Piet schreef :
> Niemand beweert dat je niet kunt clikkeren zonder een
> voedselbeloning. Een kriebel of aai werkt ook. Ook de
> timing met de marker kun je vervangen door bv. een "mooi" :)

> Het is echter intensiever en vraagt dus meer van de
> kwaliteiten van de trainer..... dat wel. Maar alles is te
> leren.
>
Hoi Piet, ik weet niet wát of wie je gequoted had, maar ik ga toch effe reageren.
Het woord 'Moooi' heeft op de een of andere manier een magisch effect op de paarden, ze horen het graag.
Het woord móóói komt laag, vanuit je buik en klinkt heel rustgevend voor een paard. Ik zie Bombita en Mazir opbloeien en ontspannen van het woord móóói.
Met Mazir zijn we nu een aantal weken op deze manier bezig en we zien dat hij begint te zoeken naar manieren waarop hij zijn mooi kan verdienen.
Met hem gaat het nog héél lang duren, maar hij begint nu een heel klein beetje te begrijpen dat hij veel leuker is wanneer hij niet in iedereen loopt te bijten dan en gewoon gezellig bij ons komt staan.
Hij mag altijd bij ons zijn. Hij wíl ook altijd bij ons zijn want hij heeft niks met paarden, wel met mensen.
Zitten wij binnen koffie te drinken dan staat hij de hele tijd een one-horse show op te voeren aan de deur met zijn hoofd naar binnen.
De rest van de paarden staat dan hooi te eten.
Ow, hij heeft nog zijn momenten waarop hij verschrikkelijk opdringerig is en zich amper wat laat zeggen, maar als je hem in die rust weet te krijgen door op zoek te gaan naar goede momenten en die gericht te belonen (te móóien) gaat dat hoofd omlaag en is ie terug aanspreekbaar. Ik moet daarbij zijn negatieve gedrag heel vaak negeren. Tuurlijk moet ik hem soms nog wegbonjouren als hij over mijn regels heengaat, maar hij begint te leren om minder heftig terug te komen. Mazir heeft van zichzelf heel veel negatief gedrag, hij zat in een neerwaartse spiraal en de kunst is om dat negatieve niet te benadrukken, maar te blijven zoeken naar dat positieve en dat gericht te belonen. Bij hem was dat heel moeilijk, want als een paard gewend is om alleen maar negatieve aandacht te krijgen (vorige eigenaars) verdwijnt haast elke vorm van positief gedrag naar de achtergrond.
Want hij heeft geleerd dat negatieve aandacht ook aandacht is.
Bij hem heb ik er een woord aan toegevoegd, een waarschuwing eigenlijk:
"Eh.... lief", dat betekent dat hij wel aan ons mag snuffelen, maar hij mag ons niet met zijn lippen of tanden aanraken. Bij ieder liefzijn is er een mooi, en als ie helemaal niet aan ons frutselt en gewoon stil is, is er een grote móóóóói.... Ik verwacht dat dat 'lief' straks meer en meer naar de achtergrond gaat, dat ik het straks niet meer nodig heb. In feite zeg ik ermee tegen hem dat ik hem in de gaten houd, dat ik met mijn aandacht bij hem ben. Bij Mazir mag je namelijk gen seconde je aandacht laten verslappen, een gesprek met een ander voeren terwijl hij naast je staat is onmogelijk, dus hij heeft altijd ál mijn aandacht.
Ik heb erover gedacht gericht te gaan clickeren met voedselbeloning met Mazir.
Nee, ik ben helemaal niet bang een opdringerig paard te krijgen, maar waar ik mee zat was dat ik niet altijd een voedselbeloning bij me heb.
In feite namelijk train of werk ik niet gericht in trainingssessies met mijn paarden, maar tijdens de dagelijkse omgang kom je gewoon heel veel kleine dagelijkse dingen tegen die ik op dat moment aanpak, en in zo'n groep werkt het naar mijn mening niet handig om in het begin steeds een broekje/snoepje oid bij me te hebben, want niet al onze paarden worden daarop getraind. In zo'n volle groep kun je niet makkelijk voedselbelonen.
Ik denk dat dat alleen goed gaat wanneer je je paard uit de groep haalt en dan gericht met hem werkt, en dat doe ik dus zelden omdat ik dat ongemakkelijk vind (en ik te lui ben om steeds iets in de hand te moeten nemen of iets in mijn zakken te hebben of een tasje om te hebben).
Het móóói heb ik wel altijd bij de hand.
Misschien duurt het ietsje langer dan gericht met voedsel belonen, maar het effect op de lange termijn is precies hetzelfde en da's waar het om draait.
Ik ben er in elk geval heel blij mee!
Pien