InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7960 berichten
Pagina 23 van 531
Je leest nu alle berichten van "e m kraak"
Volg datum > Datum: maandag 12 juli 2004, 15:5612-7-04 15:56 Nr:8812
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:8804
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Rijden zonder bit? Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Piet schreef op maandag, 12 juli 2004, 14:48:

> Terwijl de discussie over wat je aan een paard zijn hoofd
> hangt of in zijn mond stopt, nog steeds door gaat wil ik
> wat conclusies proberen te trekken en nog wat vragen

> Kan je in deze laatste zin het woord "Een bit" omruilen
> voor "sporen" en klopt rest van de zin dan nog?
> Groeten
> Piet

hoi Piet, my 2 cents:
Ik denk dat je met touwhalster ook prima relatief simpel kunt rijden (Parelli demonstreert dat niet voor niets). Mijn moeite met de Parelli methode komt alleen voort uit dat ik in "gangenpaarden" denk, en ik het aandacht gaan besteden aan "vertical flexion" pas beginnend bij level 3 (wat in Ned. dan meteen de uiterst gevorderde is) rijkelijk laat vind. Tegen die tijd doet mijn 5-gangertje met een beetje pech al niets anders meer dan zwijnen.... maar op dat "niveau" stapt Parelli over op gebruik van bit als ik het goed begrepen heb. De zijgangen e.d. die Parelli al in level 1 geeft stelt niet zoveel voor, en werken in tegenstelling tot het vrij schouderbinnenwaarts van De La Guerinière niet verzamelend.
Ik moet dus vrij snel beginnen met wat "traditioneel" als "moeilijke" oefeningen wordt bestempeld - maar is dat "moeilijk" wel waar, of niets meer dan zomaar een aanname? Wat je als ruiter aan het doen bent is feitelijk niets meer dan het leren besturen van bewegingen die je paard van nature al kan, en schouderbinnenwaarts (als voorbeeld) is dan echt niet zo heel bijzonder. Maar heb er wel graag iets nauwkeurigers voor dan een touwhalster...

Om nou tot nauwkeuriger hulpen te kunnen komen dan met (touw)halster zie ik echt wel wat in dat model van Cook, vooropgesteld dat ik de "scherpe kantjes" daar vanaf ga halen; het gaat mij slechts om communicatie in leren, niet om contrôle. Ik denk dat het laatste woord nog lang niet gezegd is en dat er nog wel iets slimmers uitgevonden gaat worden.

Om nu even de open deur "jij altijd met je gangenpaarden" voor te zijn: ik denk dat waar je mee vastloopt met gangenpaarden een uitstekende indicator is ook voor "gewone rechttoe rechtaan paarden". Nmm moet je zo snel mogelijk naar een op de achterhand gedragen houding toe, liefst nog vóór je erop zit. De m.n. door Hempfling gedemonstreerde onderbrengende "halve ophouding door lichaamstaal" in grondwerk is daar eveneens uitstekend voor en wordt naar mijn ervaring makkelijk overgenomen. Paarden leren makkelijk door simpel imiteren, maar daar wordt maar weinig gebruik van gemaakt.

Mijn mening over bitten heb ik net uitgebreid geventileerd ;-)
Ruil "bit" om voor "sporen" en beide kunnen nmm worden bijgezet in het museum...

Groeten, Egon
Volg datum > Datum: dinsdag 13 juli 2004, 15:5513-7-04 15:55 Nr:8854
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:8853
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: To bit or not to bit... Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Isabel van der Made schreef op dinsdag, 13 juli 2004, 15:32:

> Huertecilla schreef op dinsdag, 13 juli 2004, 12:36:
>
>> Voor een goed overzicht van de mogelijkheden van optomingen met

>
> Welk boek bedoel je precies?
> Heb op amazon gekeken, maar kan het daar niet vinden.
> Isabel

Jetten, G. (2002?; out of print): Het paard, het bit en de ruiter.
uitgever: Riviere, Uitgevers La
isbn: 9038406924

denk ik...
Groeten, Egon
Volg datum > Datum: dinsdag 13 juli 2004, 16:3913-7-04 16:39 Nr:8859
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:8856
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vastzetten zonder hangen Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
josien schreef op dinsdag, 13 juli 2004, 16:17:

> >
> Een paard dat niet wil vast staan. Die mist een stuk van zijn
> training en de band met zijn eigenaar.

