ingrid bex schreef op zaterdag 4 november 2006, 18:16:
>
>> Beste Ingrid,
>>

> misschien dat hij het dan wel snapt. Hij kent die persoon die
> naast hem loopt terwijl ik erop zit natuurlijk niet zo goed dan
> mijzelf.
> Ga dat eens proberen.
Nee precies, hij snapt niet wat je van hem wil als je erop zit en het is ook niet reeel om dat van hem te verwachten. Dat is toch totaal iets anders dan meelopen aan een touwtje!
Ik weet wel hoe je hem aan het stappen krijgt. Rijden en de bijbehorende hulpen zijn gebaseerd op
wijken voor druk. Dat moet je hem eerst aanleren en wel vanaf de grond met een heel arsenaal aan grondwerkoefeningen. Daarbij horen ook oefeningen tussen de lange lijnen om je paard te leren nageven, in stelling te lopen, afwenden, halthouden, wegstappen enz. enz. enz. Pas daarna begin je met rijden, eerst zonder bit en wellicht zonder zadel (dus met zo weinig mogelijk hulpmiddelen) om hem te leren op de lichtste druk te wijken. Pas daarna kun je besluiten welke richting je met je paard op wilt. Voest noemt dit het basisrijsysteem waar IEDER paard mee opgeleid zou moeten worden.
Ik voorspel je dat wanneer het je lukt om je paard aan het stappen te krijgen, je binnen de korste keren met het volgende probleem komt te zitten. Maar goed, als jij denkt dat jij kunt wat duizenden anderen niet zonder hulp in de vorm van begeleiding van een persoon of literatuur afkunnen, dan moet je dat vooral zo doen.