Eva Saegerman schreef op donderdag 8 juni 2006, 9:59:
> Ja doe het inderdaad alleen nu. Eerste keer toch een
> natuurlijk bekapper geweest om alles eens goed onder handen te
> nemen waar ik geen verstand van had (heb
) maar sindsdien
> onthaald wordt, ook zoveel ongelovige Thomassen? krijg je daar
> hulp, of ben jij de prof daar? ...
)
>
> Groetjes
Hai,
goed dat je er toch eerst een ervaren bekapper bij hebt gehaald, daarna is het zoveel gemakkelijker.
Ik woon hier, omdat mijn geliefde niet een Nederlander is, en hier werkt.
Hoe doe ik NB?Ik neem aan dat je bedoelt volgens welke methode, dat is voornamelijk Pete Ramey, en ik denk dat je zo min mogelijk moet doen, less is more, laat de voet maar zijn eigen helende krachten gebruiken, de bekapper kan niet meer dan de beste omstandigheden voor die heling verstrekken. Als de voet eenmaal genezen is, heb je als bekapper geen werk meer. Helaas komt dat weinig voor bij onze paarden, die meestal al van jonge leeftijd op ijzers hebben gestaan, en vaak ook nog op stal, niet te vergeten met verkeerde voeding, we beginnen zo vaak met een paard met zieke hoeven, en het helingsproces kan lang zijn, naarmate de ernst van de ziekte.
Wat ik vermoed, is dat de barefoot idee eerder aanwezig was in UK, maar niet zo'n explosieve groei heeft doorgemaakt als in NL. Het is hier nog altijd erg moeilijk een bekapper in de buurt te vinden. Ook veel tegenstand van de dierenbeschermende instanties, die de transitieperiode als wreed betitelen. Verder denk ik dat een probleem hier is, dat de Engelsen altijd maar aan shows mee moeten doen, en moeten winnen, als er iets niet goed gaat, ligt dat dan meteen aan de ijzerloosheid, en worden de ijzers er weer ondergeramd.
Twee van de mensen die ik had overtuigd het zonder ijzers te proberen, hebben al gauw afgehaakt, 2 onder druk van de dierenarts ze er weer onder gezet, maar dat was gelukkig tijdelijk. Een stuk of 10 hebben volgehouden, en zullen ook ijzerloos blijven. Maar het merendeel begint er niet eens aan, denk ook dat ze me voor gek verklaren, maakt mij verder niet uit.
Professioneel ben ik zeker niet, zou het ook niet kunnen, zulk zwaar werk, en ik vind andere paarden altijd erg slecht gemanierd.
Ik doe mijn eigen paard wel helemaal zelf. Tot stomme verbazing van de dierenarts overigens. Waaruit voor mij ook weer bleek dat het bepaald nog niet een gewone zaak is.
Ondanks het feit dat er een endurance rijder op goed niveau zonder ijzers rijdt, een dressuur vrouw, en een race stal die zoveel mogelijk paarden zonder ijzers probeert te laten lopen.
Opal staat sinds november 2002 zonder ijzers, ik wist er eigenlijk niet veel van, kon me toen niet eens voorstellen dat je dat zelf zou kunnen doen, ook al liep ik wel altijd rond met de bekapper in Ghana, en bespraken we altijd alle probleemgevallen.
Maar een probleemgeval dat nooit op ijzers heeft gestaan, of een paard met door ijzers verziekte hoeven zijn 2 totaal verschillende verhalen.
Opal's voeten waren vreselijk. Eerst door een strasseraar bekapt, de enige die ik hier in de buurt kon vinden, en toen ik daar niet blij mee was, na een paar maanden veel lezen, en bij de strasseraar geleerd hoe ik het gereedschap vast moest houden, het zelf gaan doen. Nooit spijt van gehad, ook al was het soms niet gemakkelijk voor Opal. Maar we zijn nu erg blij, zeker met onze schoenen doet niemand ons meer wat. Vandaag weer heerlijk rodeo gespeeld, ze is soms zo gek als een deur. (En ik niet eens een helm op
)
Weer geen foto's, ze is erg ongedurig op het moment. En haar dwingen kan niet, dan draait ze zo weer door, en dan zijn we nog verder van huis.
Dus, ook Egon, geduld hebben.
Nou heel verhaal, maar ja, je vroeg erom.
Isabel