InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
776 berichten
Pagina 5 van 52
Je leest nu alle berichten van "Unartica"
Volg datum > Datum: zaterdag 16 juni 2007, 19:1816-6-07 19:18 Nr:87895
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:87856
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Tsja wat nu? Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007

Hoi Esther,

Ik wil je even zeggen dat je volgens mij een geweldig en positief ingesteld mens bent, gezien de berichtjes die ik van je heb gelezen.
Ik vind het hartstikke knap hoe je je gezichtsvermindering van de positieve kanten bekijkt. Ik hoop dan ook van harte dat het allemaal goed gaat komen voor jou.
Ik denk dat jouw paardjes even blij mogen zijn met jou als eigenaresse, als jij bent met hun aanwezigheid. Ik hoop dat je nog heel veel mooie momenten met ze mag beleven. Geniet ervan!

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: zondag 24 juni 2007, 0:3124-6-07 00:31 Nr:88520
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Hoefbevangen of toch iets anders?? Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
Omdat wij inmiddels nog steeds niet zeker weten of onze kreupele pony hoefbevangen is zou ik graag wat richtlijnen van hoefbevangenheid in de praktijk willen horen van mensen die hiermee ervaring hebben. Wanneer kan ik zien of het bij onze Happy om hoefbevangenheid gaat of niet?

Even een uitleg van de situatie:
Ik heb Happy gekregen op 4 maart 2007. Hij was helemaal in orde. Eind mei hebben wij Happy voor het eerst natuurlijk laten bekappen. Aangezien zijn hoefjes (altijd blootvoets geweest) er qua model en verzorging goed uitzagen is er heel weinig van de hoef afgehaald. Hij liep erna ook goed. Tot 3 dagen later. Toen begon hij ineens te kreupelen aan zijn linkervoorbeen dachten wij. Het was vrij onregelmatig, de ene keer liep hij goed, de andere keer niet. We besloten om het even aan te kijken, misschien toch ietswat spierpijn? We hebben de dagen erna elke dag zijn hoefjes uitgekrabt, om te zien of er niks in zat, en op een dag zat er een steentje in de zool gedrukt van 1 cm diameter. Die heb ik er meteen uitgehaald.Helaas ging het maar niet over maar werd het ook niet erger. Totdat hij op het harde toch wel heel moeilijk ging lopen. Toen hebben we meteen de veearts laten komen. Hij zag dat Happy op beide voorbenen kreupel liep en dacht aan hoefbevangenheid maar durfde het niet hardop uit te spreken omdat de omstandigheden wel wat afwijkend waren. Toen Happy kreupel raakte stond hij op een kleine wei met hooi en water. Er stonden wel wat grassprietjes op, maar geen noemenswaardige hoeveelheid schraal gras. Happy zijn hoefjes zijn perfect, heb hierover nog eens contact gehad met de bekapper, maar die vertelde dat hij ook had gezien dat de hoefjes in orde waren en dat het niet een directe samenhang zou hebben met de bekapping. Wel zou het kunnen dat er al iets niet goed zat in het hoefje, dat door de natuurlijke bekapping eerder naar buiten is gekomen. Happy is absoluut niet te dik, en is volgens de vorige eigenaar (die zeer betrokken is) nooit eerder hoefbevangen geweest, ondanks dat Happy daar altijd hele zomers op een groot weiland liep. Happy gallopeerd en draaft op dit moment nog steeds uit vrije wil door de wei,maar wel minder dan voorheen. Tijdens de kreupelheid van Happy zijn we begonnen met het laten wennen aan het gras van de paarden. Happy heeft hierbij 1 week meegelopen, omdat we absoluut niet aan hoefbevangenheid dachten. We zijn begonnen met een kwartiertje en na 1 week zaten ze op 1 uurtje per dag. Heel voorzichtig dus en de ontlasting van alle 3 bleef goed. Na het vermoeden van hoefbevangenheid hebben we hem meteen van het gras afgehaald en op de kleine wei gezet met een beetje schraal gras omdat we hem niet apart wilden zetten van zijn vriendjes vanwege zijn gefrustreerde karaktertje. Het was kiezen uit twee kwaden.
Inmiddels staat Happy ruim 1 week op ontstekingsremmers (Metacam) maar die hebben tot vooralsnog geen enkele werking. Omdat we inmiddels weten dat schraal gras meer fructaan bevat hebben we hem toch sinds donderdag een eigen hoekje gegeven met alleen zand. Vooralsnog geen enkele verbetering met ondersteuning van Metacam. Dit zou volgens de dierenarts komen doordat Happy de voorbenen teveel belast. Happy is een pony die wanneer hij gefrustreerd raakt (niet bij zijn vriendjes mag zijn en/of niet mee de wei op) zichzelf in zijn knieen bijt en begint te bokken en te trappen met zijn achterbenen. Dit heeft ie altijd al gedaan en we kunnen hem niet rustig houden, ook niet door hem op een klein hoekje te zetten, want hij kan ook op één plaats gaan stuiteren. Dit komt zijn herstel niet ten goede, naast het feit dat hij af en toe galoppeerd en draaft. Sinds vandaag heb ik het idee dat het zelfs slechter met hem gaat.
Vandaar mijn vraag of er iemand ervaring heeft met hoefbevangenheid en of die mij kan vertellen of hier toch sprake kan zijn van hoefbevangenheid, en zo ja....wanneer zou ik dan verbetering moeten zien, als de omstandigheden nu optimaal zijn qua herstel in het geval van hoefbevangenheid?
Ik zit ook te denken aan hoefkatrolontsteking. Happy is 13 jaar. Hij heeft in de maanden bij ons al flink wat gebokt en geschopt met zijn achterbenen. Het lijkt soms bijna op een handstand, waarbij de buigpezen telkens een flinke opdonder krijgen. Happy is geen toonlander. Verder wordt er niet op Happy gereden, hij is een gezelschapspony.
Over enkele dagen is de Metacam op, en hebben we de mogelijkheid om op een sterker niet officieel middel over te stappen. Buut.
Mocht dit niet lukken, dan zouden we Happy in de kliniek moeten laten onderzoeken op hoefbevangenheid en hoefkatrolontsteking en evt. nog andere dingen. Alleen is hoefbevangenheid in het beginstadium (wanneer er geen hoefbeenkanteling is) volgens mij niet goed vast te stellen?
Misschien heeft iemand van jullie na het lezen van Happy's verhaal nog enig idee wat het zou kunnen zijn naar aanleiding van eigen ervaringen?
Alvast bedankt voor het lezen van dit verhaal.

