InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7960 berichten
Pagina 456½ van 531
Je leest nu alle berichten van "e m kraak"
Volg datum > Datum: vrijdag 25 juli 2014, 15:5325-7-14 15:53 Nr:267625
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:267624
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Martina schreef op vrijdag 25 juli 2014, 14:50:

> BRD... ik denk dat velen niet eens meer weten wat dat is :-M

Goed opgemerkt, ik ben echt iemand uit een vorige eeuw ;-)
Hoe moeten we dat tegenwoordig afkorten dan? Alleen maar D o.i.d.?

> Ja, klopt, die puur zout dingen hangen er nu inderdaad (niet die himalaya
> dingen), no problema.

Dan heb je dus ook geen problemen met al dan niet Cu of andere toevoegingen i.v.m. verschillende diersoorten.

> Ik kan dus pure zoutstenen naar NL gaan exporteren O:)

Voor 40 cent/kg (incl. verzendkosten :-P ) ben ik klant :-M
Volg datum > Datum: zaterdag 26 juli 2014, 12:2826-7-14 12:28 Nr:267628
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:267627
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Talitha schreef op zaterdag 26 juli 2014, 12:20:

> Is een blok van puur zout (NaCl) goed voor paarden? Voor mensen is dit
> heel slecht, omdat wij voor de verwerking van zout er mineralen aan binden
> en als het zout zelf geen mineralen bevat, ontrekt het je lichaam van de
> aanwezige mineralen (die je juist niet kwijt wilt!). Daarom is een
> mineraalrijk zout als himalaya of keltisch zeezout juist beter voor je,
> omdat de mineralen daar al inzitten.
> Geld dat voor paarden niet hetzelfde?

En deze plapperpraat meen je serieus?
Volg datum > Datum: zaterdag 26 juli 2014, 15:0126-7-14 15:01 Nr:267631
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:267630
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Talitha schreef op zaterdag 26 juli 2014, 14:16:

> e m kraak schreef op zaterdag 26 juli 2014, 12:28:
>
>> Talitha schreef op zaterdag 26 juli 2014, 12:20:

>> En deze plapperpraat meen je serieus?
>
> Ja, dat meen ik serieus, keukenzout ontrekt je lichaam aan mineralen. Dat
> is toch al algemeen bekend hoe slecht keukenzout is voor je?

OK dan, ik twijfelde echt. Nu dan ook een serieuzig antwoord ;-)
Maar eerst een vraag: Waarom denk je dat allerlei dieren, maar mensen nou net niet, blij zijn met een liksteen die voor het overgrote deel (als het goed is) uit NaCl oftewel keukenzout bestaat? (Voor mensen is NaCl trouwens ook best belangrijk. Niet alleen dieren lopen daar in het wild meer dan een blokje voor om, maar ook voor mensen was/is NaCl een duur goed waar het niet overvloedig zoals voor ons bereikbaar is).
Ter info voor jou:
- Dat NaCl IS een mineraal!
- NaCl = NaCl... gewoon een stabiele chemische verbinding.
- Je bent blijkbaar in de war, of gelooft de nonsensverkooppraatjes over himalaya-zout. Juist dat himalaya-zout is verrassend zuiver NaCl (lees de kleine lettertjes!).
- Dat "Keltisch" zeezout... volgens mij deugt de benaming al niet, die kelten zijn al een tijdje als bevolkingsgroep verdwenen, en moet je gewoon zeezout zeggen. Daar zijn allerlei verschillende kwaliteiten in. De goede fleur de sel is extreem duur, of je dat over hebt voor NaCl.... ik niet, als ik fleur de sel nodig heb voor mijn private haute cuisine maak ik het zelf wel, in een petrischaaltje o.i.d.; verzadigde NaCl-oplossing laten indampen en je krijgt prachtige "fleur de sel". Het meeste wat aangeboden wordt als "keltisch" is inferieure troep (sel gris).
Mij lijkt, in de huidige tijd, dat je voorzichtig moet zijn met zeezout vanwege vervuiling.
- Last but not least: NaCl is dus NIET ongezond voor ons. De verwarring ontstaat vanwege het toevallige grote aanbod waardoor we makkelijk TEVEEL NaCl tot ons nemen en zoals alle tevelen is dat niet slim.

