eddy DRUPPEL schreef op zondag 24 juni 2007, 21:04:
> Esther schreef op zondag 24 juni 2007, 20:11:
>> A: is er voldoende wei?
>
> IKN grote lijnen , yep ; in kort gezegd "dikken bullshit"
> bladvulling niks meer .
Stel ik heb een hectare grond en daarop 1 hengst en 2 merries en 2 veulens. Die veulens gaan als jaarling naar een zo goed mogelijk adres. Wat zijn dan de voordelen en de nadelen voor deze minie kudde?
Alle tegenargumenten overtuigen me niet. Ik denk namenlijk dat deze jaarlingen wel in trek zijn, omdat ze een uitstekend eerste jaar gehad hebben. Natuurlijk met 4 of 5 jaar was nog beter geweest. Dat ze in trek zijn, met lage prijs en goed opgevoed, is een groot voordeel. Daardoor hoeven ze niet zo snel naar de slacht en de markt die het van paarden uit de stal moet hebben, die markt zal zich aanpassen aan de vraag, dus minder stal paarden en meer paarden uit een natuurlijk kudde verband.
Het gaat niet om sexen natuurlijk hoef ik dacht niet uit te leggen dacht ik. En dat het veulen slecht af is bestrijd ik ook, dat is aboluut bezijdens de realiteit. Kunnen mensen wel met hengsten omgaan? Ook dat houd geen rekening met dat hengsten die zo gehouden worden, normale paarden zijn zonder lastig isolatie gedrag. Zo mak als een lam hoor je me niet zeggen, mooie taak voor trainers toch om mensen hierin te begeleiden. Welke tegen argumenten sla ik hierbij nog over ? O ja die ver gaande verantwoordelijkheid over de grenzen van een goede verkoop heen. Ik denk dat als je dit in de praktijk nodig hebt dat het juist dan niet werkt. Je kunt het wel zo presenteren dat selecteerd vooraf en maakt je punt duidelijk, het is geen reden o dan maar geen veulens toe te staan. Als je geen goed adres kunt vinden, die kans bestaat omdat zweep, ijzer, stal nog steeds dominant is ... ja dan rest slacht, helaas dat is altijd de laatste optie voor een jaarling dat wel een prima leven gehad heeft.
Er is geen alternatief, hoogstens kan de geboorte van een veulen wat uitgesteld worden, zodat de jaarling een aantal jaren langer kan blijven. Het andere alternatief is dat wat we nu hebben, en dat zijn paarden die ver af staan van een natuurlijk groeps verband.
Groetjes, Michiel