Malenka schreef op dinsdag, 9 augustus 2005, 23:14:
> jacqueline postmes schreef op dinsdag, 9 augustus 2005, 22:19:
>
>> een andere oorzaak van mok kan ook nog oogstmijt zijn. oogstmijt

>
> Sorry voor de dubbelpost net. de computer wou niet meer terug en
> ik verwachtte dat dat kwam omdat het bericht niet vertsuurd was.
> Niet zo dus...
Ik heb het verhaal niet helemaal goed gevolgd maar hier is een lijstje van parasieten die mokachtige letsels kunnen veroorzaken:
- schurft: Chorioptes equi is een mijt die leeft van huidcellen, en vnl gelokaliseerd is aan de (achter)benen in de kootholte. Dit komt bijna uitsluitend voor bij zwaardere paarden met veel beenbehang. Het paard heeft jeuk, korsten en schilfering ter plaatse. Als dit lang aansleept kan wat men noemt 'zilt' ontstaan. Dit is een steeds erger wordende vochtige huidontsteking met vorming van kloven en is in dit stadium erg moeilijk te behandelen
De diagnose wordt gesteld adhv een huidafkrabsel.
- andere mijten zoals de herfstmijten (Trombiculida autumnalis) kunnen ook jeuk veroorzaken; De mijten leven in stro, hooi en gras; De larven van de mijten verzamelen zich op de huid van het paard om bloed te zuigen. Dit komt vooral voor in de nazomer en herfst. Vooral dieren met dunne beharing zijn gevoelig. De infectie is zelf limiterend, dwz dat het vanzelf stopt.
- als je paard naast een kippenstal staat, kan het ook last hebben van de rode vogelmijt (Dermanyssys gallinae). Deze mijten veroorzaken vooral 's nachts erge jeuk.
Er zijn natuurlijk ook nog bacteriën zoals Dermatophilus congolensis die de echte mok veroorzaken. Deze diagnose wordt gesteld door een korstje (met etter) op te lossen en op een draagglaasje uit te smeren en te bekijken onder de microscoop.
Ik weet niet of je de dierenarts er al bij gehad hebt. Zo niet, denk ik dat je dat toch best kan doen. De
DA zal een simpel huidafkrabseltje nemen en dat eerst bekijken. Natuurlijk weet ik ook dat de meeste
DA deze stap overslaan en direct het beest maar een injectie, of een zalfje voorschrijven. Maar ik zou toch aandringen op het huidafkrabseltje (kan zijn dat hijdat moet opsturen naarlabo en dat kost je wel een paar centen, maar dan weet je tenminste zeker wat het is)
Groetjes
Kristel