Pieter Pelser schreef op dinsdag 25 oktober 2005, 20:29:
> Wil schreef op dinsdag 25 oktober 2005, 0:09:
>>
>> Nee Pieter, dit ben ik absoluut niet met jou eens.... Het zijn

> absoluut niet noemen. Het houden van paarden heeft een
> aanmerkelijk grotere ecologische invloed dan de recente
> uitbreiding van JKK. Of dit nu op een onnatuurlijke manier is
> gebeurd of niet.
Pieter, op de plaats in wegbermen, waar sind dit jaar vele meters JKK stonden te bloeien, is het nieuwe maaibeleid toegepast. In 1e instantie was dit 1 meter vanaf de weg. De 2e maaibeurt, denk maatregel van de provincie, was in dit geval ruim 2 meter, tot aan het water. Als JKK plat gemaaid wordt staan daarachter b.v.zwanenbloemen, morasspirea en gele lislodden... Ook die gaan plat. De econologische ramp bestaat uit iets wat willens en wetens overal uitgezaaid is en waarvan de opdringerige gevolgen niet meer te overzien zijn. Overal waar gemaaid wordt om JKK te bestrijden gaan ook de beschermde plantensoorten ten onder. JKK zal volgend voorjaar vrolijk verder gaan met opnieuw groeien... Wat gaat er gebeuren met al die andere soorten?
Zijn die ook zo sterk? Is er iemand die geeft nagedacht over de gevolgen van dit JKK-bestrijdigs/maaibeleid voor andere, soms beschermde, planten?
Ik reed altijd graag ook langs de boerenweggetjes juist omdat daar nog veel mooie natuur voorkomt... En ik vrees dat dit allemaal gaat verdwijnen.
Nogmaals: het heeft hier in de omgeving NOOIT gestaan... En nu zie het overal exploderen. Dit is geen overtrokken reactie, maar werkelijkheid. Een constatering van een feit. Ik vrees dat er over een paar jaar geen bermen of wegkanten meer zullen zijn die JKK vrij zijn. Het is uitgezaaid, mensenwerk.
Het heeft geen zin om met beschuldigende vingertjes naar elkaar te gaan lopen wijzen, dat zie ik ook wel in. Het feit ligt er, de vraag is: hoe komen we er weer vanaf?
>
>> Is het normaal dat midden in een Hoogeveense woonwijk waar
>> kinderen lopen te spelen een veld helemaal vol met JKK gezaaid
>> wordt?
>
> Er is geen enkele wetenschappelijke studie die aangetoond heeft
> dat JKK gevaarlijk voor kinderen is als het niet gegeten wordt.
Ik wil je woorden niet in twijfel trekken, maar ik denk dat de toekomst dit zal moeten leren. Voorlopig heb ik me zo vrij gevoeld om bij de betreffende ouders aan te bel te trekken en ze in ieder geval te waarschuwen. Ook heb ik de betreffende gemeente indertijd meermaals per E-mail op de hoogte gebracht. Resultaat: geen antwoord.
Als over zoveel jaar het tegendeel bewezen wordt betreffende de toxiteit door huidopname... zeggen we dan allemaal sorry?
> Of je het nu accepteerd of niet, bestrijding van JKK werk
> averrechts. Het is volgens mij beter om je te richten op het
> bannen van JKK zaden in zaadmengels en JKK delen in hooi en
> goede voorlichting omtrend de plant te stimuleren.
Ik dacht dat PaardNatuurlijk + Kruiskruid.nl + het Forum daar al druk mee bezig waren geweest en nog steeds zijn.
Je zegt dat JKK een voorliefde heeft voor verschraalde weilanden. Waarom staat het dan nu ook al in overbemeste 'koeienweides'? Weliswaar nog aan de randen, maar het rukt wel op!
Delen van JKK uit hooi halen heeft geen enkele zin. Als er al een JKK-stengel in hooi aangetroffen wordt kun je aannemen dat het gif, door het verdere droogproces, in het hooi getrokken is. M.i. is dan die hele baal meteen afval.
Het grootste probleem wat we hier in NL gaan krijgen is JKK-vrij hooi voor onze dieren zien te krijgen, dit geld overigens niet alleen voor paarden. Ik neem even aan dat ook b.v. grote natuurbegrazers en b.v. reeen, ook problemen zullen krijgen als ze in de winterperiode bevroren of JKK planten naar binnen werken in een gedroogde vorm.
Ook dierenwinkels die baaltjes hooi verkopen voor b.v. konijnen... weten NIET wat er in dat hooi zit.
Wel iets om verder over na te denken...
Wil.