Wanneer het om vrijwel alle andere minerale behoeften gaat, hebben we het in tegenstelling tot NaCl(/KCl), over (bijzonder) kleine hoeveelheden. Dat geldt ook voor Mg. Het wat aparte verhaal over Mg (tekort) komt vooral door decennia van foutief kunstmestgebruik (i.p.v. Magnesamon het goedkopere KAS gebruiken) in combinatie met natuurlijke uitspoeling. Ik vond en vind nog steeds dat dieren Mg moeten opnemen via het ruwvoer.

Lees ook de PNpagina die Frans erover gemaakt heeft nog eens. Frans en ik zijn het niet helemaal eens, maar over de meeste zaken toch wel. Ik vind het gebrek aan elementair chemische kennis echt schokkend.
Volg datum > Datum: zondag 27 juli 2014, 12:2027-7-14 12:20 Nr:267635
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:267634
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
joop schreef op zondag 27 juli 2014, 10:41:

> snel problemen. (daarom was zout lang betaalmiddel en waren er vroeger bv
> zoutkaravanen in de woestijn waar mensen nog sneller zout tekort te
> krijgen dan mensen in koele streken)

Ik zal wel weer ouderwets zijn maar als ik mag kiezen tussen in zoutaandelen betaald worden of in bitcoin, dan wordt dat voor mij toch echt zout. Dát is dus typisch iets waar Frans en ik het lijnrecht oneens zijn :-D
Volg datum > Datum: zondag 27 juli 2014, 14:3627-7-14 14:36 Nr:267637
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:267634
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
joop schreef op zondag 27 juli 2014, 10:41:

> fleur de sel is toch anders dan gewoon keukenzout. Het is een dunne
> zoutfilm die op het water drijft en waar algen in groeien die het de kleur

NaCl blijft NaCl.
Uiteraard kun je van alles gebruiken om zoutvlokken in je petrischaaltje op te doen neerslaan... kruiden, gemalen zeewier, whatever, stof zelfs.
Mijn punt is dat het NaCl gewoon NaCl blijft.
Naschrift (zondag 27 juli 2014, 14:53):
Je zou ook eens kunnen proberen gemalen gedroogd zeewier apart over je frieten te strooien. Scheelt een boel euroos
Volg datum > Datum: zondag 27 juli 2014, 14:3727-7-14 14:37 Nr:267638
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:267636
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Talitha schreef op zondag 27 juli 2014, 13:22:

>
> Ja Egon, NaCl is een mineraal. Eentje! En wij hebben een combinatie van
> verschillende mineralen nodig om die NaCl op te kunnen nemen. Eet je pure
> NaCl, dan gebruikt je lichaam mineralen uit je lichaam om dat op te nemen.
> Zo krijg je tekorten.

Is dat echt zo? Ik eet mijn hele leven al gewoon keukenzout en heb daar zover ik weet geen last van....
NaCl heeft een bijzondere positie onder alle mineralen die we binnen krijgen. De gewenste hoeveelheid is ook heel anders, omdat de functie (zoals Joop al aangegeven heeft) een andere is.
Daarmee beweer ik niet dat andere elementen (elementen als anorganisch chemische stoffen bedoeld) geen rol spelen, maar ik heb nog nooit gehoord over dieren (incl. mensen) die enorm veel moeite doen voor iets anders dan NaCl.

> Mineraalrijk zout (meerdere mineralen dus), kan direct opgenomen worden.
> Van keukenzout krijg je hoge bloeddruk, van keltisch zeezout of
> himalayazout niet.

