> janet weggemans schreef op vrijdag, 9 juli 2004, 23:48:
>> Ik rijd Nikita tegenwoordig met een touwhalster (wat heel goed
>> gaat), maar kun je op deze manier ook de goede houding krijgen?
>> Als 'huiswerk' heb ik opgekregen om haar nageeflijk, met haar
>> hoofd iets voor de loodlijn te rijden (in alle gangen en vnl. de
>> galop).
>> Kan dat ook met alleen een touwhalster en losse teugel of moet
>> ik weer terug naar hoofdstel met bit?
>> Het zou zo lekker zijn om nooit meer een bit te gebruiken, maar
>> hoe krijg je dan de juiste houding?
>fons tobe schreef op zaterdag, 10 juli 2004, 15:44:
> met een touwhalster kan je perfekt rijden, maar je paard moet
> zijn gewicht en hals leren uit zichzelf te dragen, zijn hals

> deze houding gaat overnemen, en aan 1 kant komt vastzitten.
> als dit allemaal goed is kan je rijden met je zit, en hangen je
> teugels er werkloos bij, een bit is overbodig. vergeet de 1 hand
> stop niet aan te leren.
Fons: Ik denk wel dat ik het voor het merdendeel met je eens ben....
Janet, je hoeft niet terug naar een bit maar wat je wel kunt doen is je paard aan het touwhalster verzamelen, dit werkt met halster niet anders dan met bit.
Eerst dien je te kunnen constateren of je paard van nature met haar hoofd omhoog - of juist omlaag loopt. Deze laatsten zijn over het algemeen gemakkelijker nageeflijk te maken en/of te verzamelen dan paarden die sneller hun hoofd oprichten/omhoog gooien.
Bij een 'laag' paard loop je echter weer de kans dat hij/zij op het halster gaat hangen. Dan is het hoofd weliswaar omlaag maar niet zoals het hoort. Dit gebeurt ook wanneer je niet nageeflijk bent in rijden en star de teugels blijft vasthouden. In dat geval actief in beweging houden en nageeflijk rijden.
Nageven wil niet meer zeggen dan met jouw handen op precies het juiste moment 'geven' wanneer je paard omlaag gaat met haar hoofd op het moment dat jij dat verlangt. Dit is haar beloning wanneer ze goed loopt. Moeilijk zelf te constateren op welk moment te reageren, laat anders iemand kijken en je een seintje geven wanneer haar hoofd 'omlaag knikt'. Gelijk teugelruimte geven wanneer dat gebeurt. (Handen openen / naar voren)
Op deze manier werk je ernaar het op een gegeven moment aan de losse teugel te kunnen. Vergeet daarbij je zit en beenhulpen niet. Ook al kan dit perfect zonder bit,je zult wel weer even aan de kortere teugel moeten om eea te bewerkstelligen. Voordeel daarvan is wel dat jij niet kunt gaan 'hangen' op het bit....
Verzameling komt daarna. Vanuit de achterhand. Om je paard zover te krijgen moet zij eerst nageeflijk zijn. Veel back-ups (achterwaarts) maakt de achterhand sterker. De beenhulpen zorgen o.a. voor het aanspannen van de buikspieren, in combinatie met de oefeningen waarover Fons hierboven schreef (kan op velerlei manieren...)
Ik spreek bewust ook over verzameling want dat is waarnaar je uteindelijk heen wilt om de rug , achterhand en buikspieren sterk te maken. Ik geloof niet dat ik een paard ken dat van nature, uit zichzelf verzameld loopt, hoe mooi het ook kan zijn. Vaak zorgt de ruiter of het paard zelf voor het wegdrukken van de rug.
Van mijn paarden loopt alleen mijn Arabier verzameld. Ze moet ook wel want als ik dat niet doe heeft ze snel rugklachten. Zij wordt altijd aan het touwhalster of de bosal gereden. Laat ik haar een week lang tijdens het rijden met de neus in de lucht lopen , drukt ze haar rug weg met klachten als gevolg.
Hoop dat je hiermee al aan de slag kunt. Groet, Pien