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: zondag 24 juni 2007, 21:2324-6-07 21:23 Nr:88565
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:88521
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen of toch iets anders?? Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
> Hoi Jolanda,
>
> Sneu hoor voor Happy , en voor jullie!

>
> Heel veel sterkte ermee!
>
> Gr Esther

Hoi Esther,

Hij is bekapt door Wim de Leeuw, die toch wel erg goed is naar mijn idee. Hij heeft ook het voorwoord geschreven in het boek "Natuurlijk Bekappen" en is daarnaast ook dierenarts. Wim heeft hem inderdaad niet kreupel gezien, ik heb hem alleen telefonisch om raad gevraagd. De witte lijn is helemaal in orde, absoluut niet verbreed. De hoefjes hebben een mooi model, en er is vooralsnog niets aan te zien. De veearts zei ook dat zijn hoefjes er netjes uitzagen. Het wisselen met gezelschap is lastig. Happy is een klein dominantje, dat voornamelijk heel goed op kan schieten met mijn andere (onderdanige) pony. Met mijn paard klikt het minder. Maar ze doen elkaar allemaal echt niks. De enige die weleens een klap uitdeelt is Happy zelf. Mijn paard en de pony doen beide echt geen vlieg kwaad.
In het fotoalbum heb ik al eerder foto's van zijn voorhoefjes geplaatst, toen het kreupelen net begon. Ik weet niet meer precies de exacte titel maar zijn naam "Happy" staat erin.
Bedankt voor je berichtje!

