Nick,
Wat het conditioneren betreft, nee, je hebt niet goed gelezen. Het gaat mij er juist om dat hij WEL het verschil kan zien tussen een hoofdstel en een halster. Maar ook als ik hem het halster voorhoudt - wat hij ook nog eens langer kent - stopt hij het in z´n mond. Terwijl het geen paard is dat alles zo nodig in z´n mond moet steken.
Ik heb al eens vaker duidelijk gemaakt (maar misschien ben je dat vergeten hoor), dat ik "natuurlijk paardrijden" zie als een natuurlijke communicatie opbouwen met je paard. Daar richt ik me zelf dus in het bijzonder op. Wil je me vertellen dat jij zelf bijvoorbeeld geen idee hebt hoe je paard zich voelt en wat er in hem/haar omgaat als je met hem/haar bezig bent? Is je antwoord nee (je hebt geen idee), dan begrijp ik niet hoe jij "natuurlijk" bezig kunt zijn, ook al heeft je paard geen bit in en geen deken op. Is je antwoord ja (je hebt wel een idee), als jij dat hebt, waarom zou ik het dan niet kunnen hebben? Ik zou me echt moeten schamen als ik niet aan m´n paard kan zien of hij relaxed is, blij, ongerust, of bang. En uit de reacties op wat ik vervolgens doe, haal ik heus wel of ik gelijk had met mijn constatering of niet. Uit de rest die je schrijft zeg jij precies hetzelfde, namelijk dat jij aan je paard kunt merken dat hij WEL problemen heeft met het bit. Waarom zou ik dan niet kunnen merken dat hij er GEEN problemen mee heeft? Ik kan het ook zien als hij zich irriteert aan een bungelende teugel. Waarom zou ik het dan niet kunnen merken als hij bezwaar maakt tegen het bit?
Maar nu mijn belangrijkste argument voor het gebruik van een bit. Ben jij het niet mee eens, weet ik al van tevoren.
Ik geloof best dat er onderzoek naar gedaan is. Maar tis voor mij een afweging weet je. Als ik om me heen zie HOE mensen precies rijden, dan moet ik concluderen dat de meeste mensen hun paard niet verzameld kunnen rijden als er geen bit in zit (en met moeite als het er wel in zit). Met een halster is verzameld rijden vrij moeilijk (en eindigt dat al snel in trekken en sjorren als je het toch probeert). Als ik even naar mezelf kijk, ik denk dat ik mag zeggen dat ik goed rijd (zit). Maar doorzitten is bij mijn paard moeilijk (een van de welbekende "moeilijke" paarden, qua draf). Regelmatig verzameld rijden verbetert dat een stuk. Het lukt mij doorgaans goed om hem rond en laag te rijden met een halster, maar echt verzameld is veel moeilijker. Met een bit gaat dat fijner en beter. Als ik mijn paard NIET verzameld rijd, loopt hij weliswaar ontspannen, maar is het risico veel groter dat ik niet lekker zit voor hem. Bovendien merk je dat hij snel "uit elkaar valt", mijn paard gaat b.v. dan heel erg vanuit de schouder lopen en "vergeet" a.h.w. een beetje de achterhand. Van verzameld lopen raakt je paard gelijkmatiger gespierd, en je bereikt dat je paard het gewicht van de ruiter evenwichtiger draagt. Dat is de reden dat ik het zelf dus regelmatig doe. Ik vind dat als ik er uberhaupt op ga zitten, ik wel moet zorgen dat de boel zo goed mogelijk in balans blijft. Met een bit in kan ik dat veel makkelijker bereiken en m´n paard zo trainen dat hij gelijkmatiger gespierd is. Je kunt ook makkelijker oefeningen doen als schouder binnenwaarts en dergelijke. Let wel, ik zeg niet dat die oefeningen niet kunnen zonder bit, ook dan doe ik ze wel, maar met een bit vind ik het wel veel makkelijker.
Ik denk dus dat dit voor meer mensen opgaat, en ik denk dus dat als je minder met bit rijdt en je paard heeft niet echt een heel fijne draf of galop, dat je dan automatisch de rug van je paard al veel meer belast. Die afweging vind ik belangrijk genoeg om over na te denken.
Dan spring ik even naar het laatste stuk (in de wetenschap dat we´t toch niet eens worden).
>Of het rijden al of niet natuurlijk is ga ik niet meer op in, ik vind dat zo een dooddoener.
************************
Oh, dus DAAR maak je je niet druk over, omdat jij dat een dooddoener vindt

?? Paardrijden belast de rug van je paard, punt. Ok, beleer je paard pas bij 5, maar ook dan maak je het risico dat hij door het paardrijden problemen krijgt met gewrichten, pezen en dergelijke, toch nog steeds flink groter.
Als ik je nou goed begrijp dan zeg je dus eigenlijk ook.....dan zijn die tijdelijke ijzers onder de hoeven ook niet zo´n ramp? het groeit wel weer weg die gaten? de hoeven worden wel weer goed als ze er onderuit gaan?
*********************
Nou, ik kan me niet herinneren dat ik al die dingen in mijn vorige post gezegd heb. Ik zeg zoals altijd: kijk naar het paard in kwestie. Mijn paard is jouw paard niet!
Die stal? ach, overdag mogen ze naar buiten...zon ramp is dat niet dat i dan ff een paar uur geen ruimte en voer heeft?
**********************
Kijk naar het paard in kwestie. Sommige paarden zitten ermee, andere niet.
Bix? ook geen probleem....die slechte stoffen krijgen we wel weer weg met ander spul?
**********************
Kijk naar het paard in kwestie. Sommige paarden kunnen er slecht tegen, andere hebben geen hinder van een beetje.
Dat is dus het punt waarom ik je gedachte niet kan volgen, snap je?
***********************
Begrijp je het al wat beter?