Frans Veldman schreef op maandag, 8 augustus 2005, 12:45:
> HannahFroukje schreef op maandag, 8 augustus 2005, 12:01:
>
>> Het klinkt allemaal heel nobel Frans. Maar als jij zelf eens
>> verzocht wordt om bewijs aan te leveren voor dingen waar jij
>> zelf achter staat omdat het goede resultaten levert, dan geef je
>> in sommige gevallen helaas niet altijd thuis.
>
> Dan kan het bijvoorbeeld zijn dat ik dat bewijs niet heb. En dan
> is het dus aan de lezer om te beoordelen wat ie er mee doet.
*************************
Ja? ............... Dus??? Dan is het toch per definitie een ervaring?
Kan het dan misschien ook eens een keer zo zijn dat iemand ANDERS een positieve ervaring ergens mee heeft, waarvoor er op dat moment geen wetenschappelijk bewijs is maar waarvan hij/zij in een redelijk gecontroleerde setting gewoon gezien heeft dat het werkt? Dit werkt dan toch naar twee kanten en kun je dan beide keren toch gewoon positief bejegenen?
Blijkbaar werkt het voor jou niet zo, want verderop zeg je in reactie op mij, als ik zeg:
>> Ik vind zelf trouwens een persoonlijke ervaring even waardevol
>> als een wetenschappelijk bewijs.
*************>
> Ik niet. Dat valt in dezelfde categorie als "roken is helemaal
> niet slecht! Ik had een opa die rookte en die werd negentig!".
> Leuk zo'n persoonlijke ervaring, maar je kunt er niet de
> conclusie uit trekken dat roken DUS geen kwaad kan.
> Een ander verhaal wordt het wanneer er heel veel van die
> persoonlijke ervaringen zijn. Dan kun je eens verder gaan zoeken
> of er ook een enigzins wetenschappelijke onderbouwing te vinden
> is.
Nu trek je het opeens weer helemaal de andere kant op. Zo lus ik er ook nog wel drieentwintig.
Als iemand de Leen Taal wormkuur gebruikt (andere forum) en na het gebruik is een paard na controle wormvrij zonder dat er verder iets gebeurd is, DAT noem ik een ervaring. Iets wat in dat geval zelfs gecontroleerd en waar bevonden is. Een op zichzelf staand iets jawel, wellicht niet representabel voor een grotere groep, maar toch iets om even bij stil te staan.
Eerlijk gezegd Frans doet de manier van discussieren die ik hier bekritiseerde me erg sterk denken aan een practicum sociale psychologie dat ik eens (niet geheel vrijwillig

) aan de open universiteit gevolgd heb. Dit practicum draaide erom om verschillende strategieen van mensen aan te tonen. Het ging om de cooperatieve strategie en om de competitieve strategie. Eerst werd gevraagd waar je jezelf indeelde,met een scorelijst. Daarna werd een simpel spelletje gespeeld en werd gevraagd aan een bepaalde gekozen (!) strategie vast te houden bij het spelen van een simpel spel. Dit was toevallig op dat moment een cooperatieve strategie (werd democratisch gekozen).
Het was een echte eye-opener, vooral voor de mensen die andermans strategie moesten "lenen". Het bleek bijna niet mogelijk om een strategie die niet van jezelf is te adopteren. De competatievers BLEVEN competatief, hoezeer men ook van tevoren elkaar op het hart had gedrukt wat de afgesproken strategie was. En wat er vervolgens gebeurde, leek sprekend op wat er hier ook vaak gebeurt. Een net gezelschap verandert opeens van gedaante, verandert in een discussierende menigte men gaat fel in de verdediging of juist in de aanval ... In ons simpele prakticumopzetje gingen binnen een kwartier 2 mensen razend (eigenlijk van onmacht) de kamer uit, terwijl het enige wat ze gevraagd was, een andere strategie te hanteren dan ze van nature hadden, en vervolgens werden ze daar op gewezen telkens als ze de "fout in gingen" (er was afgesproken hoe dit zou gebeuren). Heel heel typerend. En lijkt qua proces heel sterk op wat hier gebeurt. Dit brengt mij tot de overtuiging dat het inderdaad ook niet te veranderen zal zijn. Helaas, maar goed ....
Nogmaals (en nogmaals en nogmaals en nogmaals) het ging/gaat mij vnl om de TOON van een discussie, die vaak gewoon ronduit onplezierig, aanvallend, "het vuur aan de schenen leggend", belerend, en heel vaak met een wijsvingertje. . Ik zou willen dat dat wat minder kon.
Maar goed, ik begin alweer spijt te krijgen dat ik er ooit over begonnen ben. Dus als je me niet kwalijk neemt, trek ik me nu weer een tijdje terug in de coulissen van je verder prachtig gemaakte en erg informatieve site en ga maar weer een tijdje lezen. En af en toe zit er op het forum ook leuke info tussen, ook al wordt het soms meteen met de grond gelijk gemaakt.