Frans Veldman schreef op vrijdag, 15 juli 2005, 22:43:
> Er is niets "inferieurs" aan, het gaat om optimalisatie. Een kan
> zou met rondomziende ogen duidelijk meer moeite hebben om een
> zijdelings passerende muis in een oogwenk van een seconde te
> kunnen grijpen.
>
> Groeten,
> Frans
Nee Frans: tis een kwestie van het meest effectieve compromis. Een kat met een groter blikveld zou die muis eerder zien....
Het hele evolutieproces is een 'spel' van specialisatie en generalisatie in een continue veranderende wereld.
Genetische variatie is daarbij het toverwoord. De variatie zorgt voor 'afwijkingen' en de omstandigheden 'selecteren' de dieren met het grootste voortplantingssucces.
Zo hebben haaien; de met afstand meest succesvolle 'roofdier'groep de ogen volledig aan de zijkant. Het topmodel, de Mako, is in alle opzichten een superhaai. Zelfs met leervermogen en een warmbloedig systeem. Toch is het als specialist een veel kwestbaarder dier als zijn primitievere neven.
Terug naar paarden: het evolutionaire traject van de paardachtigen is ook verreweg een echte lijn geweest en de huidige soorten zijn relatief kwestbare specialisten.
Wat betreft die intelligentie: sluit me helemaal aan bij Egon.
Selektie door de mens zal niet de slimste=lastigste naar boven hebben doen drijven maar dat geldt ook voor het natuurlijke selectieproces waar curiosity de kat kills.
Gewoonte = veilig. Dat een bepaalde merrie zich voortplant 'bewijst' haar 'wijsheid' en in haar keuzes volharden geen experiment. Het'
natte-apen-verhaal is een succesvolle overlevingsstrategie. De genetische variatie zorgt ervoor dat er vroeg of laat een vragensteller komt en het antwoord is vaak eenvoudig: die wordt wel/niet opgegeten

Of een individueel paard 'intelligent' is, is voor ons nauwelijks de definieëren, laat staan bepalen. De omgeving is daarbij sleutel en ook of het dier voor páárdenbelangen slim is. Het probleemoplossend vermogen in een mensenwereld is alleen in een mensenwereld van belang en daar is een paard niet in geëvolueerd. Het domesticatie-proces is maar een dun proces. Zeker bij paarden die relatief recent door de mens ingelijfd zijn.