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: zondag 24 juni 2007, 21:3724-6-07 21:37 Nr:88567
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:88524
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen of toch iets anders?? Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007

> Wat een verhaal Jolanda. Als Happy nooit eerder hoefbevangen is
> geweest, terwijl hij altijd op een volle wei stond, lijkt me
> dat je toch meer in de richting van het bekappen moet gaan

>
> Plaats eens wat foto's als je wilt? ik ben benieuwd.
>
> Groetjes, trea

Bedankt Trea,

Ik was in de veronderstelling dat Metacam echt ontstekingsremmers zijn, maar ik zie in het artikeltje dat ze ook pijnstillend werken. De veearts zei dat het een ontstekingsremmer is, en onder die noemer heb ik het ook geaccepteerd. Samen met Wim de Leeuw vond ik het niet verstandig om pijnstillers te gebruiken aangezien hij nog steeds uit vrije wil draaft en galoppeerd, en dus waarschijnlijk niet zo heel veel last heeft (hoop ik). Daarom wilde ik in dit geval liever geen vertekend beeld krijgen door gebruik van pijnstillers aangezien het nog steeds een onverklaarbare kreupelheid is.
Ik heb Wim nog niet gevraagd om langs te komen omdat hij ruim 3 weken geleden is geweest. De hoefjes zijn in die tijd niets veranderd dan dat ik ze een beetje heb bijgeraspt (hij liep hierna niet beter maar ook niet slechter), en er is niks te zien. Hij moet ook nogal een eind rijden voordat hij hier is, en het is een afweging om hem langs te laten komen, terwijl ik bijna zeker weet dat er niks te vinden valt, hij kan er immers niet in kijken. De veearts heeft zijn hoefjes onderzocht en kon aan het uiterlijk van de hoefjes ook niets verkeerds zien. Wel is duidelijk dat hij ín zijn hoefjes pijn heeft. Mocht het op korte termijn niet zijn opgelost, dan ga ik hem toch eens vragen om langs te komen, dan heb ik die mogelijkheid toch geprobeerd, voor mezelf en voor Happy, want ik maak me toch wel zorgen.
Zoals ik in voorgaand berichtje heb gezet is het wel uitgesloten dat Happy een klap van één van de andere paardjes heeft gehad. Als iemand een klap uitdeeld, of zelfs zichzelf zeer doet, dan is het Happy wel.

Groetjes Jolanda

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: zondag 24 juni 2007, 21:5224-6-07 21:52 Nr:88570
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:88540
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen of toch iets anders?? Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
We hadden inderdaad ook al aan een hoefzweer zitten denken. Alleen de veearts vond het wel heeel toevallig als hij op dezelfde dag in beide voorbenen een hoefzweer zou hebben.
Ik sluit het niet uit, zeker niet nu ik van meerderen lees dat het wel mogelijk is aan beide voorbenen tegelijk.

Monique: Hoe is het bij jullie duidelijk geworden dat het om een of meerdere hoefzweren ging? Pas toen je iets zag zitten? En hoe lang heeft het geduurd dat ze open gingen vanaf het moment dat ze kreupel liep?
Is een hoefzweer ook te zien op rontgenonderzoek, of iets dergelijks?

De magnesiumkuur wil ik ook nog gaan proberen als het niet beter wordt. In dit geval is het dus baat het niet dan schaad het niet hoop ik. Ik kan alleen niet alles tegelijk proberen, omdat ik bang ben dat ik achteraf niet weet wat dan misschien wél heeft gewerkt en wat niet. Ik heb op 14 juni ook al (met spoed) een graaskorf besteld omdat ik erg geschrokken was van de mogelijkheid van hoefbevangenheid. Ik heb hem alleen nog steeds niet ontvangen.
Ik ga morgen meteen zijn stralen insmeren. Dat ga ik een tijdje doen, om te kijken of het iets helpt. Dat merk ik denk ik snel genoeg.

