4bozzza schreef op woensdag 20 juni 2007, 13:14:
> Dat eerste ben ik met je eens.
> goed/kwaad, mooi/lelijk enz. zijn erg menselijk.
> Geen hond (letterlijk) die denkt in ethische termen.
Mooi dat je er dieper op in gaat. Leuk onderwerp waar ik uren over zou kunnen praten. De ethiek van een paard verschilt niet zoveel van de ethiek van mensen. Het gaat er bij beiden om wat pijn doet en wat niet. Bij mensen is het alleen een ingewikkelder proces om tot die conclusie/ervaring te komen.
> Wat betreft je tweede alinea: Ook ik streef daarnaar,
> maarrrr...het is verdraaid moeilijk het moralistisch denken los
> te laten.
Wat is loslaten ... anders dan de moralistische gedachte (die zowiezo ongehinderd opkomt) te doorzien als een bron van pijn? Als je dat niet doorziet dan is iets in de buitenwereld de bron van pijn, en dat kan nooit waar zijn. Concreet: iemand mishandeld zijn paard, mijn moralistische gedachtes (die zowiezo opkomen) .... kunnen me in een flits doen reageren, of zoals Eva sturen me naar een betere oplossing die ik die ezels ga voordoen .... en wat als ik weg gesnauwt wordt om me er niet mee te bemoeien? Dan bestaat de kans dat mijn moralistische gedachtes me dan pijn gaan doen, veel pijn. Dat doorzien, direct vanaf het begin, is loslaten. Wat overblijft is het helder waarnemen van de realiteit, mensen doen paard pijn, punt. Spontaan volgt daaruit de juiste actie, ook als ze me wegsturen. En plotseling zie ik dan ook dat die mensen zelf in grote pijn zijn. Misschien wel in grotere pijn dan het paard, misschien zijn ze ook wel zo ver van hun gevoel af, dat ze het paard mishandelen zonder de gevolgen te voelen ... en is dat niet een vorm van een nog grotere pijn? Ik weet het niet maar als ik mocht kiezen, dan koos ik bewust te zijn van het pijnlijke als ik een dier mishandel, dat zit dichter bij het ophouden daarmee.
> De veroordelende kant ervan, wil nog wel lukken, maar de
> óordelende kant, de zuiver discriminerende, is zo verweven met
> ons wezen.
> Het indelen in goed en slecht egdrag, volgens welke moraal dan
> ook, maakt het kiezen vaak eenvoudiger. Op de korte termijn dan.
Ja weten wat pijn doet en wat niet en daar hele gedachten werelden om heen bouwen, is prima. Nu alleen nog door hebben welke pijn eigen gedachtes veroorzaken, die pijn is namenlijk altijd groter. De realiteit kan ons enkel fysieke pijn laten voelen, gedachtes geven woede, frustratie, paniek, irritatie, hoploosheid tot zelfmoord aan toe, of de moord van anderen. Als we dat doorzien dan worden we een stuk vriendelijker met meer begrip voor wat er gebeurdt in de wereld/in ons zelf.
> Ook het comfort van het thuishoren in een groep komt onder
> handbereik door iedereen die niet in de groep past te
> veroordelen.

> wordt veroordeeld, is het óordeel alleen al voldoende om mij
> iets te verwijderen van de groep.
>
> En -mens dat ik ben- ik voel me veilig in groepsverbanden.
Ja ik hou afwijkende meningen en gedragingen ook het liefst zo acceptabel mogelijk. Of dat verstandig is, ik denk het niet. Als ik dat doe om aardig gevonden te worden, waar zijn ze dan aardig tegen? Tegen de man die ik maar voor een deel ben. Ook die moraliteit "aardig doen" kan getoetst worden op zijn vermogen mezelf pijn te doen. Hoe zou ik zijn zonder die gedachte? Meer mezelf zoals ik echt ben, sterker en spontaner, etc. Natuurlijk hoef je niet ongevraagt anderen op te zadelen met zaken die ze niet willen horen, dat zou een vorm van onbewust pijn doen zijn, kennen we allemaal wel hé die situaties.
Groetjes, Michiel