Ja hoor, we zijn er.

Toen we midden in de nacht met een borrel op deze vraag zagen verschijnen waren we in een stemming van "dit kan toch niet serieus zijn", en daarom eerst verontschuldiging voor melig antwoord nr8829 van Nick, want da's ook mijn schuld.

20+ posts later blijkt "vast staan" wel een serieus probleempje... wat nmm toch echt niet zo moeilijk op te lossen is, maar hebben jullie paarden ooit het woord "nee" consequent geléérd? Ik zie niets in dingen die een "beetje" breken... strotouwtjes, elastieken, wat moet je paard daar nou van leren? Dat ie toch wel loskomt als ie hard genoeg hangt? Ik vind dat een bijzonder contraproductieve beloning! Kun je net zo goed niet vastbinden, toch? In dat niet vastbinden ligt nmm de sleutel...

Maar ja, binnen die passieve benadering is die van Lotte nmm misschien nog wel de meest consequente: laat maar hangen aan iets wat een olifant nog niet stuk krijgt dan komt 'ie er wel achter, ooit. Net zo iets als "sacking out", en mocht 'ie toch zijn nek breken, nou dan neem je toch gewoon een ánder peerd...
Maar is dat nou SLIM, voegt het iets toe aan communicatie? Volgens mij niet. Integendeel, gemiste kans.

Ik denk dat je vrij makkelijk een paard kan LEREN te accepteren (vast) te staan, op basis van "nee" OF het Parelli comfort/discomfort principe. Mocht je paard "nee" niet kennen als correctie en synoniem voor discomfort dan is dit juist dé soort oefening om dat te leren. Esther Nr:8845 beschrijft een manier hoe dat soepel en geweldloos kan.
Ik heb expres "vast" tussen haakjes gezet omdat het nmm eigenlijk de bedoeling is dat je paard op een door jou gewenste plaats blijft staan, maar NIET NOODZAKELIJK VASTGEBONDEN; je kunt je paard ook leren op iedere willekeurige plaats stil te blijven wachten , bijvoorbeeld met als cue dat de teugels op de grond hangen - veel westernpaarden kennen dit "vastgebonden op de plaats". Op sites over "clickeren" of "western" is dat vast wel te vinden. En als je paard ergens lang op je wachten moet, zorg dan dat er voor je paard óók wat te consumeren is - het is toch geen fiets!

Groeten, Egon
Volg datum > Datum: dinsdag 13 juli 2004, 17:2113-7-04 17:21 Nr:8868
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:8864
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vastzetten zonder hangen Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Frans Veldman schreef op dinsdag, 13 juli 2004, 16:59:

> e m kraak schreef op dinsdag, 13 juli 2004, 16:39:
>
>>> Een paard dat niet wil vast staan. Die mist een stuk van zijn

> me vrij logisch toch?
>
> Groeten,
> Frans

Yo - Is het Parelli comfort/discomfort principe niet hetzelfde als wijken voor druk? Want dat bedoelde ik wel.

Ook groeten, Egon
Volg datum > Datum: dinsdag 13 juli 2004, 18:1113-7-04 18:11 Nr:8872
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:8863
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vastzetten zonder hangen Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Isabel van der Made schreef op dinsdag, 13 juli 2004, 16:52:

> e m kraak schreef op dinsdag, 13 juli 2004, 16:39:
>>
>>>> Ik heb expres "vast" tussen haakjes gezet omdat het nmm

> maar krijg daar koude rillingen van, eerlijk gezegd, ben wel
> benieuwd of iemand hier een mening over heeft.
>
> Isabel