Heb je ook echt, dubbelblind bewijs van die bewering?
Want volgens mij... blijft NaCl gewoon NaCl. Ik bedoel dat als je het met iets zou mengen waar het mee reageert het geen NaCl meer is. Einde oefening.
Zeezout kan allerlei verontreinigingen hebben, dat was heel vroeger zo erg niet maar vandaag de dag heb ik daar bedenkingen bij vanwege de ook in zee meetbare vervuilingen die wél degelijk bewijsbaar nogal slecht voor gezondheid uitpakken.
Himalayazout is mijnzout, fossiel dus en niets anders dan het mijnzout dat hier in NL door Akzonobel gewonnen wordt: NaCl.

> Ken je niet iemand in je omgeving die opgeleid is in de orthomoleculaire
> voeding? Dan kun je dat even navragen.

Nee, ik weet niet eens wat orthomoleculaire voeding is.

> Als je leert wat voeding met onze lichaamscellen doet, kom je tot heel
> andere inzichten, dan wanneer je alleen de grote lijnen bekijkt.

Ik heb daar wel eens wat over moeten leren, van mijn biologiejuf. Maar aangezien we weten dat Joop biologiejuf was, zal zij het allemaal vast veel beter onthouden hebben en dus ook nu beter kunnen gaan uitleggen dan ik Grinn!
Volg datum > Datum: zondag 27 juli 2014, 15:3727-7-14 15:37 Nr:267641
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:267640
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
joop schreef op zondag 27 juli 2014, 15:29:

> het lijkt me dat onze cellen meer iets met voedig doen dan dat voeding
> iets met de cellen doet. Als de cellen zich nergens mee bemoeien zal het
> voedsel ongebruikt in de WC vallen.

YES!

En met alle respect voor de wél geslaagde moleculaire bezigheden van Linus Pauling, snap ik niets van een zo begaafde wetenschapper die een idee van "toepassen van tevelen" gaat aanhangen. Want zo zit zover ik begrepen heb de "orthomoleculaire geneeskunde" in elkaar http://nl.wikipedia.org/wiki/Orthomoleculaire_geneeskunde.
En orthomoleculaire voeding, wat moet ik daar dan onder verstaan, een voeding die bestaat uit tevelen? Nou, daar zijn we in NL, het land van tevelen, expert in maar de effecten zijn toch echt niet beoogd.

Maar we hadden het over NaCl, en NaCl is en blijft NaCl. Lekker puh!
Volg datum > Datum: maandag 28 juli 2014, 13:1228-7-14 13:12 Nr:267644
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:267643
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Talitha schreef op maandag 28 juli 2014, 11:30:

[knip]
> weten dan moeder natuur. Dat zie je o.a. terug in onze voedingsleer. Wij
> zijn erachter gekomen dat ons lichaam zout nodig heeft, zonder zout geen
> leven, en dat klopt. Alleen word er vervolgens niet verder gekeken naar de
[knip]

Me dunkt dat ik altijd weer open sta voor van alles en nog wat. Ik had hier nog nooit van gehoord, hoewel ik met het werk van Pauling deels wel bekend ben omdat hij veel te maken had met het vaststellen van de molecuulstructuur van DNA (ook daarmee zat hij fout maar dit terzijde; hij had het wat molecuulstructuren betreft ook vaak bij het rechte eind, hetgeen het schrikbeeld van Watson en Crick was).

Naar dat "orthomoleculaire" idee is juist wel veel onderzoek gedaan, o.a. door een tweevoudig nobelprijswinnaar, die meneer Pauling (hij was voorstander!). Onderzoek dat helaas uiteindelijk uitgewezen heeft dat het niet deugt.
Ik denk, dat de orthomoleculaire idee simpelweg al niet deugt omdat het uitgaat van tevelen, dat is eigenlijk precies het tegengestelde van waarom klassieke homeopathie nmm niet deugt (hetgeen uitgaat van te weinig, zo weinig dat er geen werkzaam geachte molecuul meer aanwezig is en dat is gewoon te berekenen!
Te veel, te weinig, wat een irrationele gekkigheid eigenlijk, waarom nou niet proberen precies goed te mikken i.p.v. te veel of te weinig?

