Frans Veldman schreef op maandag 4 december 2006, 10:57:
> jose schreef op maandag 4 december 2006, 10:07:
>
>>> We weten niets zeker, maar op deze website is het de gewoonte

>> leemplekken, boomschors etc. etc.
>
> Waar ik ben gaan kijken naar de wilde paarden viel dat dus bar
> tegen.
Op verschillende plaatsen waar ik naar "wilde" paarden kijk niet.
Dit wordt overigens naar mijn indruk redelijk breed bevestigd in de literatuur; paarden zijn geen herbivore voedselspecialist maar grotendeels herbivoor opportunist.
> is dol op cellulose.
>
> Ook bij voeding is de spreuk "Meer met minder" volop van
> toepassing.
Ja en nee dus. Dit ligt nmm niet zo zwartwit als bijv. het al dan niet beslaan.
> Ik hou er nu over op. Wie er graag meer over wil weten kan hier
> voldoende over vinden op het internet en in de literatuur.
Ik niet, begin pas

Ik ben slecht tevreden over een groot percentage aan literatuur op dit gebied. Dat in kaart te brengen lijkt me een eerste mogelijke stap.
> Bedenk echter dat je hier op paardnatuurlijk bent en dat
> propaganda voor
muesli en
krachtvoer net zo min wordt
> gewaardeerd als propaganda voor hoefijzers.
>
> Groeten,
> Frans
Dat ik het met je eens ben dat de oplossing niet zit in het fastfood-denken is geen nieuws.
De bottleneck zit, denk ik, in dat er waar het veevoeding betreft nauwelijks of niet wordt uitgegaan van onderzoeksresultaten vanuit wilde of verwilderde, in ieder geval autonoom zelfredzame, situatie. Tot voor kort waren daar ook maar weinig bruikbare gegevens over.
Nmm heeft Jose wel degelijk een geldig punt in de stelling dat jouw weitje net zomin "natuurlijk" is als het doosje brokjes. Dat het doosje brokjes misbaarder is zijn we het allemaal wel over eens, echter hoe de opbrengst van "het" weitje te verrekenen en zonodig aan te vullen c.q. te verminderen (en dáár komt jouw verminderen in beeld! - veel typisch Hollands weide is véél te eenzijdig voedselrijk nmm) naar een zo optimaal mogelijke voeding is een groot zwart gat.
Ik ga nu niet zitten beweren dat ik dit allemaal ook al zo goed weet. Dat mijn ponies al 20 jaar redelijk probleemloos zijn zegt alleen maar dat ik het niet té slecht gedaan heb... maar het grootste gedeelte van die tijdsduur heb ik gebruik kunnen maken van goed natuurhooi, wat de laatste jaren door het wanbeheer en kruiskruidinvasie onmogelijk geworden is... dáárom zit ik nu ook met een probleem. Ik vrees dat ik zowel bij de "Hollandse weideoogst" als bij "McD" onvoldoende goed uit ben; beide sluiten nml onvoldoende aan bij autonome voedselselectie.
Het woord "natuurlijk" is hierin zoals gewoonlijk een nogal leeg begrip. Mijn uitgangspunten zijn zoveel mogelijk degelijke literatuur vergelijken en koniks waarnemen in verschillende gebieden, daar proberen een grootste gemene deler in te vinden dat als referaat kan dienen. Mocht dit al gedaan zijn... dan hou ik me aanbevolen voor literatuuropgave.
Groeten, Egon
"Happiness is in a warm mare."