Gelezen, Bel, en wil graag weten waar en waarom jij daar koude rillingen van krijgt. Er werd gevraagd om oplossingen voor paarden die absoluut niet vastgebonden willen staan...
En die geef ik: via wijken-voor-druk (ja hoor, Frans - ik zal het in het vervolg zo zeggen, al denk ik dat het comfort-discomfort principe wat breder is) de "nee" cue leren, want dan hoeft er geen mechanisch discomfort meer... en is handig als begrenzer (= NIET negatieve reinforcement! zoals ik anderen het wel eens zie noemen) bij later conditoneren.
In détail verder dan maar: ik vind die pagina http://www.gaitedhorses.net/Articles/GroundTie.htm echt niet zo beroerd, al heb ik geen hobbels, maar schrijver presenteert die ook als een extra. "Whoa" vind ik een slecht commando, want dat gebruikt iedere cowboy al overal voor, heb ik de indruk... mijn instructie zal eerder "blijf" of "wacht" zijn, afhankelijk van de klanken van al bekende cues. Maar schrijver geeft het paard na oefening wel correct vrij met "OK" (verzin zelf je einde-oefening-cue!).
Verder zou ik het leerproces iets anders doen, met een target; het zal mij persoonlijk worst zijn als paard ook iets voor zichzelf gaat doen, in de slaapstand gaan staan ofzo, zolang mijn target in stand blijft, maar dat is een kwestie van opvatting. Denk dat het "in de houding geeft acht"-wachten in eerste instantie iets makkelijker te leren is.

Beetje academisch voor me, want ik heb deze vastbindproblemen, met al mijn paarden, nog nooit gehad. Wel kun je, als voorbeeld, Els haar favoriete snoepjes voor haar neus leggen, maar als ik "nee" zeg wanneer ze die wil pakken zal ze er afblijven. DIT is RAZEND MOEILIJK voor een ijsco! "Wachten" is makkelijker te leren, of je paard nou vastgebonden wil worden of niet - en daar ging het om dacht ik. Het gaat niet om vastbinden maar om wachten.

Groeten, Egon
Volg datum > Datum: woensdag 14 juli 2004, 22:0414-7-04 22:04 Nr:8939
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:8936
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwe pagina hoefkatrolontsteking Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
janet weggemans schreef op woensdag, 14 juli 2004, 21:19:

> Hoi Frans,
>
> Wat een duidelijke pagina over hko.htm">hoefkatrolontsteking! Ik heb al
> heel wat informatie gelezen hierover (vooral in het engels, wat
> soms toch wel wat moeilijk te volgen is), maar jouw uitleg is
> heel duidelijk.
>
> Bedankt en groeten,
> Janet

Prima begrijpbare samenvatting, Frans! :)

yes!

1 ding: leg ergens uit wat precies een mustangroll en een opzet zijn. Ik weet haast zeker dat het niet geweten of door elkaar gehaald wordt, ook met de nieuwe foto's erbij.
Misschien ook interessant dat je daar de gangen van je paard een heel eind mee regelen kunt? (draversmeden worden er rijk mee) Iets sneller voorbeen weg voorkomt bijvoorbeeld net balbetrappen, om nog maar iets grofs te noemen, maar de paslengte kun je er ook mee regelen. Weet ook zat ijsco's die nooit never natuurlijk zullen tölten alleen al door foute hoeven. Kun je er wel weer gewichten aanhangen natuurlijk... gaat ie nog sneller kapot...

groeten, Egon
Volg datum > Datum: vrijdag 16 juli 2004, 20:2816-7-04 20:28 Nr:8987
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:8986
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: drinkinstallatie pony's Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Els schreef op vrijdag, 16 juli 2004, 20:02:

> Op welke hoogte plaats je best een drinkinstallatie, zodat
> pony's of paarden van verschillende hoogte hier het makkelijkst
> van drinken?

wat voor "drinkinstallatie"?
mij voldoet een bad het beste (evt. met flotter, maar ik draai net zo lief zelf binnen en vorstvrij ff de kraan open; heb er een tyleenslang naartoe gelegd) - heb ooit van die lepel-drinkbakjes gehad maar ook in de stallen voldoen gewone emmers mij het beste. De bakjes waren nmm veel te storings-, destructie- en vorstgevoelig.
maar uuh... baden en emmers enzo... gewoon op de grond.

my 2c., Egon
Volg datum > Datum: zaterdag 17 juli 2004, 15:1017-7-04 15:10 Nr:9004
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:8861
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Rijden zonder bit? Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Dit duurde even, maar:

Frans Veldman schreef op dinsdag, 13 juli 2004, 16:48:

> e m kraak schreef op maandag, 12 juli 2004, 15:56:
>
>> Ik denk dat je met touwhalster ook prima relatief simpel kunt
>> rijden (Parelli demonstreert dat niet voor niets). Mijn moeite
>> met de Parelli methode komt alleen voort uit dat ik in
>> "gangenpaarden" denk, en ik het aandacht gaan besteden aan
>> "vertical flexion" pas beginnend bij level 3 (wat in Ned. dan
>> meteen de uiterst gevorderde is) rijkelijk laat vind.
>
> Het ligt er maar aan hoelang je over level 3 doet.

