan. Lees ook onze pagina "Zelf bekappen of niet?".


? Maar een echte hoefsmid-opleiding duurt een paar jaar. Hoe kun je nou in ëën dag leren hoeven te bekappen?
De cursus duurt eigenlijk vele malen langer dan ëën dag: we gaan ervan uit dat je vooraf het multimedia-pakket "Natuurlijk Bekappen" grondig bestudeert. Tegen de tijd dat je hier op de cursusdag verschijnt heb je er al behoorlijk wat uurtjes studie opzitten! In de meeste gevallen is dan ëën cursusdag voldoende om paarden te leren bekappen, maar voor een gering bedrag mag je terugkomen op onze herhalingscursus zodat je nog eens extra kunt oefenen.

Verder is het zo dat een hoefsmid veel dingen moet leren die in ons geval niet nodig zijn:
  • Een opleiding tot hoefsmid gaat voor het grootste deel over het werken met hoefijzers, het smeden, etc. Dit is een ambacht dat veel kennis en praktische ervaring vereist. Omdat wij echter niet werken met hoefijzers vervalt dat deel van de studie.
  • Om hoefijzers te kunnen plaatsen moet de onderkant van de hoef volmaakt vlak en glad worden gemaakt. Dit vereist veel ervaring. Omdat wij echter niet met hoefijzers werken is het niet zo erg als er nog een rafeltje of kleine oneffenheid overblijft na het bekappen; dat slijt immers heel snel weg, juist omdat we geen hoefijzers gebruiken.
  • Hoefsmeden bekappen paarden voor hun broodwinning; tijd is geld. Om die reden kan een hoefsmid niet te lang doen over een paard, hij gebruikt gereedschap zoals een kapmes waarmee hij ook bij slecht onderhouden hoeven snel kan werken. Deze cursus is echter bedoeld om zelf je paard bij te kunnen houden en dit bovendien frequenter te laten plaatsvinden. Tijd speelt een minder grote rol en je krijgt niet te maken met slecht onderhouden hoeven. Je hebt dan ook genoeg aan hoefmesjes en een rasp, die voor beginners veel gemakkelijker te hanteren zijn. Het werken met moeilijk gereedschap waarmee je snel fouten kan maken hoef je dus ook niet te leren.
  • Een ander zeer groot deel van de opleiding tot hoefsmid gaat over allerlei hoefziekten, afwijkingen en verwondingen. Als je echter alleen het normale hoef-onderhoud zelf wil doen en bij ziekten en verwondingen een specialist raadpleegt dan heb je al die kennis ook niet nodig.
Er blijft dan alleen nog het bekappen van een gezonde hoef zonder beslag over, en dat is nog maar een heel klein gedeelte van wat de echte hoefsmid moet leren. En dan is het vervolgens nog eens zo dat het natuurlijk bekappen veel eenvoudiger is dan traditioneel bekappen omdat wij niet snijden in zool en straal. Op die manier is het toch mogelijk om in ëën praktijkdag te leren om de hoeven van je paard verantwoord te onderhouden.

Mocht blijken dat je aan ëën dag cursus niet genoeg hebt dan kun je voor een klein deel van het oorspronkelijke cursusbedrag nogmaals met de cursus meedoen en op die manier extra oefenen.


Oefenhoeven

? Waarom oefenen op dode hoeven in plaats van op levende paarden?
De eerste keer dat je onder begeleiding een hoef bekapt ben je er lang mee bezig. Je moet de hoef veelvuldig kunnen bekijken, de cursusleider moet gedetailleerde uitleg kunnen geven, zonder dat het paard de hoef voortijdig wegtrekt. Het is niet realistisch om dit geduld van een paard te verlangen. Bovendien is dit een oefening, waarbij het mogelijk moet zijn om fouten te maken zonder dat een levend dier hiervan de dupe wordt. Soms willen we zelfs bewust fouten maken om te zien wat de gevolgen zouden zijn. Vrijwel iedere cursist die bij ons komt, maakt fouten in het bekappen van op zijn minst de eerste hoef. Dan zeggen we altijd: "Geeft niets, van fouten maken leer je!" Natuurlijk is het wel heel prettig dat je ook het gevoel hebt fouten te mogen maken zonder dat een dier daarvan de dupe wordt.
Afgezien van dit alles willen we de volledige aandacht op de bekapping kunnen richten, zonder daarbij ook nog eens rekening te hoeven houden met de paarden, die ongeduldig worden, op elkaar reageren, en/of nog niet volledig "bekap-proof" zijn.