Ik hoop dat ik op elke vraag een antwoord heb gegeven, en wil jullie bedanken voor jullie medeleven. Soms kan je zo machteloos staan in je uppie.
Ik weet dat het niet natuurlijk is, maar ik zou willen dat Happy in dit geval eens eventjes kon praten in mensentaal ;-).

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: maandag 25 juni 2007, 11:0525-6-07 11:05 Nr:88621
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:88570
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen of toch iets anders?? Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
Nog even een anatomisch vraagje....

Kan er sprake zijn van een hoefbeenkanteling, zonder dat er een verbrede witte lijn aanwezig is?

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: maandag 25 juni 2007, 11:1025-6-07 11:10 Nr:88623
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:88539
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen of toch iets anders?? Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
Els Kleverlaan schreef op zondag 24 juni 2007, 13:38:

> Het verhaal van Happy lijkt toch wel erg veel op het verhaal
> van Froukje. Die loopt sinds een week ook weer kreupel op beide
> voorbenen vooral op het harde.

> ook dat moet ik in een droge periode echt drie maal per dag
> doen, sla ik het een keer over is het meteen weer mis.
>
> Groetjes, Els.

Hoi Els,

Nog even een vraagje....waarmee vet je de hoeven van Froukje in? Hoe heet dat spul? Er zijn tegenwoordig zoveel smeersels hiervoor, en ik wil dan wel enigzins goed spul halen. Ik heb nooit hoevenvet hoeven te gebruiken dus ik ben hier niet zo in thuis.
Alvast bedankt!

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: maandag 25 juni 2007, 15:3625-6-07 15:36 Nr:88649
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:88641
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen of toch iets anders?? Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
vagebond schreef op maandag 25 juni 2007, 14:35:

> Unartica schreef op maandag 25 juni 2007, 11:10:
>
>> Els Kleverlaan schreef op zondag 24 juni 2007, 13:38:

> achterelkaar. Dat was vorige week, nu wordt t minder, ik vond t
> maar raar dat ie dat deed, zo vaak achterelkaar. Dit duurt nu
> bijna een maand al. Ben benieuwd wat het uiteindelijk bij jouw
> pony is. Groeten Ingrid

Hoi Ingrid,

Onze Happy is geen shetlander.Het is een pony, met een schofthoogte van 1m18, een B pony geloof ik. De ouders zijn onbekend maar ik denk dat het een welshje is, of dat er in ieder geval welsh in zit. Hij is absoluut niet dik, en heeft volgens de veearts een goed gewicht. Nadat hij van de veearts op het harde moest draven (heel zielig om te zien) voelden we inderdaad heel duidelijk pulsaties aan de beide voorvoeten boven de hoefjes.
Vlak na het onderzoek waarin zijn hoefjes met een visiteertang waren onderzocht stond hij in de typische hoefbevangenheid stand. Achteroverleunend om zijn voorhoefjes te ontlasten. Dit heeft hij voorheen nooit gedaan, en sindsdien ook niet meer. Hij zal juist zere hoefjes hebben gehad vanwege het onderzoek, anders hadden we hem al eerder zo moeten zien staan.

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: maandag 25 juni 2007, 15:5225-6-07 15:52 Nr:88651
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:88649
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen of toch iets anders?? Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
Ik heb net de veearts weer gesproken omdat ik wilde weten wat Bute voor een middel is voordat ik er zomaar aan begin. Het is een niet geregistrerd middel dat ontstekingsremmend en pijnstillend werkt. Het wordt vaak gebruikt als ' laatste redmiddel" wanneer andere middelen niet hebben gewerkt.
Het is verboden om te voorkomen dat er sporen van Bute in de vleeswarenindustrie terrecht komen, wat voorheen toch nog weleens gebeurde.

Hij denkt nog steeds niet dat het een hoefzweer is, aangezien Happy zich dan ook niet zo makkelijk had laten bekappen, aangezien hij pas 3 dagen erna slecht liep. En mocht het toch het geval zijn, dan had de hoefzweer al aan de oppervlakte moeten komen. Hij heeft nog nooit een geval gehad waarbij beide voorbenen een hoefzweer hebben, toen ik vertelde dat ik daar wel degelijk van hem gehoord.

