> Kan iemand mij duidelijk aanwijzen waar die spanning ergens in
> dit filmpje wordt gezien ?
>

> Nick
> Met geweld kan je een hoop bereiken, met geduld, liefde en
> belonen
> veel meer !
http://theclickercenter.com/2004/Panda/index.phpIk weet niet of deze link al ergens staat, ben een weekend weggeweest en heb een en ander niet gevolgd
Dit is de link naar de site van Alexandra Kurland, een van de grootheden op het gebied van clikkertraining.
@Christel, over geestelijke belasting.
Het grote verschil met een andere manier van training is dat een paard zelf graag wil. Hij gaat op zoek naar de click of de yes, omdat hij weet dat daar een beloning op volgt. Maw, het is de yes die hij wil horen en zal proberen uit te vogelen, wat hij de vorige keer deed toen de trainer yes zei.
Een paard wat gevraagd wordt iets te doen wat belastend is, zal doodeenvoudig weigeren. (zie Shiny is back.) Je hebt namelijk geen dwangmiddelen in handen.
Het "geheim" achter het Panda project is de uitermate subtiele manier van trainen.
Door het doel voor ogen te houden, maar de weg erheen in enorm kleine oefeningetjes te breken, kun je die een voor een aanleren en later samenvoegen, er is dan van geestelijke belasting in mijn ogen geen sprake.
Als je een beetje handig clikkert zal paard al uit zichzelf oefeningetjes gaan samenvoegen, hij weet dat er niks engs aan is en dat de jackpot valt in de vorm van een grotere beloning als hij iets heel goeds gedaan heeft.
Vaak is het zo dat het paard de mens probeert te clikkeren.
Zoveel eigen initiatief toont dat clikkeraars die nog niet goed weten wat ze doen, het moeilijk vinden om hier mee om te gaan.
Hiermee bedoel ik natuurlijk niet het schooien om voer, maar oefeningen combineren en gaan vragen : "is dit wat je bedoelt? Of dit?"
Ik denk dan ook dat wanneer het paard zelf iets graag doet, er van zeer weinig geestelijke druk sprake is.
Niet meer dan dat het zichzelf oplegt.
Mooi voorbeeld van "kleine stapjes" is het filmpje van Eva met Queenie.
Je ziet hoe Queenie haar best doet om de, in haar geval, klik, te horen. Op een gegeven moment wil ze de bal achteruit schoppen en bedenkt zich: "nee! dat werkte niet, ik moest hem aan raken met mijn neus!" Dan hoor ik die klik"
Je ziet ook dat de timing van Eva goed is. Het schoppen vermindert, en eerst raakt Q de bal boven op met haar neus, langzaam zie je het hoofd diper gaan en wordt de zijkant gebruikt en gaat de bal rollen.
Dit gaat echt niet per ongeluk maar wordt getraind, door het zoeken van de neus van Q te klikken op het laagste punt.
Volgende oefening zou kunnen zijn, te klikken als Q een stap richting weggeneusde bal zet, dan na twee stappen, drie enz. daarna weer de baltargetten en wegduwen. Als het "bal achtervolgen" een automatisme is geworden, kun je op richting gaan trainen, door alleen nog te klikken als de bal in de juiste richting gaat.
Zo kun je Q aanleren om een rondje met de bal aan de neus te lopen en nog maar 1 keer te clikken als het rondje voltooid is bij "einde oefening" Die je dan nog weer zou kunnen uitbreiden met snelheid. Alleen nog clikken bij een eerste snelle stap enz.
Het targetten van de bal met de neus zou dus kunnen eindigen in een spectaculair in het rond galloperen met een zwangerschapsbal aan de neus. Waarbij de buitenstaander denkt,"Wat leuk! dat een paard dat kan!" maar waar in feite enorm veel werk in zit omdat elke handeling, elke stap zelfs, van te voren aangeleerd is.
Nog een ander voorbeeld is het traileren van Siny.
Ik had hem, op bovenstaande manier, zo vertrouwd gemaakt met de trailer dat ik hem er op een gegeven moment los, dus zonder touw, achteruit in kon laten lopen.
Ik vergiste me daarna door te denken dat het rijden met de trailer geen probleem kon zijn.
Het rijden had ik namelijk niet aangeleerd en ik begreep in het begin na zijn weigeren niet waar het pijnpunt lag.
Inmiddels heb ik met de hulp van Conrad, op exact de zelfde manier, met hele kleine stapjes dus ( 1 nieuwe toevoeging per sessie) de spanning van het rijden afgehaald en is ook dat geen probleem meer.
Hij "rent" de trailer in en van geestelijke belasting is nmm geen sprake meer.( de reden waarom hij weigerde)
Ik weet wel dat als ik ooit nog een jong paard koop, ik vanaf dag1 begin met zijn training. Natuurlijk zonder het opgroeiproces te frustreren, maar hem wel de kans te geven om af en toe een beloning te verdienen.
Een aai, een kriebel, een Moooooi of een stukje wortel.
Piet
.