>
> Ja, maar Jossy geeft les, dus is het nu wel ff een manege :).
> Hij heeft ook een site, even googlen op Jossy Reynvoet.
>
> En naja, verder kan ik het niet beter verwoorden dan seef heeft
> gedaan. Eigenlijk zouden een verwarmde kantine, lampen langs de
> bak en dat soort praktijken meer afbreuk doen aan
> spirithorses... Het is juist de charme daar dat je leeft met
> wat de natuur te bieden heeft. Hoewel ik me kan voorstellen dat
> sommige dingen handig zouden zijn voor Pien en Jack (ligt,
> stromend water...), zou dat voor mij geen extra punten
> opleveren.
Okee, mensen ik heb een lijst gemaakt met aandachtspunten (wie weet er nog wat aandachtspunten?) Verwarmde kantine, of andere dingen kunnen in de omschrijving, en een voorbeeld van een ingevulde lijst over de eenhoorn.
Vullen jullie zoiets in over een bedrijf dat volgens jullie aandacht verdient? Zet ik het op m'n site! (ben wel druk bezig geweest ja)
huisvesting 24/7 buiten in de groep ja/nee, of omschrijf
beginners eerst zitles ja/nee omschrijf hoe dit gaat
altijd
bitloos ja/nee omschrijf
natuurlijk hoefbekappen ja/nee
nadruk op begrip voor het paard ja/nee, omschrijf
grondwerkles ja/nee
natuurlijk voeren ja/nee omschrijf of er
muesli wordt gevoerd, of kruiden, of helemaal niet.
natuurgeneeswijzen ja/nee
gebruik van sporen, andere dwangmiddelen ja/nee moet omschreven worden.
Omschrijving van het waarborgen van veiligheid anders dan enkel het dragen van een cap
Accomodatie voor de mensen omschrijf
Voorbeeld:
Manege de Eenhoorn in Zutphen
Huisvesting 24/7 buiten Ja
De paarden staan in 4 groepen. Er is niet specifiek geselecteerd op geslacht, of leeftijd, maar meer of de samenstelling van de groep harmonieus is. Zo is er wel een groepje senioren, maar daar zijn 2 weer jongere paarden bijgevoegd, de jongere paarden werden opgevoed door de ouderen, en de ouderen werden weer levendig door de jonge input. Een jaarling is een tijdje in zo’n groep geweest, heeft daar weer veel geleerd, maar kreeg meer behoefte om te ravotten en is toen weer in een groep met leeftijdgenoten gezet. Het is zo geen star principe, er wordt naar de dieren gekeken. Afhankelijk van het broedseizoen en na de eerste snede weidegang op de uiterwaarden, tot in het najaar het water van de IJsel weer te sterk stijgt, gaan de paarden weer naar de paddocks.
Doordat er in de meeste paddocks geen schuildak is (vergunning?) krijgen de paarden, niet allemaal, een winterdeken op. Hier wordt ook weer gekeken, soms 4 keer per dag, hoe de paarden het maken en of een deken nodig is.
Beginners zitles Ja
Beginners krijgen geen teugels in de handen, leren eerst zitten door balansoefeningen in alle gangen. Pas dan komen ze in een groepsles, waar ze wel teugels krijgen, die dus aan een halster zitten. Rijden dus
bitloos! Kunnen ze helemaal zonder steun van de teugels en met onafhankelijke zit rijden, rijdt men met een leren bit, zonder verdere onnodige optoming. Hulpteugels worden niet gebruikt, ook niet bij longeerwerk.
Bitloos Niet helemaal, wel op byzondere manier
Nadruk ligt op lichaamsbewust rijden, centered riding psychologie van het paard. Ook halsringrijden. Leren bitten zijn zachter dan ijzeren bitten, mits goed onderhouden en dat worden ze.
natuurlijk hoefbekappen Nee, wel natural balance en in principe ijzerloos.
nadruk op begrip voor het paard ja
Psychologie van het paard, communicatie, begrip en vertrouwen zijn de sleutelwoorden.
grondwerkles ja
natuurlijk voeren ja
De voermengsels worden zelf samengesteld uit granen, die zelf thermisch ontsloten worden, zodat ze beter opgenomen worden. De granen worden 8 uur geweekt en aangevuld met mineralen. Verder onbeperkt hooi, er wordt 2x per dag hooi gevoerd en altijd blijft er liggen van de vorige hooivoerbeurt. Ook zijn er boomstronken om aan te knagen.
natuurgeneeswijzen ja
De holistische inslag van de manege betekent dat wanneer een paard minder lekker lijkt te zijn behandeld wordt met kruiden en tincturen, of andere natuurgeneesmiddelen. Ook wordt regelmatig een dierentolk geraadpleegd.
gebruik van sporen, andere dwangmiddelen Nee
Geen hulpteugels, of sporen. Alleen zweepjes, waar mee gekriebeld mag worden. Communicatie waar het weer om gaat.
Omschrijving van het waarborgen van veiligheid anders dan enkel het dragen van een cap
Zitles, valles, psychologie over het paard zodat er meer begrip is voor het wezen paard, angst en schriktraining voor de paarden, leiderschapsbewustzijn voor de ruiter, zijn speerpunten. Voorwaarde voor veiligheid is gelukkige paarden, die zich begrepen voelen. Om de kwaliteit van de lessen te waarborgen zijn de rijlessen nooit groter dan 6 deelnemers, met soms meerdere begeleiders.
Ontvangst voor de mensen:
Een Finse stijl houten huis herbergt beneden de zadelkamer en de keuken. Boven is een ruimte voor theorieles, vergaderen, oudermiddagen, opleidinglessen, ook is er errug goeie koffie te krijgen.... en soms wordt er zelfgebakken cake verkocht om het endurance-team te sponsoren. Verder geen kantine, wel koek en limonade voor de leskinderen na de rijlessen. Verkoop van cola en commerciële repen valt niet onder de ideologie van de Eenhoorn.
Maar warme voeten voor de ouders zijn dus beschikbaar
Kijk, je hoeft het niet af te schieten, het is een overzichtje zodat mensen die iets zoeken een beeld krijgen. Wie vult er een lijst in? Ik ken de manege van Pien niet, dus kan ik voor haar geen lijst invullen, wie wel?