Michiel schreef op donderdag 22 december 2005, 10:54:
>> Sandra schreef:
>> Ik ben op zoek naar een boek over hoe paarden met elkaar
>> communiceren en hoe ze dat naar mensen doen. Ik heb gemerkt dat
>
> En er is zoveel meer.
>
> Michiel
Waar moeten we beginnen dan?
Waring, G. H. (2003): Horse Behaviour, 2nd ed. ISBN 0-8155-1484-0 is volgens mij, zonder enige twijfel, het beste resumé over paardengedrag... 440 pagina's met uitgebreide en serieuze literatuurverwijzingen.
Begrijp me nu vooral niet verkeerd; dit vind ik nu net 1 van de interessantste onderwerpen, juist omdat mensen geen paarden zijn.
Nmm zijn er grondige fouten over in omloop, zoals het hele "dominantie"-verhaal, die ook in het "NH" gebeuren populair worden aangehangen.
De eerste strict logische conclusie die alleen al zuiver theoretisch op ieders luie stoel gemaakt kan worden is dat paarden naar waarschijnlijkheid mensen véél beter anticiperen dan omgekeerd, en dit om reden dat de overleving van paarden daar al 10tallen eeuwen vanaf hangt (omgekeerd werkt dat mechanisme niet; de paarden die niet voldeden cq. voldoen werden/worden door hun mensen simpelweg afgedankt. Vandaar de strikte logica van het model).
Specifieke inventariserende studies over de overeenkomsten danwel verschillen in communicatie tussen paarden onderling en tussen paarden en mensen bestaan zover ik weet, wonderlijk genoeg, echter niet. Een brede, systematische concordantiestudie die de zeer verschillende paard(rij)subculturen vergelijkt en daaruit wellicht de werkende parameters in communicatie tussen mensen en hun paarden filtert ligt toch voor de hand... maar is er bij mijn weten ook niet.
Zelf kun je gemakkelijk vaststellen dat de "voorgeschreven commando's" in die verschillende subculturen elkaar vaak lijnrecht tegenover staan, hetgeen bewijst dat de desbetreffende bit, gewichts of watdanook op zichzelf slechts een hersubstitueerbare variabele zijn, allerminst een "hulp" in de ware zin van het woord. Het zijn meest niets meer dan min of meer vervangbare communicatiesignalen die terug te brengen zijn tot versterkende, of uitdovende, prikkels zoals beschreven in de theoretische leerwetenschappen en psychologie.
Ik vind het daarom logisch dit alles vanuit die wetenschappen te benaderen, temeer daar de bevindingen daaruit universeel geldend zijn bewezen. Het meest effectief lijkt mij te beginnen met "Skinner" te leren... komt ie: gratis héél goede zelfbekrachtigende basiscursus op
www.bfskinner.org/instruction/setup.exe Vervolgens kan iedere paarden-benadering, of dat nu "
Parelli" is of "clickeren" of "klassieke dressuur" of "western" daarbinnen als een film beeldje voor beeldje worden geanaliseerd. WAT gebeurt er nu precies? In welke volgorde staan gebeurtenissen op de tijdlijn? Wat is bekrachtigend, wat is waar wanneer aversief? Als paardenlui nu eens beginnen met "simpele reflexen" te leren, en vervolgens "geconditioneerde reflexen", etc. in plaats van zomaar in het wilde weg wat aan te rommelen volgens "methode die-en-die" schiet het denk ik een stuk sneller op.
Just my opinion!
M.vr.gr., Egon
PS.: mijn nieuwe hengstevriendje Dyggur, 5 jaar en net een maand hier, heeft nog geen bit gezien, is niet geslagen maar kan het al wel opbrengen (zonder fysiek trekken aan touwtjes) op "stemhulp" ondersteund door lichaamstaal te volgen. Vooruit, stilstaan en achteruit... óók met een stijve pik en een willige merrie voor zijn neus! (vgl. de "hengstentraining" op de Hempfling-film "Lichaamstaal" die ik toevallig van de week voor het eerst gezien heb). Kraakkie is dus weer een stuk blijer en krijgt weer een grote mond
Het is niet eens moeilijk, vraagt ook geen 1000en "kwaliteitsuren" doch slechts consequent en geconcentreerd uitvoeren van een ietsiepietsie kennis wat praktisch herkenbaar in "termen" neerkomt op een combi van klikkeren, "
Parelli" en "Hempfling", maar allen vervat in het overkoepelende "Skinner"! Ik breng dit naar voren omdat
Parelli juist zo stellig is in zijn "anti-hengsten-houding":