e m kraak schreef op maandag, 18 juli 2005, 3:28:
> Frans Veldman schreef op zondag, 17 juli 2005, 15:19:
>
>> Ja, maar ik zie niet in hoe dit het frontaal-ogen versus
>> lateraal-ogen verhaal moet beïnvloeden. Kennelijk is het aan de
>> zijkant van het hoofd plaatsen van de ogen een eigenschap die,
>> bij prooidieren althans, niet is afgestraft door de evolutie,
>> dus geen wezenlijk nadeel met zich meebracht vergeleken met
>> prooidieren. Voor roofdieren had dit echter wel nadelige
>> consequenties... Hetzelfde resultaat dus als waar ik het over
>> heb.
>
> Neeee, je draait het model weer om.
Leg uit. Ik had het namelijk expres omgedraaid, omdat dat overeen stemt met de manier waarop jij het aanneemt. Eerst schreef ik namelijk dat de evolutie dat begunstigde, waarop jij zei dat de evolutie zo niet werkt maar als criterium heeft dat "het goed genoeg moet zijn", waarop ik hierboven zeg "het is een eigenschap die niet door de evolutie is afgeschaft".
> Van links en rechts is ondertussen aangedragen dat er roofdieren
> zijn met hun oogjes opzij,
Ik ben van jou gewend dat je wat beter leest. Ik heb zo ongeveer als slogan onder ieder bericht staan "ogen opzij betekent niet dat het geen roofdier is." Wat is zeg is dat ALS de ogen frontaal zijn geplaatst dat DAN het met grote waarschijnlijkheid een roofdier is. Nogmaals: een mus is een vogel, maar dat betekent niet dat alle vogels mussen zijn. Probeer alsjeblieft eens te lezen wat ik schrijf voor je weer reageert, want anders wordt dit oeverloos. Wat mij betreft houden we er nu al mee op want zo belangrijk is het niet eens en waarschijnlijk vindt niemand het meer interessant.
> Lees Dawkins eens, en Gould.
Ik ben bekend met de materie hoor! Je probeert je nu als expert op te werpen maar je leest niet eens wat ik schrijf, en komt ook niet met een degelijke contra-theorie.
Ik schrijf dat de stand van de ogen is
geoptimaliseerd aan het bieden van goede overlevingskansen van de soort, jij doet dan net of dit verkeerd is en dat het "het vinden van het juiste compromis is". Daarbij voorbijgaand aan het feit dat dit twee synoniemen van elkaar zijn. Optimalisatie IS namelijk het vinden van het juiste compromis.
Waar gaat het je nu eigenlijk om? Om het niet-eens zijn, om de indruk te wekken dat ik onzin uitkraam?
>> geen nadeel had". In dat laatste geval zou je namelijk ogen op
>> allerlei plaatsen verwachten, en niet OF aan de zijkant, OF aan
>> de voorkant. Deze plekken zijn zo specifiek, en zie je bij zowel
> heb jarenlang o.a. op taxonomie secties op allerlei beestjes,
> vooral vogels, gedaan. Wat is een mens zonder hobbies en
> interessen, nietwaar? Hier verkoop je me niet makkelijk knollen
> voor citroenen, vriend.
Ach vriend, het "ogen aan de zijkant" versus "ogen aan de voorkant" is natuurlijk een versimpeling om het aanschouwelijk te maken. Wat ik feitelijk bedoel is hoe de focus is verdeeld, of de assen waarmee de pupillen worden gericht gelijk zijn aan elkaar. Maar dat maakt het voor buitenstaanders nog lastiger te begrijpen. Enfin, iets doet me vermoeden dat jij drommels goed weet wat ik bedoel.
Resumerend is het wel toevallig dat de ogen zijn ingericht met pupillen die OF in hetzelfde vlak bewegen, en dan bedoel ik ook hetzelfde, en niet 1 graad uit het lood (tenzij je loenst), OF dat ze falikant heel anders staan, zoals bij oa paarden, die zo verschrikkelijk loensen dat we niet eens meer kunnen zien dat ze dat doen. Tussenvormen (3 graden loensen) kom je bij diersoorten niet tegen (exemplarische afwijkingen daargelaten). Er is duidelijk een optimalisatie voor OF het een OF het ander. Waarbij het "een" dieptezien is en "het ander" zicht rondom.
> Preciesere diepte-cues is theoretisch en natuurkundig juist,
Fijn zo.
> maar het ontbreken ervan hoeft geen handicap te zijn. Daarbij
> kunnen ogen ook nog eens gedraaid worden, zijn er allerlei
> verschillen in afbeeldingsvlak, resolutie en brandpunt, etc. Dit
> is niet simpel!
Ik had het over optimalisatie. Het maakt geen drol uit of iets anders ook wel enigzins werkt. Het ontbreken van benen hoeft ook geen handicap te zijn, slakken en slangen doen het prima zonder. Maar iedereen zal begrijpen waarom een paard wel degelijk benen heeft: optimalisatie. Voor een vluchtdier is snelheid belangrijk dus heeft er een optimalisatie plaatsgevonden in de vorm van benen.
Dieptezien kan ook een beetje zonder stereoscopisch kijken, maar als je het wil optimaliseren zal je toch echt stereoscopisch zicht moeten hebben.
> Dat je hier totaal geen verstand van hebt is tot daar aan toe.
Toemaar. Slechte nacht gehad? Is "ergens verstand van hebben" tegenwoordig jouw exclusieve domein?
> Maar waarom negeer je gemakshalve dan alle aangedragen info, ook
> van diverse anderen, incluis fototjes enzo, die je verhaal niet
> past?
Niets is genegeerd, ik heb overal de moeite genomen om een antwoord te geven, inclusief de fototjes. Wat wil je nou suggereren?
Overigens neem je niet de moeite met een tegen-theorie te komen. Is jouw theorie dat het louter toeval is dat er nauwelijks niet-predatoren zijn die de ogen aan de voorkant hebben? Dat het toeval is dat bij een konijn de ogen aan de zijkant zitten maar bij een kat aan de voorkant, en dat omgekeerd net zo goed had gewerkt? Is dat jouw theorie?
Ik ben op het punt gekomen dat ik geneigd ben om te zeggen: "ja hoor Egon, de plaatsing van de ogen is louter toeval en heeft niets met optimalisatie te maken. Bij een konijn aan de zijkant, bij de kat aan de voorkant, maar omgekeerd zou net zo goed hebben gewerkt, tis gewoon toeval. Dat er veel roofdieren zijn met de ogen aan de voorkant en nauwelijks prooidieren is ook gewoon stom toeval. Paarden letten er dan ook niet op, want ze weten dat het gewoon stom toeval is."
Als dat je tevreden stelt dan neem je het bovenstaande maar aan, dan kunnen we deze discussie stoppen.
Groeten,
Frans