Volgens P. ben je toch makkelijk al met al een (paar) jaar verder als ik het goed begrepen heb... tegen die tijd zit de gemiddelde recrea-beginners-ruiter al met een verstokte zwijner. Zeker als er niet van meet af aan aan draf en ontspanning gewerkt wordt.

> Kijk eens, volgens Parelli KUN je niet eerder aan verzameling
> beginnen dan wanneer je geen "opposition reflex" hebt (=level 1)
> en "impulsion" hebt (=level 2). Eerlijk gezegd ben ik het daar
> helemaal mee eens!

Was ik het daar nou maar helemaal mee ONeens dan konden we makkelijker duel!

Een belangrijk punt lijkt mij wat je precies met verzameling bedoeld, en vervolgens wat je er precies mee wil. Dat komt ook een beetje aan de orde op bijv.:
http://www.iceryder.net/collection.html (en verwijst naar: http://leeziegler.com/gaitcollect.html )
Met de visie op die pagina heb ik eveneens grote moeite, kan ook zijn omdat ik het verwarrend vind en onvoldoende begrijp (m.n. het figuurtje van Round naar Hollow snap ik niet... (ren)telgang is juist een heel stijve gang waar ik geen holle "dürchlässige" rug in kan ontdekken, en wat er meer "round" is aan flatwalk t.o.v. showwalk weet ik ook niet behalve dat er bij "show" dikke zolen, gewichten, etc. bij komen kijken.

"The gait of tolt as performed by the Icelandic Horse is not in collection. A "collected tolt" is an oxymoron. The back is hollow, the head is more horizontal than vertical, the neck is braced, hindquarters are disengaged, hind limbs trailing."

Alle combinaties zijn haast wel mogelijk, maar wat hier geschreven wordt valt voor mij toch in delen uit elkaar:
die "holle" rug hoeft helemaal niet;
de hoofdhouding heeft hier wel te maken met het zakken van de achterhand, maar moet de definitie van "verzameling" dan zijn: hoofd achter de loodlijn en hals in de krul?;
wat er met "disengaged" bedoeld wordt ontgaat me.

Wat ik verwarrend vind is dat mij niet duidelijk is waar op afgegaan wordt - als dat het gemiddeld beeld is, dan is de hele pagina correct maar is absoluut niet wat ik wil en heil in zie; als dat het ideaalbeeld zou moeten zijn dan ben ik er mordicus op tegen, want zo krijg je geen vrolijk töltende paarden zonder "teugelaanleuning" (of mag ik dat gewoon trekkerij noemen?).

De zin: "In gait, the frame that the horse takes, can be referred to as a "shortened" frame, or "gathered up", rather than collection.", ontgaat me gewoon. Het "shortened frame" kan ik me best in vinden, maar zonder ondergebrachte achterbenen kom ik niet in een natuurlijke tölt zonder trekken aan teugel en drijven... en je voelt ook exact wanneer die achterhand niet goed meekomt; de voorbode van "einde tölt".

Ikzelf bedoel met verzameling het meer onderbrengen van de achterbenen waardoor die relatief meer dragend gaan functioneren. Niets meer, niets minder. Dat er daardoor in klassieke dressuur het beeld ontstaat van hoofd in de krul is nmm een heel ander aanvullend verhaal.

