e m kraak schreef op zondag, 23 mei 2004, 17:03:
> Maar vertel dan eens wat meer over hoe het precies verliep - hoe
> je praktisch ontdekte dat Jack niet alleen ongerieflijk draafde
> maar ook kon tölten en zelfs telgangen (en de hemel weet wat nog
> meer aangezien "5-ganger"...)? De volgorde van acties. Misschien
> snap ik dan wat meer van jullie 2, want in de regel gaat het per
> toeval ontdekken van tölt en vervolgens tölt genereren door
> "hoofd omhoog" dus niet goed, krijgt paard binnen afzienbare
> tijd een stijve rug van, en tölt daarna nooit weer....
Oh, ik heb een hekel aan hoofdhouding dwingelandij, dat doe ik bij mijn paarden nooit. Kan me goed voorstellen inderdaad dat ze daar een stijve rug van krijgen enzo.
Wat ik gebruik is psychologie en creativiteit, dat ontwikkel je goed als je met
Parelli bezig bent.

Concreet kwam het er op neer dat Jack op de overgang van stap naar draf even "rommelde" met zijn benen, het leek mij dat daar iets tolt-achtigs in zat. De vraag was, hoe krijg ik dat eruit gereden?
Nu had Jack indertijd bij het buitenrijden altijd haast om weer naar huis te gaan, en zo'n motivatie is te mooi om te laten liggen!

Hij probeerde steeds stiekum te versnellen, maar zodra hij begon te draven nam ik hem iedere keer weer terug. Hij ging dus steeds sneller stappen, tolten, in het begin twee pasjes maar, en dan viel hij in draf, en dan zette ik hem weer terug in stap. Van lieverlee werd die tolt-fase steeds langer, en uiteraard deed ik dan altijd net of ik niet doorhad dat hij aan het versnellen was. DAT vond Jack weer grappig, want nu kon hij toch sneller naar huis zonder dat ik hem tegenhield. Zodra hij eruit viel in draf zette ik hem weer stil. Het duurde echt niet lang of hij kon de hele weg naar huis terug tolten, aan een los teugeltje. Nu nog een "hulp" ermee associeren, het "rommeltje" langzaam omzetten in een redelijk zuivere tolt, en ziezo, je hebt een paard dat aan een los teugeltje naar believen kan stappen, draven, tolten of galoperen!

Telgang kan hij ook, een enkele keer mag hij van mij rentelgangen, maar echt fantastisch vind ik dat niet. Hij wordt dan al snel erg lateraal in de andere gangen.
> Dan moet die "gang" er eerst wel wezen... een groen gangenpaard
> (jouw Jack was NIET groen zover ik begrepen heb - kon al heel
> goed draven en dat is een enorm voordeel) husselt alles nogal
> eens door elkaar, en dan zijn er nog een stuk of 10 op zich wel
> stabiele "gangen" en/of tussenvormen waar de gemiddelde
> liefhebber hier in Ned. nog nooit van gehoord heeft.
O ja, dat was indertijd een hele frustratie. Ik heb wat keren over de rand van mijn zadel gehangen om te kijken wat ie nu weer voor gang had uitgevonden. Ik geloof dat alle varianten wel eens gepasseerd zijn.
De meeste daarvan heb ik snel weer overboord gezet, wat nog wel bruikbaar is is dat hij naar keus een 3-takts of 4-takts galop kan uitvoeren.
> MAAR MIJN VRAAG WAS: Hoe START een beginner met een groen
> gangenpaard zonder teugeldwingelandij, maar ook (nog) zonder
> gangen? Hoe communiseer je het onderscheid tussen de gangen?
Zo dus.
> ik wil jullie wel es zien en genadeloos op film zetten

Oh, nou, stel je er niet teveel van voor. Een draver is geen IJslander, ze worden niet gefokt op de tolt, het is iets dat je bij veel dravers er gratis bij krijgt, en de aanleg verschilt per individu. Als ze al tolten is het lang niet zo gerieflijk als bij een IJslander of Paso, en de taktzuiverheid is vaak ook ver zoek.
Jack kan tolten maar hij loopt vrij snel tegen zijn grenzen aan met de voorhand. Voorwaarts als hij is probeert hij toch tempo te pakken en gaat dan aan de voorkant een beetje meegaloperen, het wordt dan al snel rollen. Ik heb veel dravers gezien die een veel betere toltaanleg hebben...
Groeten,
Frans