Karin Haneveer schreef op dinsdag, 6 september 2005, 20:21:
> Nick Altena schreef op dinsdag, 6 september 2005, 16:42:
>
>> trea hoex schreef op dinsdag, 6 september 2005, 12:37:

> wordt met pijn, last en rigoreus. Er is tenslotte nog zoveel te
> leren van ieders zienswijze.
>
> Karin
Ik heb grote bewondering voor Mevrouw Strasser en al haar leerlingen. Als je ziet welke problemen er opgelost worden is dat prachtig en het zal natuurlijk ook zo zijn dat Strasser mensen op een NB manier kunnen bekappen.
Moet een fluitje van een cent zijn.
Het is echter iets anders dan wat we hier, denk ik, voor ogen hebben.
Wat mensen aangeleerd wordt, is via regelmatig onderhoud het nabootsen van slijtage zoals een paard dat zou hebben als het op een harde onregelmatige ondergrond zou lopen. Dat is het uitgangspunt van natuurlijk bekappen.
Het blijkt dat dat een betere, gezonde hoef oplevert , met meer hoefmechanisme, een betere witte lijn enz enz. dan traditioneel bekappen of met ijzers onder
Het belangrijkste is dat dit voor iedereen die zich erin verdiept heeft, dus geleerd heeft wat er nou allemaal precies afslijt en geoefend heeft met een hoefmes en een rasp om te gaan, te doen is.
Dat is een van de redenen dat we niet snijden in zolen, of ander "diepergravend" werk doen. Bij een redelijk gezonde hoef is dat ook niet nodig.
Een hoef zal sneller verbeteren met een dunnere zool, omdat dit nog meer hoefmechanisme tot gevolg heeft.
Maar we willen graag dat wanneer mensen het onderhoud zelf doen, zij dit zonder risico te nemen kunnen uitvoeren. Daarbij nemen we voor lief dat de overgang van bv hoeven naar blootsvoets mogelijk wat langer kan duren.
We waken ervoor het "nagels knippen" zo ingewikkeld te maken dat iedereen voor een bekappingsbeurt van een expert afhankelijk is. Terwijl het uiteindelijke het resultaat zelfde zal zijn: een gezonde voet, maar getrimd door de eigenaar zelf.
Piet
natuurlijk Natuurlijk