Piet schreef op donderdag 4 oktober 2007, 22:12:
> Nick Altena schreef op donderdag 4 oktober 2007, 21:51:
>
>> Esther schreef op donderdag 4 oktober 2007, 20:45:

> anders is het hopeloos.
> Piet
>
> "NatuurlijkBekappen is zo simpel, mijn paard kan het zelf(s)"
Griotendeels gelijk Piet, maar helaas heeft het uitsteken met een vork een risico voor meer verspreiding. Regeneratie van Jakobskruiskruid door verschillende manieren van bestrijden ( beschadiging van planten)
JKK reageert op beschadiging door zich te herstellen, dat kan door nieuwe scheuten te maken boven de grond, maar ook vanuit het roset. Deze nieuwe scheuten zetten ongeveer 10 weken later zaad dan de onbeschadigde planten. De nieuwe scheuten kunnen 50 % meer zijn dan bij een onbeschadigde plant, de zaadproductie kan gereduceerd worden tot 34,7 % als er begin juli wordt gemaaid ( Cameron 1935) maar als planten datzelfde jaar niet tot bloei kunnen komen dan maken ze het jaar daarop meer zaad. Planten die niet tot bloei kunnen komen door bijv. maaien zullen doorgroeien tot een driejarige plant, zaad zetten voorkomen is niet effectief omdat gemaaide planten steeds herstellen en er maar een klein gedeelte dood gaat. ( Poole en Cairns 1940) JKK blijft lang aanwezig als er wordt gemaaid omdat ie zich herstelt door nieuwe wortels te maken en nieuwe scheuten en bloemknoppen. Poole en Cairns vonden ook dat uitgetrokken planten zich makkelijk herstellen door achtergebleven wortelrestjes. Regeneratie kan zelfs plaats vinden uit een wortelfragmentje van zo’n anderhalve cm. Maar als de grond goed los is en de bodem wat vochtig kan het lukken de planten er helemaal uit te trekken. Welke gekende methode er ook wordt gehanteerd is dat alle methoden leiden tot verspreiding door wortelfragmenten. ( Harper en Wood 1957) Planten komen ook makkelijk terug uit zaad en wortelfragmenten na ploegen en klepelen maar als het land daarna agrarisch onderhouden wordt ( dichte zode) verdwijnt de plant snel.
, ik zal even een klein stukje conclusie neerzetten over verschillende methoden
Zaadverspreiding
http://www.jakobskruiskruid.com/Biologie/Verspreiding.htmlAantekeningen Poole & Cairns
Handmatig verwijderen
43% kreeg nieuwe uitlopers 57% ging dood
Handmatig in matige besmette landjes kan handmatig verwijderen mits er geen grote zaadbank ligt is het 55 tot 65 % effectief.
Snijden op verschillende hoogten
1 ft alle planten gingen weer groeien en maakten nieuwe bloemen en stengels, nieuwe hergroei uit de roset en wortels.
6 inch alle planten gingen weer groeien en maakten nieuwe bloemen, in de lente waren alle planten over
2 inch alle planten gingen weer groeien en maakten nieuwe stengels en bloemen, in de lente was er een plant dood de rest groeide sterk terug uit uitlopers.
‘koppensnellen’
Planten maken dan nieuwe rozetten bij de basis van de oude stengel, dit stimuleert nieuwe plantengroei. ( heb ik mooie foto ’s van)
klepelen
planten maken nieuwe uitlopers, er was er eentje bij die zelfs 25 nieuwe maakte.
Kortom de sleutel is onderhouden en bemesting zodat je de groei in het gras kan krijgen en houden. Veel planten is weide vernieuwen.