? Waarom oefenen op dode hoeven in plaats van op gips- of kunststofmodellen?
Gips- of kunststofhoeven zijn vooral gemakkelijk voor de cursusleider: Geen gedoe met de slager, wisselend aanbod, diepvriezers, en lastig te verwerken afval. Ook wij zouden liever voor gemakkelijker oefenmateriaal kiezen. Voor de cursisten zijn dit soort namaakmodellen echter nauwelijks interessant: Doel van de oefeningen is het leren herkennen van de diverse hoefonderdelen, die zich onder andere onderscheiden in kleur en hardheid (wat bij namaakmodellen niet tot uiting komt), en het hanteren van de gereedschappen op materiaal dat "echt" aanvoelt. Onze oefenhoeven, afkomstig van het slachthuis, zijn onderling erg verschillend: je komt van alles tegen en leert niet alleen van je "eigen" hoef maar ook die van de rest van de groep. Het bespreken van de kenmerken van de oefenhoeven is een belangrijk onderdeel van de cursus en wordt door de cursisten als zeer nuttig ervaren.


? Ik zie op tegen het oefenen op dode hoeven. Hoe erg is dat?
Wees gerust, je bent niet de enige die hier van te voren tegenop ziet. In de praktijk blijkt het echter enorm mee te vallen; we hebben nog niet meegemaakt dat een cursist hier daadwerkelijk problemen mee had. De hoeven worden vooraf schoon gemaakt, ingevroren en zodanig verpakt dat slechts de hoef uitsteekt.

Foto's en reacties

Kijk ook eens op de pagina waarop oud-cursisten over hun ervaringen vertellen: Zelfbekappers aan het woord.


Reacties

Naam:
Email:
Tekens over:


Bestaat er ook een cursus voor ezelhoeven?
0
-2

Hoi, ik zou heel graag deze cursus willen volgens. Ik las dat deze helaas niet meer in Zeeland, bij mij in de buurt, gegeven wordt. Zijn er mensen uit de buurt of dat ik via een station op kan stappen die naar Bilzen gaan voor de cursus met wie ik eventueel mee rijden kan?
0
-1

Is natuurlijk bekappen ook geschikt voor ezels?
0
0

Ik wil me dolgraag inschrijven voor de cursus maar woon in Hoogeveen en heb geen rijbewijs, is er iemand die in de buurt woont of langs Hoogeveen rijd en mij wil meenemen? Uiteraard delen wij dan de kosten van de gemaakte rit.
0
0

Hoi je kan met mij eventueel meerijden ik kom uit Lemele.
0
0

Ik wil me ontzettend graag aanmelden voor de cursus! Alleen wel jammer dat ronald in de reacties zo negatief is over het bekappen van dode hoeven. Ik heb er helemaal geen problemen mee! Waar kan ik me aanmelden?
1
0

Alle cursussen en workshops gedaan die er te vinden zijn mbt bekappen en deze is met stip de beste. Het pakket is zijn geld in goud waard, een fantastisch naslagwerk. Je kunt niet alles onthouden op 1 dag. daarom is het pakket met boeken en dvd zo goed. Door de opzet van deze cursus, het pakket vooraf te ontvangen en het verplicht beantwoorden van vragen zodat je alles goed bestudeert, en de hieropvolgende kundigheid van de cursusleider, is het echt een heel goed opgezette cursus. Erg leerzaam
7
0

Ik heb de cursus gevolgd jaren geleden, naar zeer dikke tevredenheid maar gezien ik gestopt ben met de paarden wil ik het pakket verkopen. Mag dat via deze weg? Het gaat om de twee boeken en een dvd.
8
0

Hoi Diaan heb je het pakket nog te koop ik heb er interesse in. Gr Sylvia sylvia.71@planet.nl
1
0

Hoihoi, ik heb een hele tijd geleden de basiscursus gevolgd, maar ik zou me willen inschrijven voor een herhalingscursus. Moet ik mezelf dan inschrijven voor de basiscursus??? Hoe zit het met de betaling van 40€... online of ter plaatse? Graag meer info, alvast bedankt!
1
0

Het was een enorm fijne en leerzame cursus! Heel erg bedankt! De hoeven heb ik inmiddels drie keer zelf bekapt en een professional heeft ze nagekeken en hij zegt dat ik het heel goed heb gedaan *big smile* Paardje loopt ook goed, dus heel tevreden!!!
6
-2

De kwakzalvers moet je daarentegen onder de hoefsmeden en dierenartsen zoeken. Dat doen ze vast niet expres, ze doen vast wel ook op hun manier hun best maar behoeven dringend een kennisupdate.
2
0

@ Patty en geestverwanten: het beste natuurlijk bekappen doet de natuur zelf. Dat betekent dus dat je niet hoeft te bekappen. Tot zover logisch? Wanneer je wel moet bekappen is dat dus een indicatie dat de omgeving van je paard mankeert en dat je holistisch bekeken daar aandacht aan zou moeten besteden: ont-stallen, scharrelen, bodemvarieteit, allemaal belangrijk. Totdat je niet meer hoeft te bekappen is wat ze hier natuurlijk bekappen noemen nmm ongetwijfeld de beste, minimalistische werkwijze
4
0