Hij vertelde me dat er nog steeds sprake van hoefbevangenheid zou kunnen zijn aangezien er geen sprake hoeft te zijn van een verbrede witte lijn als er een hoefbeenkanteling plaatsvindt. Er hoeft dus niks aan de hoefjes te zien te zijn, dit komt pas later tevoorschijn in de hoeven, zeker niet in een beginnend stadium.

Hij vind het verstandiger om eerst gedegen onderzoek te laten doen, door eerst het probleem te lokaliseren, en daarna rontgen- of echoonderzoek te doen voordat ik met middelen als Bute ga beginnen. Ik ben het hier wel mee eens, maar ik moet (helaas) ook wel naar het kostenplaatje kijken. Het lokaliseren doen ze door te verdoven. Per verdoving kost het 19 euro.
Het kan zijn dat ze in een keer de juiste plek vinden, maar het kan ook pas na 3 of 4 keer verdoven waarbij tijd ook weer een kostenpost wordt. Dan hebben we alleen het probleem gelokaliseerd, en dan moeten er nog rontgenfoto's of een echo worden gemaakt. Ik ben vergeten te vragen wat dit kost, heeft iemand enig idee?
Omdat hoefbevangenheid zoals het er nu uitziet toch nog bovenaan het lijstje staat heb ik meteen een magnesiumkuur besteld hier op de site. Ik vind dit toch nog de moeite waard om eerst te proberen voordat we aan de onderzoeken gaan beginnen. Ik hoop dan ook dat het magnesium wel werkt, en dat we hieruit kunnen concluderen dat het hoogstwaarschijnlijk toch hoefbevangenheid is. En anders gaan we alsnog voor de onderzoeken omdat ik hem gewoon beter wil hebben, ook al loopt ie als gezelschapspony door de wei. Hij heet niet voor niks " Happy" ;-)
Pfff wat baal ik er toch van.

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: maandag 25 juni 2007, 19:2625-6-07 19:26 Nr:88680
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:88668
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen of toch iets anders?? Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
Christel Provaas schreef op maandag 25 juni 2007, 17:50:

Hoi Christel,

Bedankt voor je bericht. Hij loopt de ene dag beter dan de andere. Over het harde loopt hij echt heel erg stram en kreupel. In het begin ( inmiddels alweer 3 1/2 week geleden) liep hij op het harde soms wel goed, na een poosje stappen. Maar nu echt niet meer. Na het onderzoek van de veearts heb ik hem niet meer over het harde laten lopen want hij had echt pijn. Over het zachte liep hij gewoon nog goed. Na ongeveer een week begon hij op het zachte ook onregelmatig te lopen. Maar ook hele stukken liep hij normaal. Hij heeft tot op de dag van vandaag nog steeds gedraafd (galop kan hij nu niet meer doen omdat hij op een klein stukje staat)en loopt nog steeds uit frustraties te bokken en te schoppen. Zoda ik er dan bij ga staan dan houdt hij op. Maar ik kan er helaas niet de hele tijd bij blijven.
We hebben zijn hoefjes elke week bijgehouden, en alleen wat bij hoeven te raspen. Hij wordt niet bereden en komt normaal niet over de harde weg. Hij stond vanaf maart op een kleine schrale wei samen met de andere 2. En sinds donderdag heb ik in deze wei nog een klein stukje afgezet voor hem. Hier groeit geen grasspriet, en staat hij alleen op zand. Vorige week hebben we zijn hoefjes weer wat bijgeraspt op de klinkers. Hij was steeds aan het spelen, en liep zelfs een stuk over de klinkers, ging op onderzoek uit. Telkens verbazen wij ons weer over hoe slecht het gaat, maar ook hoe goed het ineens gaat. Hij is op 26 mei voor het eerst natuurlijk bekapt. Er is heel weinig afgehaald, zijn hoefjes waren al een eind in de goede richting, maar het is dus pas kort geleden. Het zou wel kunnen dat door de bekapping een eventuele aankomende bevangenheid daardoor eerder aan het licht is gekomen.

