Piet schreef op maandag 2 juli 2007, 15:08:
> Christel Provaas schreef op maandag 2 juli 2007, 14:51:
>
>> Okee, er is nu herhaaldelijk geschreven hoe Conrad de zweep
>> NIET gebruikt. Hoe gebruikt hij hem wel? Ik bedoel, welke
>> functie heeft de zweep in de clinic?
>> Gewoon belangstellling hoor, geen waarde-oordeel, ik maak zelf
>> ook gebruik van een (longeer)zweep en kan dat misschien
>> verfijnen.
>
> Hij gebruikt hem zoals Chris Irwing in zijn sessies in
> Damme. Maar daar was je niet volgens mij

> Hij zal ongetwijfeld nog wel reageren.
Leuk om te horen dat er zoveel gesproken wordt over de cursus SubtielTrainen (ST).
Ik zie dat het bij heel veel mensen nog vragen oproept. Wil je echt antwoord op je vragen dan krijg je dat alleen door het te ervaren.
Ik nodig iedereen daarom uit op een weekend te volgen. Dan kan interactief je vraag beantwoord worden, maar nog belangrijker.
Tijdens het droog oefenen als paard ervaren wat de mens aan je vraagt.
Het zou leuk zijn als de deelnemers daar een stukje overschrijven omdat iedereen over het verschil van hun huidige en de nieuwe Subtiele wijze erg te spreken was.
Gezien het feit dat niet iedereen kan komen naar een trainingsweekend zal ik hier wat antwoorden op vragen geven. Waarna ik een kort verslag toevoeg van het weekend zoals ik het ervaren heb.
Het is altijd leuk om te zien dat mensen zoeken naar veiligheid en zekerheid op basis van herkenning, het lijken net paarden.
Bijvoorbeeld: “Ik zie een buiging, kijk ze doen Chris Irwin na” (dank je voor het compliment, hij is een zeer kundige trainer).
“Kijk, kijk, de paarden volgen de mensen. Dat is Emiel Voest” (hij heeft er toch voor gezorgd dat NH op de kaart staat op Deurne, lijkt mij een goed begin)
“Wat zie ik nu? Een parcours?, dat is
Parelli” (een trainer die didactiek in een aanpak opnieuw heeft uitgevonden).
SubtielTrainen (ST) is geen van het bovenstaande en SubtielTrainen (ST) is al het bovenstaande. Wat bedoel ik hiermee?
ST is ontstaan uit meer dan 10 jaar ervaring van mezelf (en andere teamleden) en tientallen jaren ervaring (goede en mindere) van andere bekende trainers. Ik heb het mogen verfijnen en daarbij meer dan 3000 paarden van enkele dagen tot enkele weken het mogen laten ervaren.
De aanpak is dus gebaseerd op paarden, hun gedrag onderling en hoe we de vertaling naar mensen kunnen maken. Vandaar dat het erg lijkt op andere aanpakken. Ik hoop dat ze daar tenminste ook het paard als belangrijkste hebben gekozen.
Soin Tup (De ST versie van de…

Ik had deze al een hele tijd niet meer gebruikt omdat ik niet meer het gevoel had dat ik er uit kon halen wat ik wilde op een Subtiele en voor het paard duidelijke maar vooral vriendelijke wijze. Tot ik inderdaad Chris Irwin aan het werk zag, hij kon mij de extra verdieping laten zien zonder het paard respectloos te behandelen (zoals bijv laten rondlopen tot hij vermoeid is). Zoals bij elke informatie die je van andere trainers wilt gebruiken moet je deze zelf absorberen, verwerken, in de praktijk uitproberen, oordelen en evalueren. TIP voor vele op het forum!