We hebben het in deze draad over keukenzout, NaCl. Dat goedje staat op zichzelf, het is een uitermate stabiele chemische verbinding. In de natuur werkt het nergens anders dan zo.
Dieren maken hele trektochten om eraan te komen. Het is onder mensen, die ook maar gewoon zoogdieren zijn, zelfs betaalmiddel geweest. Het is belangrijk, maar dat wij er hier heel veel aanbod van hebben vertekent onze blik en maakt het makkelijk er teveel van te gebruiken omdat mensen daar geen ingebouwde rem voor hebben. Daar is dat woord teveel weer!

Die liksteen die Frans bedacht heeft is daar op gebaseerd: hij rekent erop dat het NaCl gehalte voldoende motiveert op eraan te likken en zodoende ook nog wat andere toevoegingen bij de paarden mee naar binnen te smokkelen waarvan hij denkt en hoopt dat die de goede zijn. Dat onderscheidt zijn geldige idee van nogal wat andere likstenen die o.a. suiker toevoegen alsof de aantrekkingskracht van zout nog niet genoeg is.
Maar waarom doen die andere liksteenfabrikanten zulke nonsens dan? Dat is omdat mensen weliswaar geen maar andere dieren wel een rem op zoutopname hebben, en dat ligt misschien (ik denk van wel) wel weer aan het feit dat al die andere beesten geen benul van kokkerellen hebben. Wanneer je echter een berg suiker aan je liksteen toevoegt (dat is net zo goed kokkerellen!) wordt die rem bij paarden ook beduveld. Daarom zijn likstenen vaak nmm regelrecht slecht voor de gezondheid van je paard en bestaat de meest natuurlijke liksteen, dat waar al die beesten die grote trektochten voor over hebben, gewoon uit NaCl en niets anders dan NaCl.

De hoeveelheid NaCl als deel van iets anders is en blijft NaCl. Het maakt geen spat uit of je het mengt met aardappelen of zeewier of andere mineralen. Wat moet ik doen om je dat aan je verstand te peuteren?
Volg datum > Datum: maandag 28 juli 2014, 14:2328-7-14 14:23 Nr:267645
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:267644
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
e m kraak schreef op maandag 28 juli 2014, 13:12:

En puur toeval, vandaag in NRC:
http://www.nrcq.nl/2014/07/28/hier-zit-nog-steeds-te-veel-zout-in-maar-in-andere-producten-steeds-minder

Het is dus zo heel moeilijk niet, Talitha, mijn zelfgemaakte hutspot die Els ook altijd zo lekker vindt is OK, de kant en klare hutspot bij de supermarkt waarschijnlijk niet. Mijn zelfgemaakte pasta wel, die kant en klaar derrie uit het supermarktschap weer niet. Geen probleem allemaal want ik ben toch al een te grote lastpost die het microwavevoer niet tot zich neemt wegens gebrek aan gewenste smaakkwaliteiten (lees even door hoe dat in lijnrechte tegenspraak is met de RIVM smaakpolitie).

Caroline van Rossum, voedingsdeskundige bij het RIVM, wijst erop dat gebruik van natrium bij de productie van bepaalde producten, zoals kaas en brood, onvermijdelijk is. “Bij bereiding van sommige producten komt zonder zout het proces niet op gang, of mis je de gewenste textuur, smaak, of conservering.”
Meiske v. Rossum zou er door NRC toch op gewezen kunnen worden dat ze wartaal uitslaat, zelfs wanneer je jezelf niet als voedingsdeskundige maar als journalist profileert; sinds wanneer is een voorgeschreven sturing van smaak, waar niet over te twisten valt, onvermijdelijk? Wordt hier bedoeld dat we een voorgeschreven smaak moeten volgen omdat anders de smaakpolitie je keuken kort en klein slaat?

