Spirithorses schreef op vrijdag 5 januari 2007, 0:12:
> Spirithorses schreef op vrijdag 5 januari 2007, 0:09:
>
>> Spirithorses schreef op vrijdag 5 januari 2007, 0:05:
> Verder is dat geen aanval op de methode van ADB, want daar
> geloof ik zeker in, maar wel op de manier waarop hij dat wil
> bereiken en dat vind ik nou nét weer jammer.....
> Pien
Sorry, en toch heb ik er geen probleem mee en al helemaal niet in deze situatie.
Tempête heeft zelf ook helemaal geen schrik van een zweep. (Ze vindt hem zelfs heel erg handig, als ze jeuk heeft aan haar oren
) Ik heb vroeger altijd een zweep gebruikt, ook in het grondwerk. Om aanwijzingen mee te geven. En ze reageert daar heel goed op. En daarna vond ik het logisch om dat ook mee te nemen in het rijden. Omdat ze dat al kende itt beenhulpen enzo.
In het begin sprong ze bijvoorbeeld ook alleen maar aan in galop, op het stemcommande 'gàlop' samen met een licht tikje tegen het dijbeen van haar binnenachterbeen. Zo kende ze het. Het heeft vrij lang geduurd, vooraleer ze ook begreep, om aan te springen op beenhulpen.
Jullie zien het gebruik van een zweep, meteen als een hulpmiddel om voorwaarts te rijden. Zoiets als: "als de draf niet ruim genoeg is, klop erop tot ze wel voorwaarts gaat"???
Maar eigenlijk wordt hij daarvoor helemaal niet gebruikt.
Wel bijvoorbeeld als paardmans weer alles gezien en gehoord heeft wat er in de stallen gebeurd, en ze jou straal negeert. (Tempête is zo'n paard dat zich maar net zolang op 1 ding kan concentreren als een zesjarig schoolkind met ADHD) Als ze weer als gehypnotiseerd naar één of andere reuze interessant object zit te loeren, en zich daarbij dan ook helemaal scheef maakt om dat ding beter te kunnen bestuderen. Dan is een tikje tegen haar bil genoeg om weer haar aandacht te trekken en verder te gaan met wat je bezig was. Dat vind ik persoonlijk dan veel vriendelijker dan dat je je teugelhulpen of beenhulpen zou versterken. (Want daar loopt ze gewoon door in zulke situaties)
Of wanneer ze weer tegen je buitenstelling ingaat en probeert weg te lopen over die binnenschouder. Even dat achterbeen bijtikken. En die enkele ruimere passen van haar achterbeen geven je ruimte om haar weer recht te krijgen.
Eigenlijk Is Tempête wel gevoelig op de hulpen. (Alleen dat voorwaarts rijden binnen 1 gang, dat lag nogal moeilijk omdat ik haar daar dus bot op had gemaakt. Overgangen maakt ze normaal wel op een kleine aanwijzing. Als ze zin heeft
) Maar als ze iets niet 'wil' of ze heeft haar aandacht niet bij jou, dan kan je ook meteen naar de maan met je verzoek. Dan negeert ze je gewoon. Je kan dan bij wijze van spreken met je armen zwaaiend recht voor haar neus op en neer gaan springen, ze kijkt gewoon door je heen. Maar ze reageert dan wel op een tikje van de zweep. (En ook echt maar heel licht, geen slag ofzo.) Vaak is die aanraking op een onverwachte plek al genoeg om haar aandacht weer te hebben.
Wat dat bit betreft. Dat is inderdaad niet de ideale situatie.
Bitloos zou bij mij zelf ook de voorkeur hebben en blijft ook wel het uiteindelijke doel.
Maar het moet mogelijk zijn.
Ik heb het er wel eens met Ilke over gehad, en zij gelooft toch dat er aan
bitloos een aantal beperkingen zitten. En ik meende begrepen te hebben, dat ze het al wel eens geprobeerd had. En zoals ik al schreef, buitenrijden doet ze zelf ook op touwhalster. Dus het is niet zo, dat ze er omwille van vooroordelen afwijzend tegenover staat. (Misschien als iemand de ideale bitloze optoming kent, om een PSG-paard een proef door te krijgen, dat ze nog van gedachte verandert?
)
Ik moet haar ook wel gelijk geven, nu toch nog alleszins. Ik zou niet
bitloos kunnen met Tempête, wat er nu gevraagd wordt. (Maar dat zal waarschijnlijk ook wel met mijn onkunde te maken hebben)
Misschien in de toekomst wel. Eerst maar eens wat oefenen met bit en op zoek gaan naar de juiste bitloze optoming, die wel werkt voor ons. (Want die ben ik dus ook nog niet tegengekomen)
Ans