josien schreef op vrijdag, 28 mei 2004, 11:04:
>> WAAROM gebruik je dat ding? Je zegt zelf al dat het een
>> "hardwerkend model" is. Wat is het voordeel waar je niet buiten
>> kan?
>> dus WAAROM jouw keus voor dat bitje?
>
> Niet om die reden waarom je nu zegt als machts middel. Ik rij
> even goed met halstouw door het bos.
Hé neeee, dat zei ik toch ook niet? Ik vraag alleen maar waarom... ik kan en ben toch ook bereid uit te leggen waarom ik bitten theoretisch totaal niet meer zinvol vind tenzij soms, tijdelijk, als leermiddel? Zo als jij uitlegt hoe je stangetje als begrenzing werkt waar ze (liefst niet) tegenaan loopt, kun je daar volgens mij ook een willekeurig andere "trigger" voor verzinnen.
Of is dat juist niet zo, en wat zie ik dan verkeerd? Waar gaat het om?
Om je paard een bepaald kunstje te leren, piaffe, volte-en-courbettes...?
Of om je paard dat kunstje te leren volgens een bepaalde methode?
Zie je dat verschil?
> Voordat ik weer een heel verhaal ga vertellen kijk is op mijn
> site bij los van het bit. hIer heb ik de werking van het bit
> uitgelegt. Mijn doel is het werken naar de verzameling en de
> hogere oefeningen. Zonder iets rijden is leuk, maar voor mij
> niet voldoende bevredigend.
Heb ik gedaan. Maar mijn vraag blijft staan, tenzij "voor mij niet voldoende bevredigend" het antwoord is. Daar kan ik uiteraard helemaal niets mee... de vraag was technisch bedoeld en ook zo gesteld: "Wat is het voordeel waar je niet buiten kan?"
Barokke dressuur, loodlijn, allemaal prima... Mag ik dan proberen uit te leggen vanuit welk perspectief ik de vraag stel? Ik doe het zowiezo toch
Kijk, toen het barokke rijden, of voor mijn part Iberische rijkunst, ontstond had men niet de inzichten in o.a. psychologie, ethologie, etc. waar we nu wel gebruik van kunnen maken.
Over wat jij WIL zijn we het helemaal niet oneens hoor. Ik wil óók best geloven dat je, binnen de context van jouw invalshoek, heel goed bezig bent. Waar ik aan zit te peuteren, is of je misschien je techniek-database niet beter een paar eeuwen kan updaten. Daar hoef je de nuttige ontdekkingen en begrippen uit antieke kennis (al dan niet her-ontdekt) niet voor weg te gooien. Integendeel! Dat kan ik echter niet voor je ontdekken maar op zijn hoogst naar vragen, snappie? Ik ben gewoon nooit uitgeleerd... naar mijn indruk zitten "we" - althans het deel van de ruiterij dat verniewend bezig is - in een verkennende fase; er zijn allerlei verschillende disciplines samengekomen en op zich is dat mooi, maar ik wil mezelf niet verliezen in de entourage ervan. Daar heb je cultureel-anthropologen voor.
> Inderdaad ben ik nog nooit leeuwen tegen gekomen, honden die
Ik wel. Paarden die het niet kennen worden gegarandeerd panisch, maar je kunt ze er vrij makkelijk aan wennen (bijv. in circus).
> Trouwens hoe denk je over het stierenvechter paard. Los van de
> dierenmishandeling van de stier. Z'n paard is als de doods dat
Nee hoor - paard is "ge
desensibiliseerd" daarvoor. Dat begint al op school confronteren met het op de meest sadistische wijze vermoorden van gevaarloze kalfjes. Zo werk je dat op naar corrida-niveau. Gladiatoren-training. De geur van bloed doet ze niets - ze weten niet beter dat die zwarte koebeesten vermoord worden. Pas nadat het een keer "mis" is gegaan wordt een paard onbruikbaar voor de corrida, als 'ie dat al overleeft... Die andere categorie corrida-paarden, met die matrassen om waar de stier op MAG inbeuken, zijn weer een ander verhaal. Veel goedkoper en makkelijker te vervangen.
> hij op de horens word genomen en toch zijn ze geheel onder
> controle. Tenminsten bij de goede dan.
Laten we het liever niet over de corrida hebben en alles wat erbij hoort. Als je een sterke maag hebt dan kan ik je wel wat meer "truuks" van "achter de schermen" meedelen, te beginnen met het doorsnijden van de stembanden van je paard. Weer es wat anders dan ballen afknijpen... Maar ik wil er NIET OVER DISCUSSIEREN want ik wordt er heel snel heel vals van. Da's niet leuk op het forum. Mijn
mening lijkt me al duidelijk... en foto's van paarden die hun darmen door het zand slepen heb ik ook wel voor je.
>>
>>> ook weer ontspannend. Trouwens al zou je het paard belonen voor
>>> het vluchten. Dan zou hij dit zo kort maken, om zo snel mogelijk
>>> zijn beloning te krijgen naar mijn idee.
>>
>> Ik ben altijd beducht voor cirkelredeneringen in dit soort
>> dingen...
>
> Leg is uit.
Gedrag en hersenwerking zijn flexibel, in tegenstelling tot een computer. Ik wil graag situaties waarin je middel doel wordt en je doel middel vermijden, zelfs als ik de mogelijkheid alleen al kan bedénken waardoor zoiets ontstaat. Het zijn klassieke valstrikken. Neem het "bitten" voorbeeld maar waar we het over hebben - daar zitten "we" al eeuwen in vast
Groeten, Egon