Het bestaat niet dat men in zo'n korte tijd kan leren bekappen. Dat bestaat gewoon niet, levensgevaarlijk... het functioneren van een paard valt of staat grotendeels met een goede hoefsmid... iemand die ervoor gestudeerd heeft, begeleid is, stage heeft gelopen en verstand ervan heeft.. Alstublieft begin er niet aan... krijg het er benauwd van... Er lopen al genoeg kwakzalvers rond.
3
-16

Wel GaMa ... Ik heb de traditionele hoefsmid ''cursus'' van 2 jaar achter de rug ... Ik heb paar weken geleden het pakket besteld , want ik vindt dat je nooit genoeg kan leren als je hoefsmid wilt worden ! ik wil wel even meedelen dat ik in die 2 boeken van paard natuurlijk meer opgestoken heb dan in mijn ''2'' jarige opleiding :/ spijtig genoeg ! Wat sasha zegt kan ik alleen maar beamen .
8
-1

Overigens heb ik de hoeven van mijn paarden het eerste jaar frequent laten controleren, telkens was de bekapper vol lof en bovendien gingen mijn paarden steeds beter tot echt goed lopen en verdwenen alle hoefproblemen (scheuren, gevoelig lopen, slechte straal). Inmiddels heb ik niet meer het gevoel dat ik de controle nodig heb en doe ik het helemaal zelf. Dankzij de leerzame cursus en het goede pakket, en daarna met feedback van een professionele bekapper.
4
0

Grappig, want dat is exact wat wordt verteld bij het doen van de cursus : denk niet dat je een prof bent, laat je werk controleren en leer door ervaring. Zo heb ik de cursus vier jaar geleden gevolgd en als mijn paarden konden typen, zouden ze zeggen dat ik nog nooit zo'n goede keus heb gemaakt als toen ik het pakket kocht en de cursus volgde. Paarden zijn dolgelukkig op hun goede hoeven en ook dat ik eindelijk in zie dat ze niet 's nachts op stal hoeven maar een inloopstal prefereren.Erg tevree
4
0

Het is te hopen dat niemand die deze cursus volgt of heeft gevolgd, genoeg kennis denkt te hebben om de verantwoordelijkheid over zijn paarden volledig zelf te nemen. Verstand van hoef bekappen krijg je niet binnen een dag cursus en het lezen erover. Dit krijg je door ervaring, inzicht, talent en kritiek op je werk door professionals. Ik vind het schandalig dat er een eendaagse cursus wordt voorgelegd aan leken, waarna één van de tien cursisten denkt dat ze het volledig beheersen. Nadenken a.u.b
1
-10

Mogen kinderen er ook aan mee doen? Ik ben namelijk 13 jaar, en ik ben wel nieuwsgierig. Ik krijg mischien binnenkort ook een eigen pony dus het lijkt me heel handig. Zeker nu ik al die positieve reacties hoor!
5
-1

Ik bekap na de cursus gevolgd te hebben in 2008 al mijn paarden (5) zelf en het is geweldig om te zien hoe de hoeven goed zijn geworden. Sommige hoeven waren al goed, andere hadden erge scheuren en een paar waren gevoelig. Nu is er niks meer van gevoeligheid, geen scheuren meer, goede voeten en goed lopende paarden! De hoefsmid is paar keer langsgeweest ter controle en die is ook erg tevreden.
5
-1

Wil graag nog wat dieper in gaan hanetred,haanetred is schimmel vorming in de hoef,de schimmel is te voorkomen door vloeibare hoefen teer,de werkzaam heid van de teer is bacterieel dodend,en nood zakelijk bij de opbouw van een gezonde hoef.............
1
-5

Het oefen op de doden voet van een paard,is slecht voor het milieu en uw family,en het is slecht voor de volks gezondheid,het is geestelijk niet verantwoord wat er gebeurd,dit is echt werk voor het ggz,geestelijke gezondheids zorg.......en de staat der nederlanden,onder begeleiding van de nieuwe koning willem alexander,mensen mensen geef mij maar dieren...............
0
-12

Het abatoir is geen veilligen grond onder het paard zijn voeten,en voor al niet als het er moet staan wachten om geslacht teworden voor de cursus hoef bekappen om dat zij zijn voeten daar voor gebruiken nadat het paard geslacht is zo genaamd om op teleren,het kan ook anders ,alle leer stof van het beroep hoefsmid kan aan geleerd worden op levende voet. En dat wat ze hier in nederland nog oet gebeuren van daar mijn schrijven,met vriendelijke groet eendienaargodswegen........
0
-12

Haastige spoed,is zelden goed! Dit spreek woord zou bij iedere smid in huis of werk plaats moeten hangen,voor een beter en diervriendelijker milieu.......uhhhumm
1
-6

Er worden genoeg paarden geslacht,dus waarom de overblijfselen niet gebruiken
1
0

contact