Frans Veldman schreef op dinsdag, 4 mei 2004, 11:54:
> Piet schreef op dinsdag, 4 mei 2004, 8:23:
>
>> Dit is voor het eerst dat ik het idee heb dat je over een
> niet. Het is allemaal nog niet zo simpel.
>
> Groeten,
> Frans
Ik neem aan dat je het over gier hebt dat te plotseling vrijkomt en dat de wenning zegt geef maar liever kunstmest dan varkensgier die bijna "licht geeft in het donker " van alle toegevoegde narigheid in hun eten. Ik kan me daar iets bij voorstellen. Aan de andere kant geldt voor vaste koe of paardenmest vermengd met stro het bezwaar van uitspoeling en verdamping veel minder omdat dit op hetzelfde moment ondergewerkt moet worden en veel langzamer vrijkomt. Helaas is dit natuurlijk voor een wei niet de meest slimme zet.
Hoewel ik niet precies weet welke wettelijke beperkingen er kleven aan het er op na houden van een mesthoop is het volgende de beste manier om puur natuurlijk organisch te bemesten.
Maak je eigen wormenmesthoop! Ik doe dit zelf al jaren. Weliswaar niet met paardenmest maar het hoofdbestandeel aan mest is kippenmest van mijn eigen scharrelaars. Paardenmesthopen zijn in het voordeel omdat in verteerde mest precies dat gene zit wat je nodig hebt,n.l. de eisida foetida oftewel de compostworm.
Neem dus om te beginnen diep uit een mesthoop een aantal scheppen verteerde mest, (je zal zien het stikt van de wormen) en dek dit af met groenafval, mag alles zijn, keukenafval ook , als er maar geen vet in zit, maar groenteafval, eierschalen, bladeren in de herfst, snoeiafval enz.enz. Als de hoge temperatuur van de compostering voorbij is komen de wormen, die zich enorm snel vermeerderen, omhoog en die eten de bacterien die in de mesthoop onstaan zijn en produceren in grote getale wat wij willen hebben n.l.wormenhumus. Ga zo een flink aantal keren door met afwisselend mest en groenafval, dek hem in de tussentijd af met stro en je krijgt gratis een perfect langzaam vrijkomende messtof en bodemverbeteraar, die door zijn rulle structuur, als het iets ingedroogd is en desnoods los gefreest zeer gemakkelijk over de wei verspreid kan worden, zonder dat het nog stinkt of ondergewerkt hoeft te worden, want het is geen mest meer maar pure humus. Er zijn vele sites over wormenmest. Google maar eens even. Er is in Australie zelfs een stad waarvan al het organisch afval van haar bewoners tot wormenmest wordt gereduceerd.
Ook amerikaanse sites vertellen van paardenranches die zelfs wormenmest overhebben en dit verkopen per liter, keurig in een kartonnen verpakking voor de kamerplantjes van de huisvrouw.
P.s. Natuurlijk moet je als je je paarden
ontwormt hebt even geen mest bij de wormenhoop gooien :)
Piet