Nick Altena schreef op donderdag, 2 juni 2005, 17:51:
> Hoefsmid Rik schreef op woensdag, 1 juni 2005, 22:12:
>
>> In een eerder bericht hebben jullie al kunnen lezen over het

> Achteraan worden de hoeven iets platter gezet, het paard heeft
> daar hele hoge hielen, de steunsels breken spontaan los
>
> Wat bedoel je met dat laatste, de steunsels breken spontaan los?
Steunsels heten in Nederland ook steunsels, in het Engels "bars", het zijn de schuine, steunende, hoornachtige dingen die de hielen (in Nederland verzenen genoemd) open duwen. Bij een beslagen hoef steunt de hoef hiermee op het ijzer, maar te lange steunsels kunnen afbreken en dat is ook maar beter zo bij een niet beslagen hoef.
>
> Dan het volgende stukje dat je schrijft,
>
> Quote;
> Enkel de mustangrol er weer inbrengen en misschien de hiel wat
> verlagen en eventueel de rand breken. Meer zal waarschijnlijk
> niet nodig zijn.
>
> Wat bedoel je hier met de rand breken?
Een hoef die onderaan vlak geraspt wordt en ook vooraan mooi vlak geraspt wordt, vormt in het raakvlak een scherpe, soms snijdende rand. Als het paard daarmee tegen zijn eigen benen aanschopt, dan geeft dat een wonde. We doen dus niets anders dan de scherpe randjes afronden (net als jouw pas geknipte vingernagels, die zijn ook scherp en die kan je ook bijvijlen om ze niet snijdend te maken)
> wordt en de straal is weer gezond, gaan we over tot het
> regelmatig gebruik van hoefteer.
>
> Waarom dat hoefteer?
Ja, zoals je al gezien hebt in de lijst van natuurlijke bakappers, sta ik niet ind e lijst van onvoorwaardelijk natuurlijke bekappers. Dat wil zeggen dat ik niet op alle punten altijd hetzelfde denk als Ilona en Frans; Dat heb ik hen ook al laten weten en we maken daar geen ruzie over, we verschillen gewoon wat van mening. Dat zeer doeltreffend middel is op basis van formal en violet. Ik mag geen merken noemen. Zodra er geen rotstraal meer te vinden is, wil ik de hoef blijvend ontsmetten en harder maken. De bedoeling is dat de hoef nu even niet teveel vocht opneemt op de zool. Dus probeer ik een drogend, waterkerend product te gebruiken dat toch natuurlijk genoeg is om niet schadelijk te zijn. Hoefteer is daar een mooi voorbeeld van. Maar volgens Frans en Ilona is de rotstraal eigenlijk het kleinste probleem, terwijl ik het bij dit paard wel een groot probleem vind. Het paard moet namelijk voor een groot deel op zijn straal leren steunen, en het heeft al zo weinig straal over. Dus laat ik die straal niet ook nog eens wegkwijnen.

> dragen.
>
> Het zal komen omdat ik Nederlander ben....maar kan je dit ook in
> het Nederlands uitleggen wat je dan precies doet?
>Eigenaardig, we zouden dezelfde taal moeten spreken en we begrijpen elkaar niet. Ik vermoed dat het woord "uitbrokkelen" je teveel geworden is? Ik heb net gezocht in de "dikke Van Dale" en daar komt het woord wel in voor. Maar het betekent gewoon dat de stukken (stukjes) er uit vallen. Dus als de draagrand, waar het paard in hangt met zijn hoefbeen, begint "uit te brokkelen", als de stukken er uit vallen doordat het paard er teveel op steunt, dan komt de zool dichter bij de grond. En dan moet het paard wel meer leren steunen op zijn zool (en niet op de draagrand, toen het nog beslagen was).
> Dit omdat ik er nou juist van uitga dat ik niet aan die hoefwand
> moet gaan vijlen omdat daar een beschermlaagje aanwezig is die
> je zo verwijderd....
>
Jawel, je moet wel vijlen aan de voorwand, maar om het eenvoudig te houden (zo leer ik het ook aan mijn studneten) een paardenhoef moet op de voorkant één recht lijn naar beneden vormen, knobbels, ringen of vleugeltjes (bij Ilona en Frans heet dat met het mooie Engelse woord "Flares") moet je er uit raspen (kijk maar op pagina 195 in het boek van Frans en Ilona) Maar...!! Je moet wel ongeveer een duimbreed van de kroonrand af blijven, want daar zit inderdaad een beschermlaagje, "periopel" genoemd. Dat glazuurlaagje kan je goed waarnemen als je een paard zijn hoeven ongeveer een kwartier in water laat staan (of als je paard uit een modderweide komt enje zijn hoeven netjes afspoelt) Dan kan je een witte band zien op de bovenste twee cm van de hoef, net onder de kroonrand.
> Nou je ziet het, weer een hoop vragen.....sorry ..... maar ik
> probeer ook een hoefsmid te begrijpen, al lukt dat niet
> altijd....net als de taal van de Belgen die ons ook soms vreemd
> overkomt....maar dat zal omgekeerd ook zo zijn.
>
> Gr, Nick
Groeten , Rik (en vragen mag je altijd, maar ik heb niet altijd tijd om te antwoorden)