e m kraak schreef op donderdag, 21 juli 2005, 23:46:
> Malenka schreef op donderdag, 21 juli 2005, 23:30:
>
>> exquise schreef op donderdag, 21 juli 2005, 18:06:

> Hmm. Alleen als je veel van het ras weet, en vooral: het
> volmondig eens bent met de meestal contemporain-opportune
> selectiecriteria.
>
Ben ik met jou eens, waarom een Stermerrie kopen terwijl je niets van het ras weet?
Zou het zelfde zijn als een Bugatti kopen en niets van auto's te weten, sterker misschien niet eens zo goed auto te kunnen rijden.
Dat andere moeilijke woord ken ik niet, maar ik denk te begrijpen wat er staat: keuren en jureren blijft mensenwerk. Ook al is er een vast omlijnd fokdoel en keuringsbeleid vastgesteld. Er zijn genoeg mensen die het niet volmondig eens zijn met genomen beslissingen, daarvoor speelt er teveel binnen het stamboek (o.a. inteeltproblematiek), maar dat maakt het aan de andere kant ook zo interessant. Ik zou niet weten waarom je dan niet een Stermerrie kan kopen hoor...
>> Qua ras eigenschappen zou je bij een stermerrie dus goed moeten
>> zitten. Het zegt echter niks over de gezondheid of het dagelijks
>> karakter.
Het zegt in die zin iets over de gezondheid dat alleen de betere exemplaren ster worden, het zegt dus wel degelijk iets over de fokvastheid, vererfing en sterkte van een bepaalde merriestam, zeker als ook de verdere moederlijn ook predikaten heeft.
Karakter: een beetje generaliserend maar je ziet het wel vaak, de beste paarden zijn vaak niet de makkelijkste! Als je een fries koopt met het idee, o ze zijn zo mak en zo lief dan kun je nog weleens opkijken!
> Ik zou enorm oppassen. Een fokker verkoopt in de regel niet zijn
> "beste" dieren, en al zeker niet "bewezen fokdieren", of er is
> iets mee. Buiten de stamboekcirceltjes in engere zin zijn al die
> "papieren" weinig waard.
Dat is dus beslist dikke kolder. Er worden heel vaak stermerries en ook modelmerries verkocht. Een fokker kan nu eenmaal niet altijd alles aanhouden en moet dus weleens wat weg doen. Alleen als de prijs aan de lage kant zit zou ik argwanend worden en de reden willen weten.
Wat is de vraagprijs als ik vragen mag?
En een goed papier heeft wel degelijk waarde! Niet alleen in financiele zin, maar het zegt ook iets over de kwaliteiten van je paard.
Een merrie die alleen stamboek is heeft nu eenmaal minder kwaliteiten in huis, dan een ster. Is vaak minder qua beweging en bouw!
Ook de veulens uit een stermerrie zijn meer waard!
> Hiermee bedoel ik overigens allerminst dat je er zeker van kunt
> zijn dat het paard "niet goed" is, maar er is zeker niet minder
> reden tot grondig onderzoek dan bij het eerste het beste paard
> wat je op de markt van de slachter redt.
>
Dat is waar. Een tip: zoek na uit welke stam je paard komt, wie is de fokker bijvoorbeeld? Op het papier staat zijn telefoonnummer, Friezenmensen zijn vaak bereid tot het geven van allerlei informatie tot aan kunnen bezoeken toe om bijvoorbeeld het moederpaard te bekijken! Ook kun je het Stamboek in Drachten bellen om informatie, heeft ze veulens gehad, wat is haar scoreformulier. Kijk na in de Merriestammen uit welke stam je komt.
Op
www.fhana.com kun je de naam van je merrie en het nummer intoetsen en kun je ook veel gewaar worden.
Nog wat over het premiesysteem: Als een merrie eenmaal stamboek is verklaard kun je haar gerust ieder jaar opnieuw aanbieden om weer ster te worden. Deze keuringen gelden alleen voor merries en ruinen. De Hengstenkeuring is een verhaal apart.
En een merrie heeft 4 niet 5 sterwaardige dochters, ruinen of een hengst die de 2e bezichtiging heeft gehaald nodig om preferent te worden.
> Groeten, Egon.
groet.