MysticTinker schreef op woensdag 6 december 2006, 17:11:
> De manenkam van mijn paard is behoorlijk dik en wordt alleen
> dikker. (ongeveer 7 cm dik nu) Ook kan je zijn ribben bijna
> niet voelen, hij is dus ook wat te dik.

> kijkt hij niet om..
>
> Hoe lang duurde het voordat jullie de manenkam zagen dunner
> worden?
Het dunner worden van de manenkam gaat heel snel, kwestie van dagen tot hooguit een paar weken, als je zijn dieet consequent volhoudt. Het begint met iets soepeler worden en dat merk je dus heel snel.
Het feit dat jouw paard iets lekkers wil is alleen maar een gewoonte.
JIJ zult dus degene zijn die de poot stijf moet houden en in het begin is dat niet makkelijk, maar hij went er maar aan.
Ik heb hier ook paarden bij die geen hap bijvoer krijgen als de rest wel wat krijgt, zij worden dan even apart van de groep gezet met hooi. In het begin drentelen ze wat voor het hek ; gewoon negeren, paar dagen is het gedrag eruit. Niet zielig gaan lopen meedoen en hem zielig toespreken, daarmee maak je het voor jezelf alleen maar erger.
Wel hooi aanbieden, hij gaat vanzelf eten en zo niet is het zijn probleem. Je doet dit niet om hem te pesten maar voor zijn eigen bestwil! Mocht je er toch moeite mee hebben geef hem dan een beetje hooi in een emmer, wil ook wel eens helpen. Het gaat namelijk ook om die emmer bij hem.
Mijn advies zou zijn : Meteen versoberen; geen Tinkerbrok (wat dat dan ook moge zijn) en alleen maar hooi, en zelfs dat verminderen. Geef het in kleine porties en verdeel het over veel voerbeurten, ik zou een paar kilo hooi minderen. Ga verder wandelen of rijden; veel bewegen helpt echt.
De schimmel kan ook voortkomen vanuit het hooi dat je voert. Voer je hooi uit grote balen of voorverpakt hooi, dan kan daar een niet-zichtbare schimmel inzitten, wij hebben dat een keer gehad en een van onze paarden had een schimmel op de buik bij de uier. Dat is er zowiezo een die alles eet wat ze maar kan vinden, dus zij eet ook het minder goede hooi dat de andere paarden laten liggen. Het is vanzelf overgegaan toen we op ander hooi zijn overgestapt (kleinere balen) en haar op dieet hebben gezet.
Echte mijt zul je echter gericht moeten behandelen. Anders breng je een huidkrabsel naar je dierenarts, die kan dat zo diagnosticeren en gericht behandelen.
Succes, Pien