Piet schreef op woensdag 13 december 2006, 8:49:
> Isabel van der Made schreef op dinsdag 12 december 2006, 23:58:
>
>> Arno8 schreef op dinsdag 12 december 2006, 23:40:

> gekomen van de gebroeders, anders hadden ze wel op
> hoofcare gestaan .
>
> Piet
Kijk, ik wist (weet) niks van natuurlijk bekappen of laatstaan "beslaan" van paarden maar doordat ik in stukken van de wereld, waardat beslaan zelfs geen optie is, veel tijd op een paarderug heb doorgebracht . Stond ik er zelfs niet bij stil . De ponies in Australie fungeerden prima op hun blote voeten en hadden benen als staaldraad.
De arabieren/berbers in Marroko idem dito net zoals de spanjaarden die op wel erg extreme grond leven hadden gezonde harde hoeven waar mijn bekapper nu het behoorlijk moeilijk mee heeft

. En dan kom je naar de "beschaafde wereld" en zie je meer en meer miserie met paarden die kreupel staan vanwege , beslag , slechte bekapping enz...Deze paarden staan in verhouding véél meer stil en staan op veel zachtere natte grond dan hun buitenlevende soorgenoten . Maar er zijn volgens mij toch ook nog andere aspecten die meespelen waardoor je sommige paarden (rassen) moet onderscheiden van andere . In de landen waardat het paard nog als werkpaard wordt gebruikt zal een paard met moeilijke of zwakke hoeven niet erg oud worden en zeker niet voor de kweek gebruikt worden . Hier in het luxueuze westen speelt dat geen rol bij het fokken van paarden er wordt beoordeelt naar uiterlijk en bouw (en dan nog) maar geen enkel criteria naar hoeven toe ! Zolang dat ze er op kunnen staan en in een zachte zandbak kunnen lopen is het o.k . Geen enkel criteria of test naar de hardheid of gezondheid van de hoeven . Zo heb ik hier een tinker cross staan die gewoon gummie had als hoef en ongeacht de harde grond waar dat hij op loopt, nooit de hardheid van hoef van onze mannen zal krijgen en dus ook niet het aantal km's zal aankunnen . Zo kan ik me best voorstellen dat er paarden zijn met zodanige hoefproblemen dat er zich een keuze opdringt . Ofwel je paard over langere tijd mank laten staan ofwel tijdelijk verlichting brengen door een beslag of hoefschoen of whatever aan te brengen . Het nadeel van hoefproblemen is dat ze meestal van langdurige aard zijn en dat volledig herstel een dubbeltje op zijn kant is . Het probleem zit em echter niet in de hoef maar in de huisvesting en fok methodes.