Coralie schreef op vrijdag 12 januari 2007, 20:44:
> Als je mensen 'volgt' zodra ze een initiatief vertonen, dan
> gaan ze steeds meer in hun kracht komen en zelfvertrouwen
> ontwikkelen.
> En vanuit dat zelfvertrouwen kan je tot werkelijke communicatie
> komen.
En daarbij maakt het veel uit of dat initiatief vertonen, een eigen iets is, want dan is het altijd zelf belonend ! En hoeft er geen andere beloning toegevoegd te worden, enkel een eerlijk meeleven kan het nog mooier maken. Met paarden werkt dit net zoals bij mensen.
> Helaas is het ook onder mensen gewoonte om vanuit
> machtsposities met elkaar om te gaan.
> Waardoor bijna alle communicatie schijncommunicatie (soort van
> toneelspel) is.
> En probeer dat maar eens veranderd te krijgen!
Eerlijk gezegt heb ik dit bij paarden veel en bij mensen nouwelijks. Ik werk ook met mensen met een verstandelijke beperking en zie collegas erg druk met gedrag anders willen hebben, en het daardoor minder goed bereiken omdat het manipulatie is. Als ik de mensen laat zijn zoals ze zijn, en daar waardering voor heb, dan gaat het voor mijn gevoel allemaal veel beter. Bij mijn kinderen en oppas kinderen precies zo! Nu de paarden nog.
Het is het trainers syndroom, constant het paard anders willen hebben als hij is. En op mezelf letten of ik alles wat doe zoals ik wil en op mijn dochter ook. Prima dat we hier nu eens de nadelen helder krijgen. Constant letten op Jur of hij wel goed loopt, testen of hij wel snel genoeg stopt, of hij wel de goede wendingen maakt, of zijn humeur wel goed is, hoe gevoelig als hij nu op deze ondergrond is, of zijn wisselingen van tempo wel naar mijn zin zijn, hoe hij zijn oefeningen doet, ik bied hem van alles aan met vooropgestelde doelen en verwachtingen, etc etc etc. En daarbij ga ik nog heel veel met met hem mee, als een soort tegengif tegen mijn manipulatie. En zelfs dat beoordeel en evalueer ik constant en trek het daardoor ook binnen mijn manipulatieve invloed.
Wat is de weg hieruit?
De bosklossers die nouwelijks hun paard anders willen hebben dan hij is, en gewoon zorgeloos hun buitenritje maken, zijn hier zeker in het voordeel! Oke zo kun je, je paard te weinig gymnastiserend rijden. Dus enige aandacht en kennis voor rechtrichten en schouderbinnenwaarts rijden tijdens je buitenrit is gewenst en soms hard nodig. Ook lastig gedrag onderweg schreeuwt om training. Ook is het een bekend gegeven dat laten rusten (triggeren noch behandelen) een oud probleem vanzelf op kan lossen. Hoe bereik je die staat: van gezamelijke aandacht in helder bewustzijn van je zelf, je paard en je omgeving, zonder dat er iets anders zou moeten zijn als het is? Zonder manipulatie en opdrachten?
Ik denk dat het onderzoek van gedachtes, zoals ik bij
www.thework.org en de boeken en tapes van Byron Katie geleerd heb, hier erg goed kan helpen. Ook al heb ik het trainers syndroom (eigen paard alleen) in alle hevigheid, toch laat ik al die strevingen tijdens het uitvoeren ook min of meer los. Ben er zelden geïrriteerd door en accepteer de resultaten van elk moment volkomen. Ride the horse you have today. Ook naar mezelf net zoals naar het paard, hoeft er niets te veranderen. Alles is altijd goed zoals het is. Dát helder bewust te krijgen en te houden op elk moment, dat is zo waardevol. Kennen jullie het Byron Katie's boek; "Katie's Tao"? Die is fantastisch en toepasbaar op dit onderwerp. De ondertiteling is ook veelzeggend: "Doe niets, laat niets ongedaan".
Groetjes, Michiel
> Wat ik met mijn paard beleef, ontwikkel en leer, is trouwens
> wel vaker direct toepasbaar op het omgaan met mensen....
> Groet,
> Coralie
.