> Een paard dat in verzet is tegen de ruiter
> (opposition reflex) of steeds aangespoord of afgeremd moet
> worden (gebrek aan impulsion) KAN je naar mijn mening niet
> verzameld rijden. Pas als het paard gewillig is en perfect tempo
> kan houden dan kun je aan verzameling gaan werken, ECHTE

Dan krijg je, als tweede, wat je precies met die verzameling wil.
Ik veronderstel (misschien er volkomen naast) dat wat jij met je verzameling in gedachten hebt, een beheerst, gecontroleerd plaatje is (dan kan dat nog van alles zijn, van cowboy tot corrida). Dan heb je gelijk, en kan ik ook naadloos met Pa Relli instemmen.
Maar ik had het over het ontwarren van gangen eigenlijk, en wat ik daar nmm voor nodig heb is niet dressuur, niet perfekte gecontroleerdheid en opgeslotenheid, zelfs geen noodzakelijk geprolongeerde verzameling maar wel momenten van meer verzameling kunnen oproepen, bijvoorbeeld d.m.v. minivoltes (focus op de kegel), "hempfling's" halve ophouding, schouderbinnenwaarts, aantölten en dan juist vrijheid geven (NIET opsluiten in dressuur).

Zo heeft naar mijn ruitergevoel tölt een grotere mate van achterhandinbreng dan draf of telgang.

Wat van de week in de chat ook al bovenkwam (maar chat bewaart zich nu eenmaal niet) is dat één van de dingen waarom ik zoveel liever op een hengst zit, dit "natuurlijk" verzamelen zoveel gemakkelijker gaat. Omdat ze het van zichzelf al goed kennen (en kunnen ;-) ); iedere keer als je langs een mooie merrie komt doet ie 't weer! :)
Dan kan je meteen ook zelf voelen hoe de houding van je paard verandert.

> verzameling tenminste, en niet alleen een of andere cosmetische
> pose (zoals je zo vaak ziet). Aan dat laatste heb je volgens mij
> ook bij gangenpaarden niets.

DIT zijn we 100% eens!
Het is nu net mijn bron van ongenoegen ten voeten uit. Daarbij werkt het niet (of uiterst tijdelijk).
Ik vind het alleen zo verdomd moeilijk onder woorden te brengen hoe het dan wel moet. Maar nogmaals: wat ik onder verzameling versta heeft niets te maken met pose of ideaalbeeld - alleen maar het in turbomode zetten van de achterhand.

>
> Groeten,
Egon
Volg datum > Datum: zaterdag 17 juli 2004, 16:4817-7-04 16:48 Nr:9011
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:9005
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Demonstratie Parelli Aalsmeer bezocht ! Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
sannie schreef op zaterdag, 17 juli 2004, 16:02:

> Marsha de Blieck schreef op vrijdag, 16 juli 2004, 22:19:
>> en toen
>> nog even een dekking meegemaakt. Nou niet echt mijn idee van

>> achteren kon geven.
>
> Dat heb ik niet gezien. ik was nog binnen.
>

Kijk, dát vind ík nou verkrachting en pervers.
Maar het is wel wat ik "normaal" schijn te moeten vinden in de "paardenwereld". Nou, nooit never niet.

Maar jij was het toch die zo moord en brand schreeuwde dat mijn ponies sex krijgen, ook gewoon voor de lol als ze daar zin in hebben?
Dan ben je van harte uitgenodigd om dat een keer mee te maken, en kun je zelf zien dat mijn twee hengsten ook zonder halster prima controleerbaar zijn (dat kan dus wel!) en opgewonden maar redelijk braaf op hun beurt wachten en iedereen het reuze naar de zin heeft.
Ruimer dan een paar uur te voren dat afspreken gaat helaas niet aangezien het volkomen van de stemming van de dames en/of heren afhangt (en lang niet helemaal van al dan niet hengstigheid)

Groeten, Egon
Volg datum > Datum: zaterdag 17 juli 2004, 17:1017-7-04 17:10 Nr:9015
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:9009
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Demonstratie Parelli Aalsmeer bezocht ! Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Paul schreef op zaterdag, 17 juli 2004, 16:31:

>
> Sorrie Ester, maar als je alles wat een paard doet als byzonder
> gaat bestempelen is er reden genoeg om iemand te bekritiseren op
> een forum.

Zou het niet binnen de mogelijkheden kunnen liggen dat voor verchillende mensen verschillende dingen bijzonder zijn? Een andere ervaringswereld misschien?

> Als jij dat naar beneden halen vindt is dat jou probleem en niet
> het mijne.