Ik had inderdaad een beetje dezelfde gedachtes als die jij beschrijft bij het verhaal van mijn veearts. Het kost daarnaast allemaal ook erg veel geld, en het is niet dat ik er dat niet voor over heb hoor, maar deze maand lijkt het bij mij " zieke dieren maand" en heb ik ineens en heleboel onvoorziene kosten en dan is het soms even roeien met de riemen die ik heb.

Ik ben heel benieuwd naar de magnesiumkuur, of die voor verbetering gaat zorgen. Die ga ik dus eerst eens proberen, zonder Bute of andere medicatie ernaast. Zolang hij uit zichzelf nog bokt, schopt en draaft zonder pijnstilers denk ik dat hij het qua pijn wel zelf aanvoelt. Ik heb nog nooit in de praktijk met hoefbevangenheid te maken gehad, maar ik heb inderdaad gelezen dat tijd het voornaamste medicijn is, naast de aangepaste leefomstandigheden.
Het is de komende weken dus even afwachten wat de magnesium gaat doen. Mocht ik in de tussentijd iets meer weten, dan laat ik het jullie meteen weten.

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: maandag 25 juni 2007, 19:3725-6-07 19:37 Nr:88681
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:88661
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen of toch iets anders?? Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
vagebond schreef op maandag 25 juni 2007, 17:11:

>
> Hoi Jolanda, als ik in jouw schoenen stond, zou ik de tijd de
> wonden laten helen, ook al zou ie hoefbevangen zijn, dat gaat

> haverklap bevangen is, nu gaat ie weer goed, maar zodra ik m
> weer op t gras zet is t mis. Ik heb nu besloten dat het einde
> gras is voor deze pony. En nu weer een andere shet, t komt idd
> gewoon "uit de lucht vallen", die ellende. Gr. Ingrid

Zodra ik zeker weet dat het hoefbevangenheid is, dan moet ik eerst even bekijken hoe het verder gaat met Happy. De oorzaak van de hoefbevangenheid is ons nog steeds duidelijk, maar als blijkt dat hij van zelfs het kleinste beetje gras al bevangen wordt, dan moeten we onze plannen helemaal omgooien. We zijn bezig met het verbouwen van de schuur waarin een schuilstuk komt voor de paarden. Ze mogen 24 uur per dag buiten, en kunnen vanaf de wei via een beklinkerd pad de schuilstal in. Maar als Happy geen gras meer zou kunnen verdragen moet hij apart. Ik zou hem dan echt niet weg kunnen doen, maar we zullen dan een apart stukje voor hem moeten maken, en dan zou het fijn zijn om wat gezelschap voor hem te zoeken. Ik hoop natuurlijk dat het zover niet komt en dat hij straks (eventueel met graaskorf) lekker mee de wei op kan met de andere twee.

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: maandag 25 juni 2007, 19:4325-6-07 19:43 Nr:88685
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:88394
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Natuurlijk bekapper gezocht!!!!!!!!!!!! Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
Es schreef op donderdag 21 juni 2007, 23:56:

> mike van dijk schreef op donderdag 21 juni 2007, 23:16:
>
>> Fred Emmerig schreef op donderdag 21 juni 2007, 23:12:

> http://www.paardnatuurlijk.nl/cgi-bin/fotoserieshow.cgi?id=317
> Toevallig vandaag gepost.
>
> Groetjes Esje

Hoi Esje,

Fijn dat je al wat vooruitgang ziet! Ik geloof dat Wim iemand in de leer heeft die straks uiteindelijk noord limburg voor zijn rekening gaat nemen. Dus er is wel uitbreiding onderweg gelukkig.

