Coralie van W schreef op woensdag 26 oktober 2005, 0:35:
> Pieter Pelser schreef op dinsdag 25 oktober 2005, 20:29:
>
>> Wil schreef op dinsdag 25 oktober 2005, 0:09:

> af en toe wel eens aantreft. En die in de gaten gehouden wordt,
> om verspreiding in weilanden tegen te gaan.
> Groet,
> Coralie
Hoi Coralie, goh... wat ben ik blij met jouw inbreng! Je verwoord precies ook mijn gedachten.... Ook ik ben wat ouder en zie het gewoon exploderen hier in Drenthe.
Maar ook als we b.v. op reis gaan, inderdaad, belgie, duitsland, luxemburg.. vreselijk! Het komt echt overal. Heus niet een specifiek NL-probleem. Rondom ons heen is overal hetzelfde aan de hand... Ik geloof echt niet in die zaadbanken die hier van natura zouden zitten... dan hadden we dit al veel eerder gemerkt. Ons eigen land, 2 hec. is oud grasland en vroeger altijd gebruikt voor koeien. Er heeft NOOIT hier, of in de direkte omgeving, JKK gestaan! Ik interesseer me voor allerlei wilde planten en weet dat er langs 1 weilandrand b.v. St. janskruid staat. Ook giftig. Toch laat ik het staan, het komt NIET/NOOIT in ons hooi, buiten dat staat het er al vele jaren en verspreid het zich nooit in het volle (soms bemeste) gras.... Het blijft keurig op z'n plek.
Kruiskruid kruipt wel degelijk ook bemest grasland op en komt hetzij als rozet, hetzij als volwassen plant, toch in hooi terecht.
Maar goed... het zal wel weer vele jaren moeten duren en vele niet-overlevenden voordat onze overheid echt maatregelen neemt.
Dit leert de geschiedenis wel... Nee hoor, geen gevaar voor de volksgezondheid.
Wat mij persoonlijk betreft: uitroeien die plant! Met wortel en al.
Nog even over de verspreidingskracht en de habitat die Kruiskruid lekker schijnt te vinden: 2 jaar geleden heb ik (in zalige onwetendheid) een flinke bos geplukt .. uit m'n eigen weiland. Dit heeft op een vaas achter op ons terras gestaan. Mooi toch?
Toen de bloemen bruin werden heb ik de bos in de vuilnisbak gegooid.
En wat schertst mijn verbazing? Allemaal zaailingen.... notabene op ons eigen terras, tussen antieke waaltjes en zwerfkeitjes!! Toen wist ik nog niets over de giftigheid...
maar had wel al in de gaten dat deze plant heel sterk moest zijn.
Ter info: ons terras wordt minimaal 2 x per jaar met landbouwzout bestrooid en gebezemd... juist: om op een zo vriendelijk mogelijke wijze onkruiden te bestrijden.
Deze komen dus niet op... Maar dit JKK dus wel!
Zegt mij genoeg...
Wil.