Liesbet schreef op woensdag 24 januari 2007, 20:29:
> Ik heb dat programma inderdaad ook met stijgende ergernis
> zitten bekijken. Hoogopgeleide vaders en moeders die hun baan
> opzegden om 24 uur per dag bij hun kind te zijn en het zelf te
> 'natuurlijk ouderschap' een vorm van kindermishandeling.
> Overbeschermde verwende monstertjes die later totaal verward in
> de maatschappij zullen komen te staan.
> Zo, dat moest ik even kwijt.
Ik ben een voorstander van natuurlijk ouderschap. Dat kink raar na al deze kritiek. Die kritiek zie ik als uitwassen die niets met natuurlijk opvoeden
te maken hebben. Zoals wel vaker wordt het kind met het badwater weggegooid.
Mijn kinderen zijn grotendeels natuurlijk opgevoed en mede daarom
doen ze het zo goed op alle fronten. Ik kan ook haarfijn de pijnpunten
uitleggen die kinderen ervaren die niet natuurlijk zijn opgevoed.
Paard natuurlijk heeft veel overeenkomsten met natuurlijk opvoeden trouwens.
De stal bijvoorbeeld, en de box en het kinderbed met spijltjes achter de gesloten slaapkamerdeur de ganse nacht. Paarden horen niet in de box als ze er uit willen, jonge paarden horen niet in de stal opgesloten te zijn als ze bij hun moeder willen zijn. Mensenkinderen ook niet.
De vrije opvoeding van de jaren 60 en 70, ook daar ben ik een voorstander van en doe ik met mijn kinderen. Met de kritiek hierop ben ik het wel eens, niet met eind conclusie dat vrije opvoeding waardeloos is. Ook hier gooien we dan het kind met het badwater weg. Idem bij paarden, leuk om die vergelijkingen te zoeken en neer te pennen. Een paard geef je zoveel mogelijk vrijheid om zijn eigen dingen te doen, going with youre horse. Omdat je weet dat het paard op die manier maximaal gemotiveerd is en in zijn eigen wereld zichzelf kan zijn. De grenzen aan die vrijheid zijn heel duidelijk, alles wat de ouder als gevaar of ronduit ongewenst ziet, daar wordt het paard begrenst en hem gevraagd mee te gaan. Wil hij niet dan is daar niet de zweep of spoor of straffen, maar wordt er gewoon afgestapt of een stapje terug gedaan. Met kinderen precies zo in de vrije opvoeding. Ook daar geen kinderen op de gang zetten, of andersinds bedreigen. En wel zoveel als mogelijk is, hun eigen leven laten spelen. Hoe meer vrijheid hoe sterkere mensen het zullen worden, idem met je paard.
Ik heb mijn Tessel gedragen, volgens de adviezen van natuurlijk opvoeden. En dat is zoals misschien wel een kwart van de wereld bevolking nog steeds hun baby draagt. In India, Afrika, Indonesië, Mongolië, op het platteland natuurlijk waar de verwestering nog niet geheel deze uiterst goede gewoonte heeft verdrongen. Nee niet tot 5 jaar. Tessel heb ik gedragen van geboorte totdat ze kon kruipen. Dat is het natuurlijke signaal dat ze weg wil uit je armen om de wereld te verkennen. De link met paarden is er ook. Het veulen mag vrij kiezen hoe dicht het bij mamma wil zijn, dag en nacht. En bij voorkeur tot de leeftijd dat het geen enkel probleem meer heeft om niet meer naast haar te zijn. Als we dingen met ons paard gaan doen, geven we eenzelfde nabijheid. Het mag achter ons weg kruipen, terwijl wij het goede voorbeeld geven nergens bang voor te zijn. Telkens en telkens geven we precies die nabijheid die nodig is. Waarom? Omdat we weten dat het op die manier zich het best kan handhaven later in de grote maatschappij.
En dit is nog maar een klein stukje van overeenkomsten die er te leggen zijn, ik ben in ieder geval consequent in de omgang,
Groetjes, Michiel