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: dinsdag 26 juni 2007, 14:3226-6-07 14:32 Nr:88790
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:88725
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen of toch iets anders?? Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
Els Kleverlaan schreef op dinsdag 26 juni 2007, 8:21:

> Hallo Jolanda,
>
> 't Is met Froukje net eender als met Happy. Gisteravond liep ze

> gemaakt uit het merg van beenderen, en wil dat wel eens gaan
> proberen. Olie is wat gemakkelijker aan te brengen dan vet.
>
> Groetjes, Els.

Hoi Els,
Ik ga inderdaad geen Bute gebruiken. Ik heb ook al veel over No-Bute gelezen. Dat werkt op basis van kruiden (Duivelsklauw dacht ik dat het heette) maar dat is toch allemaal niet zo onschuldig als dat er wordt gezegd volgens mij. Het komt ook allemaal een beetje commercieel op me over dus ik zie er toch maar vanaf. Ik ga het gewoon de tijd geven, en ik heb de omstandigheden helemaal aangepast aan hoefbevangenheid. Hij staat continue in de modder, zonder gras. Hij krijgt geweekt hooi en water en verder niks.

Ik denk dat ik vanmorgen toch wel een kleine verandering aan de hoeven heb gezien, kwa verbrede witte lijn. Maar ik kan me er ook blind op staren hoor, gezien ik elke dag de hoefjes bekijk, en nu toch wel heeel scherp overal op let. Ik heb deze week een afspraak staan met Wim de Leeuw. Hij gaat de pony bekappen , aangezien ik hier zelf pas mee bezig ben vind ik het niet verantwoord om zelf te gaan bekappen bij een hoefbevangen pony. Het stelt me wat geruster als ik weet dat hij optimaal bekapt is. Daarnaast komt hij mijn bekappingskunsten bekijken wanneer ik de andere twee bijwerk, zodat hij meteen kan zien of ik het allemaal goed doe en zo nodig mij even bijstuurt. Hij neemt ook een ontgiftingskuur mee op basis van chinese kruiden. Misschien dat dit het herstel kan bevorderen, maar we moeten nog even overleggen hierover omdat ik ook al de magnesiumkuur heb besteld.

Nu ik er toch wel vrij zeker van ben dat hij toch hoefbevangen is vraag ik mezelf wel af hoe lang dit herstel zou kunnen duren? En wanneer zou ik de pony met een graaskorf met de andere twee paardjes mee de wei op kunnen laten gaan? Over maanden, een jaar, of nooit?
Krijgt hij dan alsnog niet teveel binnen? Zolang hij dat niet mag, staat hij toch wel te bokken, schoppen en om zijn as heen te draaien (zoals spinning in de westernsport), terwijl hij zichzelf rustig moet houden. Hij raakt gefrustreerd als hij niet mee de wei op mag, ook al kan hij de andere twee paardjes wel zien. Ik kan de andere twee niet de hele dag op een schrale wei houden dus het is een beetje lastig. Daarnaast raakt hij gefrustreerd als de andere twee droog hooi krijgen, en hij krijgt nat hooi. Hier houdt hij niet zo van. Bij ons is het hele perceel nog open, dus ik kan die andere twee geen droog hooi geven uit het zicht van Happy.

Zijn er meer mensen die hun huisvestingsplannen (24 uur buiten op de wei met inloopstal) helemaal om moesten gooien vanwege een hoefbevangen pony/paard? En hoe wordt de hoefbevangen pony/paard nu gehuisvest?

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: woensdag 27 juni 2007, 11:2527-6-07 11:25 Nr:88925
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:88818
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen of toch iets anders?? Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
Christel Provaas schreef op dinsdag 26 juni 2007, 16:53:

>
> Het enige wat je doet is hem de toegang tot gras en krrachtvoer
> ontzeggen. Verder GAARNE bewegen! Mocht het onmogelijk zijn om
> ze gescheiden nat en droog hooi te geven, geef ze dan allemaal
> nat hooi.
>
> Ik vraag me af of het nodig is om alweer te bekappen, maar dat
> zal WdL zelf wel bekijken.

