jose schreef op dinsdag 6 juni 2006, 12:15:
> Piet schreef op dinsdag 6 juni 2006, 11:34:
>
>> jose schreef op dinsdag 6 juni 2006, 10:49:

> Aan een kant omdat een weg plat is en aan de andere kant omdat
> we hier geen rotsige ondergrond hebben. En de verhardig die je
> in de wei maakt is veelal redelijk plat of paarden lopen er
> misschien niet genoeg overheen?
Er is toch wel degelijk een verschil.
Slijtage van het eelt van de zool is net zoiets als slijtage aan de handen van een stratenmaker. Hij heeft geen last van die ruwe klinkers omdat dat eelt veel harder en stugger wordt dan zijn vel en heel snel weer aangroeit als er wat afgesleten is, omdat de natuur n..a.v. de hoeveelheid druk, de dikte van zijn eelt bepaalt. Eigenlijk hetzelfde als bij de straal. Gaat de slijtage toch harder dan trekt ie handschoenen aan. Zelfs al heeft hij altijd werkhandschoenen aan dan zal er toch eelt onstaan want ook door druk alleen , ontstaat eelt.
Met de zool van een paard net zo. Ga je nu die eeltlaag wegsnijden dan snijd je dus eigenlijk in z'n huid. (Niet helemaal exact wetenschappelijk beschreven, maar de vergelijking klopt in grote trekken), de zool zal dan eerst die "wond" gaan herstellen en daarna weer eelt willen maken, en als het zover is, ga je weer snijden.
De bedoeling is dat een paard op de binnenkant van de hoefwand (De buitenkant is weg vanwege de mustangrol) en op ongeveer een centimeter zool loopt.
Die centimeter zal dus eelt vormen,terwijl de voorkant van de zool nabij de punt van de straal hol getrokken zal worden door de bevestiging onder het hoefbeen dat ook hol is.
Is de hoefwand te lang, dan zal er dus geen, of heel moeilijk, een voet ontstaan die overal tegen bestand is.
Maar je zou er wel over kunnen denken, om niet alle druk in een keer op die zool terecht te laten komen, de hoefwand en de hiel iets, een mm ofzo, langer te laten dan "gelijk aan de zool". Niet als je paard al jaren op blote voeten loopt, maar als het allemaal nog wat vers is.
Piet