Ik had gevraagd aan Chris of ik opnames mocht maken van zijn demo’s in Damme. Daarna heb ik nog met hem staan praten en gevraagd welke dvd’s ik het beste kon bestuderen met mijn achtergrond (dezelfde als Chris, ook ooit begonnen bij Monty). De weken daarna veelvuldig de theorie bekeken en in de praktijk toegepast, het was inderdaad de verdieping die ik zocht, de Soin Tup (Subtiele …., was een feit).
O ja, ik wilde antwoord geven op de vraag waarom ik een longeerzweep gebruikte tijdens de Soin Tup.
Ik gebruik de zweep nooit zoals in de betekenis van de Dikke van Dale ®:
“zweep (de ~, zwepen) 1 stok met een reep leer eraan, gebruikt om rij- en trekdieren en, vroeger, slaven aan te drijven.”
Ik heb besloten om de longeerzweep te kiezen als metafoor van het paard ipv de lange lijn die ik voor de overige handelingen gebruik.
Waarom?
Heeft iemand zich dit afgevraagd voor dat hij / zij dacht waarom gebruikt ST nu een longeerzweep?
Als je met het paard communiceert (2 weg) dan gaan er signalen over en weer. Eén signaal wat iedereen wel herkent is dat het paard met zijn hoofd een soort rare kwinkslag maakt in het rond. Hiermee stelt hij een controle vraag. Hij wil testen of jij hem kan leiden. Zodra jij op de correcte wijze antwoord laat je zien dat jij kan leiden. Je paard weet dan dat hij op jou kan bouwen, hij wil je dan vertrouwen en weet dat hij bij jou comfort en veiligheid kan vinden wat zijn primaire levensbehoefte veilig stelt te weten: overleven (=eten en voortplanten).
Als je de engelse uitleg 1 op 1 vertaalt dan heb je het over respectloos. Dit dekt voor mijn gevoel niet de lading. Het paard is namelijk nog aan het kijken of jij hem kan leiden. Zou het paard die signalen blijven afgeven ook al antwoord jij als mens correct terug dan zou je kunnen spreken van respectloos, anders noem ik het toch liever een controle vraag.
Ik gebruik de longeerzweep om te zorgen dat ik de signalen van het paard zo goed als mogelijk kan nadoen, zoals de kwinkslag (propelleren), het aanwijzen van lichaamsdelen die in mijn ruimte komen, etc.
Maar een andere belangrijke factor is dat mensen zich veel meer bewust zijn wat hun lichaam doet en waar het heen wijst.
Het dient dus voor mensen in zo’n ST weekend als aanwijsstok om zich bewust te zijn van hun handelen.
Heb je echt ervaring in het trainen van paarden en ben je getraind in de Soin Tup (50 paarden en meer) dan zal je de aanwijsstok niet meer nodig hebben omdat je dan voldoende bewust bent van je lichaam.
FOUT: maak niet de fout dat je meer terug praat dan het paard (vraagt/aangeeft) hij ervaart je dan als pestkop. (zeg maar respectloos maar dan van mens naar paard)
Wat veel mensen doen met de lange lijn die ze in de hand hebben is deze heel erg hard in het rond draaien om hiermee druk (drijven) te creëren, . Propelleren? Je geeft dan heel vaak het signaal af van de rare kwinkslag van het hoofd van het paard. Hij begrijpt niet waarom en kan dan heel agressief worden, maar vaker nog, wordt hij “angstig” omdat hij niet begrijpt waarom het signaal maar blijft komen terwijl hij niet het gedrag vertoont wat dit zou oproepen, als de mens een ander paard was.
Dit was voor mij het belangrijkste om te verduidelijken.
Het parcours heeft niets te maken met welke aanpak dan ook. Het heeft ook niets te maken met de echte natuur van het paard.
Het is meer een oefening waarbij we kunnen kijken of we het vertrouwen van het paard echt hebben kunnen verdienen.
Wij vragen het paard dus op vertrouwen door de hindernissen en niet op basis van druk. Als het paard niet wil dan wordt dit NOOIT afgedwongen .
@MICHIEL,">(@MICHIEL, het paard mag dus gewoon NEE zeggen, wij als trainer weten dan dat we nog meer moeten werken aan het verdienen van zijn vertrouwen).
De echte natuur van het paard is namelijk midden in een open ruimte gaan staan waar hij een zo goed mogelijk uitzicht heeft om te kunnen vertrekken indien nodig.
Groet
Conrad van Pruijssen
Mochten zaken nog niet duidelijk genoeg zijn dan heb ik er geen problemen mee om mij kwetsbaar (alleen degene die antwoorden kunnen verkeerd geïnterpreteerd worden) op te stellen door deze te beantwoorden waarbij ik me terdege besef dat het gebrek aan directe interactie op welk forum dan ook, soms kan leiden tot een verkeerde interpretatie.
Iedereen die geen bevredigd antwoord heeft gelezen staat het vrij om me te mailen, of persoonlijk te spreken van maandag t/m donderdag van 20:30 tot 21:30.