Spirit schreef op woensdag 6 december 2006, 12:20:
> Piet schreef op woensdag 6 december 2006, 12:16:
>
>> sandratien schreef op woensdag 6 december 2006, 11:59:

> EN het niet zo diep ploegen. Het diepte ploegen (is een woord
> voor- weet niet meer welk) vernielt het bodemleven.
> Piet, jij kunt er vast meer over vertellen, zag het laatst op
> de TV.
Sowieso vernielt elke vorm van grondomkering het bodemleven. Onder het gras van de wei is een zeer complexe machine bezig om van afgestorven materiaal humus te maken. Op elke diepte zitten "onderkruipsels"die bij min of meer zuurstof zullen afsterven.
Er is een woord voor 'meer opbrengst willen hebben dan zonder bijmesting de grond kan leveren' . Dat woord is 'landbouw.' Een bos groeit vaak op een arme grond met een heel dunne teellaag en toch hoeft niemand daar elk jaar dierlijke of kunstmest op te gooien en wordt nooit geploegd. Het is in evenwicht. Alles wat uit de bodem gaat komt er uiteindelijk ook weer in, met tot gevolg reuzen van bomen.
Maar gezien we niet in een ideale wereld leven moeten we proberen de humuslaag in stand te houden door er zoveel bij te gooien als er uit gaat. Duidelijk is dat kunstmest geen humus levert en het toedienen daarvan zoals ik in een eerder bericht zei heefdt het uiteindelijke gevolg een onvruchtbare bodem, ook al is het de best mogelijke grondsoort. Je zal dus ook je wei moeten bijmesten omdat de paarden er gras, wat normaal tot humus zou terugkeren, vanaf vreten.
Als dank geeft het paard er hele geconcentreerde meststof voor terug. Helaas voor ons is dat niet mooi gelijk over de wei verspreid maar valt het op hoopjes. Vandaar mijn liefde voor een verzamelpunt waarin het zelfde bodemleven , aangevuld met een massa compostwormen, het werk doet wat normaal in de wei zou moeten gebeuren.
Ons voordeel is dan dat we de kant en klare humus keurig in een millimeter voor millimeterlaagje over de wei kunnen verspreiden. "Dust to dust, ashes to ashes" :)
Om op je vraag antwoord te geven Pien.
Een boer zal wel uitkijken dat hij niet dieper als de dikte van zijn teellaag ploegt. Bij een goede grond is de bovenste laag vruchtbare bouwgrond met daaronder zand
Diepploegen wordt hier gedaan om de afwatering te bevorderen. Door het constant ploegen op een zelfde diepte komt er een "zool" in de grond. Een verdichte laag, ontstaan door het gewicht van de ploeg. Om te voorkomen dat hier water op blijft staan breekt een boer deze laag. Het is dus niet echt ploegen, maar meer het breken van die laag.
Of het moet zijn dat een boer op zulke zware klei zit dat hij liever een iets "lichtere" grond teelt, in dat geval wordt er wel eens wat grond van onder de bouwlaag naar boven gehaald.
Piet