Spirithorses schreef op donderdag 22 maart 2007, 21:07:
>
> Mja, less is more.
> Voor een paard met gezonde voeten dan wel....
> Bij een paard met zieke hoeven gaat dit zeker niet altijd op.
> Pien
Helemaal mee eens, Pien.
Ik heb ook in de hoop geleefd dat de LIM-trim het antwoord was.
Net zoals ik (voor zeer korte tijd) heb aangekeken wat de strasser-trim deed.
De strasser-trim was ik zeer snel op uitgekeken. Toen een jaar of wat de Ramey-trim. Gaf me ook niet wat ik zocht.
Toen de LIM-trim. Voor een jaar denk ik.
Daarop volgde de KC trim. Ik denk nog steeds dat dat me gaat geven wat mijn paard nodig heeft. Maar wat mijn paard nodig heeft, is een set nieuwe hoeven. Maar ze is 17 nu, het gaat beter, het zal nooit optimaal zijn.
Verziekte hoeven blijft broddelen.
En mijn lieve geduldige schat, als ik me uitdos in mijn bekapperschort, mijn hoefstandaard tevoorschijn haal, ze werkt mee, en ze ondergaat mijn gepruts, ze loopt lekker weg na de bekapping, maar het blijft pielen in de marge.
Ik werd weer met mijn neus op de feiten gedrukt vanochtend. Een weidegenootje van Opal heeft de afgelopen 5 jaar achter geen ijzers onder gehad. Vandaag kwam de hoefsmid, en zei tegen de eigenaar, sorry mevrouw, maar zo kan het niet langer, volgende keer zal ik achter ijzers onder moeten slaan, want de hoeven worden steeds schuiner. De hoef staat achter niet meer onder de voet. De eigenaresse vroeg mijn oordeel. Nee, zei ik, dit gaat niet goed, je moet kiezen, of een andere hoefverzorger, of ijzers er onder laten slaan. (niet dat ik weet wat die ijzers gaan verhelpen, maar de smid ziet daar een oplossing.)
Opal's achterhoeven doe ik eigenlijk niets aan, maar ze groeien ook scheef weg. Dus vanmiddag de scheefheid aangepakt. Voordat het erger wordt.
De flares weggeraspt. Puur KC, niets LIM.
Het is zo gemakkelijk oordelen voor de mensen die een paard hebben dat gewoon kant en klare hoeven heeft. Maar wat doe je met een paard dat waarschijnlijk al sinds haar 1e jaar ijzers heeft ondergehad? Het betekent jaren strijden om kraakbeen wat zich niet heeft kunnen ontwikkelen, te laten groeien. Volwassen paard van 500 kg moet rondlopen op hoeffies die eigenlijk niet meer dan hoogstens 200 kg kunnen dragen. LIM? Nee. IJzers? Nee. Doorvechten? Ja. Gezeik aanhoren van nitwits dat paard het leven zo niet doorkan? Ja. Daar van balen? Zeker.
Mijn Opal heeft nu lateral cartilages die er mee doorkunnen. Een straalkussen om van te huilen. Waarom duurt dat zo lang? De schade is groot.
Het zijn gang laten gaan, kan gewoon niet. Ik kan, net zoals de eigenaresse van vanochtend, kiezen. IJzers er onder, of blijven proberen de hoeven zo gezond mogelijk te houden. De genezing kan alleen plaatsvinden in optimale omstandigheden. Voldoende beweging, juiste voeding, en de buitenkant -de hoef- in zodanige vorm houden, dat de binnenkant, -de voet-, zich kan herstellen.
Het is een genezingsproces wat alleen kan plaatsvinden door het het lichaam zelf, maar alleen als ik als verzorger het lichaam die kans geef. En door niets te doen, geef ik het lichaam die kans niet optimaal.
Het zou leuk zijn, als de mensen die hier menen te moeten laten horen dat ze verstand hebben van hoeven, zich ook daadwerkelijk eens verdiepten in het fenomeen 'hoef', het fenomeen 'paardenvoet'. Het is nogal wat complexer dan wat er zo van buitenaf te zien is.
Isabel