lotje schreef op donderdag 1 februari 2007, 0:52:
> wie kan mij nou eens goed uitleggen hoe dat in z'n werk gaat?
> ik kan er niets over vinden, werkt dat misschien het zelfde als
> met de clicker voor honden? please help?! thanks
> Gr. Renée

De principes zijn ver hetzelfde. Alleen is een paard een ander dier dan een hond .Als je wilt weten hoe het gaat kijk dan op de site van Inge Teblick, Daar staat het beter dan op mijn arremoeiig siteje of koop haar boek. Grondwerk met paarden ( ook in de bibliotheek van deze site te verkrijgen)
Denk niet: ah , je geeft gewoon een snoepje als m'n paard iets goeds doet, want dan ben je al in de eerste valkuil getrapt, zoals helaas zoveel mensen doen, die niet inzien dat het eigenlijk een van de moeilijkste trainingsvormen is, omdat het er zo simpel uitziet. Alles moet getraind worden. En de eigenaar moet beginnen met zichzelf.Leren geconcentreerd te werken,perfect timen, is extreem belangrijk, de juiste lichaamshouding enz.
Het hoge percentage afvallers van mensen die beginnen , omdat het dus veel lastiger is dan men denkt , (omdat een voerbeloning veel heftiger werkt dan welke beloning dan ook,) heeft me ertoe gebracht om de eerste lessen met wat anders te beginnen en later pas het clikkeren aan te leren.
Er wordt nu veel meer aandacht besteed aan het voorkomen van een opdringerig paard en het zorgt voor duidelijke verhoudingen tussen trainer en paard.
Kan het niet zonder deze voorbereiding?
Natuurlijk wel. Lesje 2 van het clikkeren is de juiste manier aanleren om te voorkomen dat jouw paard in jouw ruimte komt, gaat bedelen of de trainer naar de andere hoek van de bak dwingt.
Zonder begeleiding is dit voor veel mensen schijnbaar een lastige klus.
Ben je de voorbereidende fase eenmaal door, dan maak je zulke trainersfouten nooit meer en kan je beginnen met het paard onwaarschijnlijk snel, alles aan te leren. De kunde van de trainer is dan de enige rem.
Kijk eens heel goed naar het filmpje van Eva. Ik denk dat er drie sessies nodig zijn geweest om haar Queenie, met een bal aan haar neus te laten lopen. Je ziet het paard nadenken als ze weer een been optilt naar de bal:"oh nee, zo moest het niet!" om vervolgens een duw met haar neus te geven.
Ik weet zeker dat als ze scherp traint, haar paard in een mum van tijd de bal elke kant op rolt, die Eva wil.
Leuke spelletjes, maar zo kan het ook met het aanleren van dressuuroefeningen.
Inge heeft eens gezegd, als ik de tijd zou hebben, zou ik een paard zonder ruiter de kuur van Ankie kunnen laten lopen.
Ik ben ervan overtuigd dat ze een heel eind zou komen.
Piet