Maar wat almaar blijft staan is die zo aparte rol van dat keukenzout als chemische verbinding.
Volg datum > Datum: maandag 28 juli 2014, 15:2828-7-14 15:28 Nr:267648
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:267647
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Niek Kol schreef op maandag 28 juli 2014, 15:25:

> Egon, hoe bied jij de paarden het zout aan?

Gewoon los zout, de goedkoopste soort zonder jodium of andere toevoegsels, van de goedkoopste supermarkt, in een emmer. Daar mogen ze zo nu en dan hun neus in steken en/of een flinke hap danwel lik nemen. Geen sprake van dat zout 24/7 aanwezig moet zijn, dat is het in de natuur ook niet.
Naschrift (maandag 28 juli 2014, 15:31):
Het zout gaat vanwege het hygroscopisch zijn vanzelf in de emmer koeken.
Volg datum > Datum: maandag 28 juli 2014, 16:4228-7-14 16:42 Nr:267651
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:267649
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Talitha schreef op maandag 28 juli 2014, 16:04:

>
> Het zout wat dieren in de natuur oplikken is nooit pure NaCl, er zitten
> altijd meer mineralen in. Wij mensen zijn de enige die NaCl zo geïsoleerd
> binnen krijgen. Nou ja, en Egon zijn paarden dan.

Neeeeeeeee, in NaCl zitten geen en nooit andere mineralen. Die andere mineralen zitten er hoogstens naast. Maar het is NaCl en niets anders waar blijkbaar zoveel beloning vanuit gaat dat er enorm in geïnvesteerd wordt het te verkrijgen.

> Dat orthomoleculaire voeding gaat over tevelen is onzin. Wat de dokter als
> richtlijn aanhoud wat een mens nodig heeft aan vitaminen en mineralen, is
> een richtlijn die bedacht is eind jaren 50. Sinds die tijd is er veel
> veranderd, door meer stress, vervuiling, slechte voeding hebben wij veel
> meer vitaminen en mineralen nodig.

Misschien hebben mijn ponies en ik wel geen last van meer stress, vervuiling en slechte voeding, of nog niet genoeg last om er merkbaar last van te hebben....

> Hoe verklaar je anders dat mensen zich veel beter gaan voelen en er beter
> uit gaan zien wanneer ze supplementen gaan nemen? Ik heb daar zelf
> ervaring mee.

Je zou ook mijn dieet kunnen volgen, hetgeen nmm uitzonderlijk smakelijk is, i.p.v.
http://www.youtube.com/watch?v=ZcJjMnHoIBI
:-M
deze vind ik nog leuker
http://www.youtube.com/watch?v=t2mU6USTBRE
YES! LOL
en nergens last van hebben.
Is nog goedkoop ook want 95% van die supermarkt heb je geen belang meer bij en supplementen ook al niet nodig.

> Er zijn al veel mensen geholpen door orthomoleculaire therapeuten en dat
> is voor mij voldoende bewijs dat het werkt.

Jij hebt dat orthomoleculaire erbij gehaald maar eigenlijk ging dit gewoon over keukenzout.
Keukenzout = NaCl.
Dat himalayazout is krek eender, alleen duurder vanwege marketing voor onwetenden en idioten (en wrsch. wat reiskosten).
Zeezout is vervuild op uiteenlopende manieren maar blijft in essentie NaCl.
Iets anders kan ik er niet van maken!

Laten we het leuk houden met http://www.youtube.com/watch?v=N9qYF9DZPdw Blabla!
Jawel ik ben fan sinds My Bologna http://www.youtube.com/watch?v=C4_G7HHJ0GE
en nu staat alles op joetjoep!
Je leest nu alle berichten van "e m kraak"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7960 berichten
Pagina 456½ van 531
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact