Wat orthomoleculaire voedingsleer is zoek je maar even op, dat word op internet beter uitgelegd dan dat ik dat kan.
Wij zijn als mens een wezen gemaakt door de natuur, net als paarden. Zoals het paard het beter doet op voeding dat dichtbij zijn natuurlijke voeding komt, zo geld dat ook voor de mens.
In mijn ogen zijn mensen vrij arrogant en denken ze het vaak beter te weten dan moeder natuur. Dat zie je o.a. terug in onze voedingsleer. Wij zijn erachter gekomen dat ons lichaam zout nodig heeft, zonder zout geen leven, en dat klopt. Alleen word er vervolgens niet verder gekeken naar de voorwaarden waaronder wij dat zout kunnen opnemen in onze cellen. Ons voedsel hoort brandstof te zijn voor onze cellen, en dat is waar orthomoleculaire voedingsleer zich mee bezig houd. Hoe krijgen we alle benodigde stoffen in die cellen en vooral, welke combinaties zijn daarvoor nodig.
We weten allemaal dat magnesium alleen opgenomen word door ons lichaam in combinatie met calcium en vitamine D. Krijg je te weinig calcium binnen, dan gaat je lichaam calcium uit je botten halen om de magnesium op te kunnen nemen, zo ontstaat botontkalking.
Jullie weten ook dat in de liksteen ook de juiste combinatie mineralen hoort te zitten, voor de juiste opname van het zout.
Mensen denken het beter te weten, creëren een product waar behoefte aan is, zoals zout, maar suiker is hetzelfde verhaal. Eet je NaCl, dan kan je lichaam daar maar een beetje van opnemen (met behulp van de reeds aanwezige mineralen in je lichaam, naderhand heb je dus minder mineralen in je lichaam en ben je op weg naar een tekort), en de rest moet je lichaam afvoeren als toxische stof. Hoge belasting voor je nieren en je bloeddruk. Hetzelfde met geraffineerde suiker, dat heeft een hele hoge glycemische index (word snel opgenomen en geeft een hoge piek in je bloedsuikerspiegel, hoge belasting voor je alvleesklier die overdreven veel insuline moet aanmaken), terwijl een mineraalrijk suiker (kokosbloesemsuiker, rapadura, honing, ahornsiroop, enz) meer bevat dan alleen de pure glucose en daardoor een lagere glycemische index heeft, waardoor je er minder snel dik van word (bij grote hoeveelheden word je hier ook dik van), en het minder belastend is voor je lichaam (minder ontstekingen, minder overgewicht, minder kans op kanker, minder kans op diabetes).
De mens denkt het altijd beter te weten, maar ziet vaak van alles over het hoofd. Denkt een uitkomst te hebben gevonden, en stopt vervolgens met verder te blijven kijken.
Als mensen alleen nog maar producten eten die door moeder natuur gemaakt zijn (het product laten zoals het is, niet één onderdeel er uit halen maar alle onderdelen in de juiste combinaties bij elkaar laten, want dat heeft ons lichaam zo nodig, ook niks extra's toevoegen, want dan krijg je weer scheve verhoudingen), dan zou de gezondheidszorg wel in kunnen pakken! Helaas eten de meeste mensen zelf voornamelijk bewerkt voedsel waar aan de samenstelling flink gerommeld is en daar komen veel problemen van, veel ziekten, klachten, kwalen, overgewicht, geestelijke problemen, enz enz.
Het is net als PaardNatuurlijk, maar dan MensNatuurlijk
Je kan orthomoleculaire voeding onzin vinden, totdat je zelf ziek word, de dokter je niet kan helpen, maar een orthomoleculair therapeut wel. Het is niet bewezen, puur omdat er geen onderzoek naar is gedaan.