Hij heeft 2 weken op Metacam gestaan, en mocht juist niet veel bewegen van de veearts omdat dat anders de werking van de medicatie te niet zou doen. Hij moest zich rustig houden. Nu staat hij sinds eergisteren niet meer op Metacam, maar wilde ik eerst eens een dagje afkijken hoe hij zich hield. Doordat Metacam blijkbaar ook pijnstillend werkte wil ik hem eerst een dag zien zonder pijnstillers. Om te zien hoe hij zich dan gedraagd. Dit was dus gisteren, maar alsnog heeft hij gedraafd, gebokt en geschopt, net als vanmorgen. Hij loopt ook de hele dag op een neer in zijn aparte stukje, dus was dat betreft heeft ie behoorlijk wat beweging. Ik ga hem de komende tijd wel aan de hand stappen, waarbij ik het harde nog even ga ontwijken omdat dit gewoon te pijnlijk is voor hem. Ik kijk even wat hij wil en kan.

Happy zal niet echt bekapt hoeven te worden, maar ik wil wel dat hij gewoon optimaal bijgewerkt is vanwege zijn hoefbevangenheid. Daarnaast ben ik nog niet zo kundig, en duurt het allemaal wat langer, en dat wil ik hem ook graag besparen. Dus vandaar. Hij komt ook even mijn bekappingskunsten bekijken en controleren, dus hij komt niet voor niets ;-)

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: maandag 2 juli 2007, 20:042-7-07 20:04 Nr:89589
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Waarschijnlijk toch alleen gevoeligheid pfff gelukkig Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
Wim is zaterdag bij ons geweest. Hij heeft onze kreupele Happy eens goed bekeken,en ermee gestapt. Inmiddels ging het stappen over het harde best goed, moest flink doorstappen om hem bij te houden. Wim was ook blij met hoe hij over het harde liep. Bij het onderzoeken van de hoeven is wel duidelijk dat Happy hele dunne zolen heeft, waardoor hij heel snel gevoelig kan worden. Hij heeft hem bekapt, en hierbij de hoefwand korter gemaakt zodat de zolen van Happy (nog) meer contact maken met de grond zodat de zool wat dikker en harder kan worden. Voor de rest zagen de hoefjes er goed uit. Hij denkt dat de gevoeligheid al die tijd een probleem is geweest. En dat Happy pas na 3 dagen na de eerste bekapping begon te kreupelen doordat er hierdoor meer doorbloeding, en dus meer gevoel in de hoeven is gekomen.

Hij zei ook nog dat Happy echt niet hoefbevangen zou kunnen worden van het stukje wei waar hij, samen met Amon en Iwan opstaat. Hij vond me zelfs op een positieve manier erg voorzichtig hiermee gezien de maatregelen die ik al had getroffen. In overleg met hem heb ik besloten om Happy weer terug bij de andere twee te zetten, en gewoon hooi te geven. Nu ik eindelijk de graaskorf heb ontvangen mag hij om te beginnen een half uurtje meegrazen met de andere twee op de grote wei. Ik ben dit nog steeds langzaam op aan het bouwen. Die andere twee staan er nu 3 uurtjes op, na 4 weken opbouwtijd. Happy moeten we hier nog voorzichtig bij aanschuiven met behulp van de graaskorf. Ik ben enorm opgelucht dat Happy dan toch hoogstwaarschijnlijk niet hoefbevangen is. Ik heb er wat over lopen piekeren zeg! Gisteren liep hij wat slechter na de bekapping, maar vanmorgen heb ik weer een paar 100 meter over het harde gelopen en hij vond het allemaal prachtig, en ging in verzet toen ik om wilde draaien richting huis. Ik heb wilgenbast voor Happy genomen, wat werkt als een natuurlijke pijnstiller zodat hij bij gevoeligheid toch wat ondersteund wordt. Maar dan weet ik in ieder geval waar dat aan ligt. Dat scheelt!

Groetjes Jolanda
Je leest nu alle berichten van "Unartica"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
776 berichten
Pagina 5 van 52
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact