Rieneke Roozen schreef op maandag, 16 augustus 2004, 13:47:
> Dit is het antwoord wat ik van de provincie kreeg:
>
> Jakobskruiskruid is al sinds lange tijd een (zeer) algemene
> soort in onze provincie. Vooral in het rivierengebied en op de
> hogere zandgronden komt Jakobskruiskruid van oudsher plaatselijk
Dat is juist -
plaatselijk zeer algemeen (is ook te vinden in oudere versies van Heukels flora, en in de Atlas van de Ned. Flora). Het hangt er wel een beetje vanaf hoe je algemeenheid meet - in aantallen, of in uurhok van voorkomen, etc.
Het significante verschil met de laatste jaren is de mate van overlast, die toch samenhangt met een uitbreiding.
> in zeer grote aantallen voor. Het is dus zeker niet zo dat deze
> plant zich pas kort geleden in ons land heeft gevestigd en
> uitgebreid. De informatie op de website van paardnatuurlijk is
> wat dat betreft volledig uit de lucht gegrepen.
Dat heb ik er nu nogmaals op nagelezen. Ik zie geen pertinente fouten, behalve dat ook ik me afvraag (ook eerder op dit forum al) of die uitzaaiïng door NM op zich verantwoordelijk gesteld kan worden, omdat een uitbreiding van voorkomen van een soort samenhangt met uitbreiding aan voor die soort gunstige leefomstandigheden (verg.: je kunt paardvriendendelijke kruidenmengsels zaaien op je wei tot je een ons weegt en tot de conclusie komen dat het zinloos is omdat toch slechts de planten waar jouw wei geschikt voor is het goed zullen doen - en die had je waarschijnlijk niet hoeven zaaien).
> Wel kan de soort plaatselijk toenemen, wat vooral komt door een
> veranderd grondgebruik. Dat is bijvoorbeeld het geval als wordt
> overgeschakeld van een gangbaar agrarisch graslandbeheer naar
> extensieve begrazing met (vrijwel) geen bemesting, of wanneer
> percelen al dan niet tijdelijk braak komen te liggen.
Hier heeft Dhr. Blok nmm een uitstekend punt. Het al dan niet vóórkomen is altijd afhankelijk van het aanbod aan juiste leefomstandigheden, in dit geval (grote) toename van extensiever beheer van verstoorde gronden. Het extensiveren van beheer heeft niet "plaatselijk" maar op grote schaal plaatsgevonden, zeker als ik voor het noorden des lands spreek. Daarbij is al langer sprake van verdroging en verzuring.
Bij extensiveren van beheer spelen vooral overheden een grote rol, niet alleen door beleid maar ook door uitvoering wat samengaat met welkome besparingen op o.a. bermenonderhoud.
>
> Wat betreft het beperken van de risico's voor het vee: de
> levende planten worden door paarden en runderen niet
> geconsumeerd, alleen wanneer er echt niets anders te grazen valt
> worden uit nood ook giftige planten gegeten. Voor de
Dat is dubieus. De zo giftige glucocide behoudt nl. zijn werking ook in gedroogde en/of afgestorven toestand. Waar wel beheer door maaien, of door begrazing/vertrapping plaatsvindt zal er nog jaren een risicofactor meespelen dat rozetten, stengeltjes e.a. afgestorven plantedelen toch terloops worden meegegeten. Vanwege de cumulatief giftige eigenschap mag dat niet onderschat worden.
> paardenliefhebber dus zaak om de planten van Jakobskruiskruid
> tijdig te verwijderen, zeker voordat de plant zaad gaat vormen.
> Uit proeven blijkt namelijk dat zaad van Jakobskruiskruid dat
> door de wind wordt verspreid maar zeer zelden verder dan 35
Dat onderzoek wil ik dus eerst zelf lezen, om iedere verdenking van opportunistisch gebruik en daarmee verdraaiïng van de feiten uit te kunnen sluiten. Het lijkt strijdig met het feit dat JKK ook op geïsoleerde plaatsen, zelfs door bos omringd, binnen kort tijdsbestek is gaan groeien.
> meter van de plant terechtkomt. Dat betekent dat vrijwel alle
> zaad binnen het eigen weiland op de bodem komt, en bij
> ongewijzigd gebruik van het grasland tot in lengte van jaren
> garant staat voor nieuwe planten.
Je zult maar een "natuurvriendelijke" gemeente als buurman-grondeigenaar hebben... of een natuurclub-eigenaar.
> De risico's zijn veel groter als Jakobskruiskruid in hooi wordt
> aangeboden. Door goed te letten op de herkomst/kwaliteit van het
> hooi lijkt het me dat de risico's door de goed geïnformeerde
> paardenliefhebber heel goed tot een minimum kunnen worden
> beperkt.
Dít is onzin, maar Dhr. Blok schrijft dan ook heel wijselijk "lijkt me".
Allereerst is het in hooi moeilijk waarneembaar. Daarnaast werkt de vergiftiging cumulatief en dus veelal met uitstel zodat de hooileverancier bijzonder moeilijk aansprakelijk kan worden gesteld, tenzij het hooi degelijk onderzocht is en veilig bevonden.
De enige manier om heden nmm nog betrouwbaar hooi te kopen is het perceel zelf op stam (maar mag van de gemiddelde burger een grondige kennis van flora en vegetatie verwacht worden?), en de werkzaamheden te inspecteren. Natuur- en bermhooi is niet meer bruikbaar en zal door de eigenaar vernietigd moeten worden (neg. kostenaspect van vooral eerdere overheidsbesparingen
).
>
> met vriendelijke groet,
> Dirk Blok
>
> drs. D. Blok
> coördinator vegetatieonderzoek
> Directie Ecologie/Bureau Monitoring en Evaluatie
> Provincie Noord-Brabant
> Postbus 90151
> 5200 MC 's-Hertogenbosch
Ik wil aan het kruiskruiden topic graag nogmaals de informatie toevoegen dat niet allen Senecio jacobaea schadelijk door giftigheid (in hooi) is, maar dat dat voor meer (en van oudsher ruimer verspreide) Senecio-species geldt. Het wat simplistische "terug naar de natuur" idee zou, vooral door de overheid, vervangen moeten worden door "terug naar traditioneel boeren", naar kleinschaliger beheer, tijdig maaien, wel bemesten maar naar waarden van voor de bio-intensivering, etc.
In eerste instantie is nu echter de grote vraag hoe we de JKK-plaag naar beheerbare proporties kunnen terugbrengen. De juridische weg lijkt niet de meest directe; restricties (bijv. distelverbod in N-H) zijn gedecentraliseerd. Het benadrukken van het grote gevaar voor o.a. spelende kinderen, vanwege huidcontact-giftigheid, in de opinie brengen geeft misschien nog het meest gewicht. Dit is gewoon een rotplant die bij opname van slechts kleine hoeveelheden gif, ook door cumulatieve huidcontacten, dodelijk en ongeneesbaar is.
Groeten, Egon