Jazeker, ik heb hetzelfde probleem met jou, je arrogantie, je "de beste ruiter van de wereld zijn" (mijn uitdaging dat te demonstreren staat nog steeds!) en je volkomen gebrek aan inlevingsvermogen buiten je eigen IK.
Dat gaat dus niet om je meningen, maar c'est le ton qu fait la musique.

> Heel veel dingen hier op het forum zijn leerzaam maar er zijn
> ook veel dingen die mensen beschrijven die ze met hun paard
> meemaken die ik verwerpelijk vindt.
> En ik maak me in dat geval erg druk ja, als ik lees dat mensen
> een paard hebben maar niet weten hoe zo'n beest denkt, leerd, de

Leert is met een t. Dank u.

> dingen ziet en ervaard vindt ik het belangrijk om daar mijn

ervaart ook

> ongevraagde mening over te ventileren.

en jij weet natuurlijk exact hoe een paard denkt... ook al telepatisch soms? ;-)

> Helaas mag iedereen een paard aanschaffen ook al denkt men dat
> het een soort knuffeldier is, men gaat met zo,n paard om zonder
> echt duidelijk tegen te zijn, grote grijze gebieden te laten in
> de communicatie,
> Een van de grote fouten die men maakt en zeker in het Natural
> horse gebeuren is dat men denkt dat een paard denkt als mens
> maar dat is niet zo. Helaas vindt ik , zijn de meest

Voor een deel niet, voor een ander deel zeker wel

> onopgevoedde paarden die van de doorgeslagen natuurlijk denkende
> mensen die geen duidelijkheid aan hun paard verschaffen en hen
> behandelen als verwende kinderen.
> Paarden zijn paarden en mensen zijn mensen helaas begrijpen veel
> mensen hier op het forum dat niet!

Moet ik me nou aangesproken voelen? Mjn ponnies zijn inderdaad op hun manier knuffeldieren, want ze mogen graag knuffelen. Zo simpel ligt dat.
Maar dáárom automatisch "onopgevoed"? Vreemde correllatie - bewijs het maar want ik heb er nooit geen last van....

> Paarden zijn NIET intelligent,(wel vindingrijk) hebben de
> hersenen zo groot als die van een Kat.
> Paarden kunnen onze taal niet leren maar wij kunnen wel proberen
> een paardentaal te begrijpen. en daar hoort inderdaad het
> smekken bij als teken van onderdanigheid.

Paarden kunnen onze taal wél leren tot het niveau van de gemiddelde domblonde Telegraaf-lezer; zo'n 400 begrippen gemiddeld, incluis combinatie-cues en abstrakties.
"Intelligentie" is een rekbaar begrip hoor.
Dat velen er werkelijk ALLES aan doen om hun paarden zo dom mogelijk te houden is een totaal andere zaak.

> maar is dat dan zo byzonder???
> Zo ken ik er dan ook nog wel een paar.
> Men moet gewoon een paard in zijn waarde laten en hem
> duidelijkheid bieden wat wel en niet mag , niet met hem praten
> alsof het een mens is want dat zijn ze niet.

Je zou me een groot plezier doen door vóór het ventileren van dergelijke stelligheden jezelf bij te lezen - van harte kan aanraden om mee te beginnen:
Kiley-Worthington, M. (1998): Animal educational psychology: A comparative study of teaching four mammals of different species (Occasional paper). Eco Research Centre. ISBN: B0000COUAV
Kiley-Worthington, M. (1997): The Behaviour of Horses in Relation to Management and Training. J A Allen & Co Ltd. ISBN: 0851313973

> smekken is niet zo byzonder net zo min als het zwiepen met de
> staart als er een vlieg op zijn/haar buik zit, net zo min als
> oren in de nek leggen uit ongenoegen oid, het hoort er gewoon
> bij!!! maar ga het niet als byzonder beschouwen want dan ben je
> geen paard waard!!!

Ik vraag me af of jij m'n commentaar wel waard bent als het zo moet.....
Groeten, Egon
Volg datum > Datum: zaterdag 17 juli 2004, 17:1917-7-04 17:19 Nr:9016
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:9013
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Demonstratie Parelli Aalsmeer bezocht ! Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Paul schreef op zaterdag, 17 juli 2004, 17:01:
>
> Ja ik behandel mijn paarden liever alsof het Auto's zijn ja
> als ik gasgeef moeten ze lopen en als ik niets doe dat moeten ze
> stoppen
> als ik links wil, open ik de deur links en sluit ik het portier
> rechts zodat ze alleen maar links kunnen en zo ook met rechts.

