van lennep schreef op vrijdag 27 januari 2006, 13:29:
> Het is een ander onderwerp , vandaar een andere titel.
> En misschien moet ik het hier niet bespreekbaar stellen , maar
> ik ben erg nieuwschierig naar jullie ervaring en ideeen erover.
> [dit is getypt met trillende handen , ik hoop op begrip van
> jullie...]
>
> Esther
Esther,
Wat een verschrikkelijk moeilijk onderwerp.......
Je doet me weer denken aan vijf jaar geleden, toen Indy zo verschrikkelijk kreupel getrapt was door een ander paard. Ik heb mij toen ook in allerlei bochten gewrongen, mijn bankrekening geplunderd en weet ik het wat niet allemaal gedaan. Toen kreeg ik midden in de nacht een telefoontje: je moet komen, ik denk dat ze dood gaat. Ik erheen, trof een doodziek paard aan dat kwijlend stond te zwalken van de pijn en dof kreunde. Ik heb toen haar hoofd vastgepakt en in haar ogen gekeken. Ik zag zo verschrikkelijk veel pijn en ellende, ze drukt haar neus in mijn gezicht en probeerde haar hoofd onder mijn trui te stoppen. Ze wilde bij me blijven, maar ze gaf ook aan dat ze eigenlijk niet meer kon. Haar blik was leeg, haar ogen gebroken. Toen heb ik de dierenarts gebeld met het verzoek haar af in te laten slapen. De dierenarts weigerde echter haar al te laten inslapen. Hij wilde het met zware pijnstillers proberen, zodat ze kon liggen en eindelijk uitrusten en dan de fysiotherapeut erbij. Volgens hem maakte ze 50% kans, als ze eenmaal wat uitgerust was en had geslapen zou ze de wereld met heel andere ogen bekijken. En dat was ook zo. Ze kreeg een enorme wil te leven en werkte aan elke behandeling geduldig mee. Had ik een andere dierenarts gehad die mijn verzoek in gewilligd had, dan had ik ook vrede gehad met mijn beslissing, Indy had mij immers duidelijk laten zien wat zij wilde, en dat was haar loslaten. De dierenarts kon haar echter met zijn pijnstillers weer zover kracht geven dat ze door wilde gaan.
Ik heb me die twee maanden daarna dat Indy behandeld werd vaak afgevraagd, mag ik dat wel doen, haar koste wat het kost bij me houden met behulp van zware medicijnen, ben ik egoistisch, voor wie doe ik het eigenlijk, moet ik haar niet uit haar lijden verlossen? Het gestrompel was zo erg om te zien. De gemakkelijkste weg was haar te laten inslapen, dan zou ik haar lijdensweg niet mee hoeven maken. Maar dan zou het mijn eigen egoistische keus zijn, want Indy wilde verder leven. Dat stond gelijk aan verraad! Ik heb er veel met mijn vriend over gesproken, hij is absoluut geen paardemens, pas door mij is hij er mee in aanraking gekomen. Hij zei tegen mij dat ik moest doen wat mijn hart mij ingaf, Indy en ik stonden zo dicht bijelkaar, Indy zou mij wel vertellen wat zij wilde, hij kon en wilde daar niet over oordelen.
Ik kan me heel goed jouw dilemma voorstellen: Je wilt niet dat een paard pijn lijdt of een leven moet leiden dat eigenlijk niet paardwaardig is. Maar wanneer moet je de knoop doorhakken en zeggen: "Het was genoeg, het kan niet meer". Als je er alles aan gedaan hebt en je paard geeft op een gegeven moment aan dat het niet meer hoeft, dan kun je je paard ook met een gerust hart loslaten en in laten slapen. Ik persoonlijk zou Maike nog even haar gang laten gaan, kijk of ze nog plezier heeft in kleine dingen. Waarom zou je het haar niet naar de zin maken als je de tijd en de middelen hebt. Je voelt het op een gegeven moment als het niet meer gaat en Maike het echt niet meer ziet zitten.
Een langer verhaal dan de bedoeling was.....
Beste Esther, sterkte, ik heb ontzettend veel begrip voor jouw situatie.
Monique