Het wetenschappelijk tijdschrift EOS van Juli-Augustus behandelt deze uitgave het onderwerp 'biomechanica over paarden, kreupel door foute belasting'...
Een beknopte samenvatting:
Het artikel begint met de vermelding dat dit jaar in Wageningen een proefboederij geopend werd met als doel een academisch centrum voor paardenonderzoek met preventieve gezondheidszorg als voornaamste doel.
Johan Van Leeuwen, hoogleraar experimentele zoölogie aan Wageningen Universiteit zou dit project leiden.
Het gaat verder met de uiteenzetting dat er in de paardenwereld allerlei ideëen bestaan over hoe je met paarden moet omgaan en zij daarom een vertaalslag willen maken naar de academische wereld en de beste rijtechniek er uithalen en nemen A De Both als referentie hiervoor. 'Hij kan een mank paar binnen een kwartier tot een half uur beter te doen lopen door de manier waarop de ruiter het dier aanspoort".
Ook het zadel wordt aan kritisch oog onderworpen en er wordt besloten: "paarden hebben een asymmetrische kromme rug. Als je daar een symmertisch zadel oplegt , dan glijdt dat als een huis op een helling naar een kant en worden de benen ongelijkmatig belast Dat euvel wordt vaak opgevangen door extra opvulling van het kussen aan de holle kant. Hierdoor ontstaat een andere drukverdeleing onder het zadel. En of dit ten goed van het paard komt, zal door aanvullend onderzoek aangetoond moeten worden".
Nu komt het hoevenstukje....
Foutieve belasting door zadels werkt door op de hoeven. Paardenhoeven wijken onderling duidelijk af. Dat heeft gevolgen voor de houding van het paard. Je ziet paarden in de wei die steeds links voor staan andere weer recht. Die voorkeur leidt tot verschillende belasting op die hoeven. En de hoefvorm en-groei reageert weer op die belasting. In Wageningen wordt nagegegaan hoe dat juist in elkaar zit. Een hoef is niets anders dan een nagel. Het mooie van die vezelstructuur is dat het licht materiaal is. Mocht er een scheurtje in ontstaan dan wordt dat meteen in stilstand gebracht door dat weefsel. Daarom kan je paarden ook zonder problemen beslaan met hoefijzers. Er is trouwens diskussie in de paardenwereld of je een paard
wel moét beslaan. De hoef is immers een prima schokdemper. Als de hoef neerkomt, wordt die aan de achterkant breder, waardoor je niet direct de schok op de botten krijgt. Maar .. als het mis gaat gaat het goed mis. Een van de problemen is
hoefkatrolontsteking als gevolg van overbelasting. Door het paard symmetrisch te laten lopen, kan de kans op blessures worden verkleind.
Het artikel heeft het ook over
allergie en staart- en menenexceem,
krachtvoer en maagzweren,
en een stukje "paard in sociaal" waar het natuurlijk paardhouden centraal staat en als mooi voorbeeld worden de koningpaarden er vernoemd.
--> Wageningen gaat samenwerken met een Belgische manege in Deurne voor verder onderzoek.
Misschien zou een invloed uit NB welkom zijn??