En als ze kapot zijn of als je een nieuw model wil dump je ze op de sloperij...
da's tenminste eerlijk.
Je bent een in alle opzichten "normale" paardenkerel, Paul. Maar wat trekt je dan aan op deze website en -forum? Vorm van masochisme of gewoon zin lekker te klieren?

> en omdat te berijken moet je het heel simpel houden voor je
> paard net als voor een auto
> Is niets mis mee en je kweekt geen verknipte paarden!
> maar juist heel rustige

Een auto is dood materiaal, een paard is een mededier. Nmm totaal en compleet ONvergelijkbaar. Wat jij wilt is dode paarden - zombies. Ik mag hopen dat de fa. Sony die zo snel mogelijk op de markt zet; wordt vast een nog groter succes dan de Aibo....

Groeten, Egon
Volg datum > Datum: zaterdag 17 juli 2004, 18:3917-7-04 18:39 Nr:9020
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:9018
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Demonstratie Parelli Aalsmeer bezocht ! Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Paul schreef op zaterdag, 17 juli 2004, 18:22:

>
> Egon als er één persoon is op dit forum die ECHT te ver is
> doorgeslagen in de wereld van het ONNATUURLIJKE dan ben jij het
> wel

Ik verwachtte niet anders!
Je bent blijkbaar niet eens in staat om de betekenis en interpretaties van het woord "natuurlijk" te doordenken. Want wat in jouw geest (zie je stellingname!) als betekenis gegrift staat is toch echt niet meer dan een nogal bekrompen interpretatie.

> dit is mijn laatste bericht aan jou

Ook niet verkeerd. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vind ik jouw wijze van omgaan met dieren even verwerpelijk als jij de mijne.

Hier laten we het bij dan - ik zal jouw verdere posten ook negeren mits je hier geen mensen die ik aardig vind lastig valt. Gelukkig zijn we geen buren ;-)

Groeten, Egon
Volg datum > Datum: zaterdag 17 juli 2004, 18:4417-7-04 18:44 Nr:9022
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:9017
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Demonstratie Parelli Aalsmeer bezocht ! Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
astrid de rooij schreef op zaterdag, 17 juli 2004, 17:24:

>> Een auto is dood materiaal, een paard is een mededier. Nmm
>> totaal en compleet ONvergelijkbaar. Wat jij wilt is dode paarden
>> - zombies. Ik mag hopen dat de fa. Sony die zo snel mogelijk op

> BLIJVEN lopen .
> Verder lijkt dit mij een vrij zinloze discussie
>
> groeten, astrid

Nog een potentiële klant voor de Equibo - denk dat ik maar wat extra aandelen Sony neem ;-)
Ik vind de houding die t.o.v. andere diersoorten wordt aangenomen als discussie niet zinloos.
Maar jij hebt tenminste niet het domme lef om glashard te impliceren dat iedereen die niet dressuurmiept (of vul "discipline naar wens" in), of in volledige overeenstemming met jouw belevingswereld, toch minimaal het aanschaffen van een paard verboden zou moeten worden, en dat in één adem met het doen van weer een hele rits volkomen uit de lucht gegrepen beweringen alsof het wetten van Meden en Perzen zijn.

Groeten, Egon
Volg datum > Datum: zaterdag 17 juli 2004, 19:5717-7-04 19:57 Nr:9027
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:9026
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Demonstratie Parelli Aalsmeer bezocht ! Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
astrid de rooij schreef op zaterdag, 17 juli 2004, 19:23:

> HannahFroukje schreef op zaterdag, 17 juli 2004, 19:04:
>
>> e m kraak schreef op zaterdag, 17 juli 2004, 18:44:

>
> Ik begrijp het ook niet helemaal , egon.
> Zit je nou over mijn rug alsnog je gelijk te halen bij Paul of
> vind je dat ik discussie per definitie niet zinloos mag vinden

Nee, en nee.

> ??? Ik dacht een wezenlijk verschil tussen "dressuurmiepen"en
> "andere disciplines"ontdekt te hebben maar daar stap je dan
> gewoon over heen !

Gaat om over de grenzen van je perceptie proberen te reiken, niet om al dan niet dressuurmiepen, ook niet om verschil tussen "dressuurmiepen" en "andere disciplines".

>
> Ik dacht overigens dat we welles niettes discussies dienden te
> vermijden op dit formum en ik vond jouw discussie met Paul
> aardig die kant op gaan vandaar mijn commentaar.
>
> Ik bemoei me er verder niet mee, heb er eenvoudigweg te weinig
> verstand van, snap alleen je agressie niet......

Mijn agressie richting Paul komt rechtstreeks voort uit dat ik net gisteravond een hele tijd met Marsha en Esther heb zitten chatten, en Marsha (op wiens verslagje Paul reageerde) wel de laatste is die commentaren zoals Paul die gaf (zou niet moeten mogen dat mensen zoals jullie paarden kopen) nodig heeft. Daar schiet Marsha's ponnie trouwens ook nog eens niets mee op. Is ie nou helemaal belazerd!

Groeten, Egon.
Volg datum > Datum: zondag 18 juli 2004, 14:3418-7-04 14:34 Nr:9046
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:9038
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Demonstratie Parelli Aalsmeer bezocht ! Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004


Piet schreef op zondag, 18 juli 2004, 9:29:

>
> Ik moet eerlijk zeggen dat ik er nog niet helemaal uit
> ben en ik wil me beperken tot paarden om het niet nog

> verstrekken met het tempo waarin je geld in een
> automaat gooit heel vlug naar alleen nog op het juiste
> moment een stembeloning en af en toe een worteltje. ze (
> Ze is Inge, een fraaie Vlaamse dame, dat ze te laat was heb

Inge Teblick?
Ze heeft ook nogal veel geschreven op http://www.horsemanship.org/ en haar eigen http://www.cremebrulee.be/inge/welkom.html


> hij laag met z'n hoofd, ook al omdat de bridge (Yes )
> steeds iets langer wegblijft.
> Het lijkt me een schitterende methode om OP HET MOMENT dat
> hij gedrag vertoont dat ik wil zien, te kunnen belonen.

Het gaat veel verder dan ad hoc belonen - welkom in de wereld van de gedrags- en leerpsychologie :)
Wat de relatie tot gedresseerde aapjes betreft: kijk allemaal eens om je heen en vraag je af waarom mensen in toenemende mate een belangrijke tijd van hun leven gedwongen worden op "scholen" door te brengen ;-)
Op
http://www.horsemanship.org/BHA_main.asp#frames(mainDiv=artikels/site/positivereinforcement.html)
staat echter een nmm prima inleiding. Daarbij is een nmm belangrijke mogelijkheid van reïnforcement (=bekrachtiging) niet genoemd: (ongewenst) gedrag ombuigen (naar wel gewenst gedrag).
Daar heb ik eerst verder eigenlijk nog weinig aan toe te voegen, behalve dat ik vooral niet te enthousiast hals over kop eraan zou beginnen, maar eerst zorgvuldig mijn leerplan zou ontwerpen: WAT precies wil ik mijn paard (bij)leren, en welke VOLGORDE van oefeningen is daartoe logisch en practisch.
Wat mij in het epistel zeer aanspreekt is de attitude, het welzijn als uitgangspunt en het doorprikken van vooroordelen over leermogelijkheden.

Dat is wat Parelli op zijn manier (die niet alleen rekening houdt met relatief domme paarden, maar vooral met héél domme medemensen! - zie: het gemiddelde publiek bij een Jerry Springer Show en amerikaanse aanverwanten...) best goed gedaan heeft, zover ik heb mogen zien. Nu ik ook al iets van "level 4" heb gezien, betwijfel ik echter steeds meer de algemene geldigheid van P's "methode", simpelweg omdat ik naarmate het "niveau" hoger wordt in toenemende mate zaken of volgordes tegenkom die (voor IJslandse ponies!) onlogisch zijn, of helemaal niet van toepassing (substantieel springen bijv.).
In ieder geval: vanuit de leerpsychologie is iedere "methode" te analyseren.

Groeten, Egon.
Je leest nu alle berichten van "e m kraak"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7960 berichten
Pagina 23 van 531
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact