Coralie schreef op maandag 26 mei 2014, 11:41:
> Laura de Boer schreef op maandag 26 mei 2014, 9:45:
>
>> Mijn paarden lopen dagelijks bijna 20 km of meer, en ik ken meer mensen

> hoeven goed in de gaten houden.)
>
> Mochten er problemen komen dan kan je altijd nog ter plekke kiezen voor
> ijzers eronder bij die paarden en die hoeven die dat echt nodig hebben.
Grote kans dat je er niet ter plekke voor kan kiezen ijzers onder te laten slaan. De mensen in de regio die ik ken die die ondingen eronder laten timmeren moeten vaak maanden van tevoren een afspraak maken en dan nóg hopen dat de smid daadwerkelijk langs komt op de afgesproken dag. Nou zal dat waarschijnlijk afhangen van waar je precies heen gaat, maar je zit hier in een leeg gebied... Niet alles is dus zomaar snel voor handen.
> Of dan besluiten om minder te gaan rijden en het zien als een ervaring.
> Zodat je een volgende keer andere maatregelen kunt nemen (zoals
> bijvoorbeeld van tevoren veel gaan trainen op harde ondergrond).
>
> Zo zou ik het in ieder geval doen. Geen ijzers er onder laten slaan als je
> niet helemaal zeker weet dat je het zonder die ijzers niet gaat redden..
Vanwege het schadelijke effect van ijzers zou ik er met geen haar op m'n hoofd aan denken die aan een hoef vast te timmeren. Maar om op korte termijn hoefschoenen 2e hands te vinden en het zo voor elkaar te hebben dat je de juiste hebt, die blijven zitten (juiste pasvorm voor je paarden dus), waarmee je paarden zonder wondjes of wat dan ook voor last langdurig kunnen lopen is ook niet eenvoudig.
Googelen naar waar je evt 2e handse kan vinden en die zo snel mogelijk uitproberen. Ze moeten vooral goed passen, geen wonden veroorzaken, je paard moet er goed op lopen. Maar welke schoen dat is hangt dus van je paard af. Dat moet je uitproberen, net als je zelf schoenen past voor je ze koopt. Niet elke schoen loopt lekker of zit goed...
Anders een geschikte route hier zoeken, dus niet al te heftig. Mocht het allemaal niet gaan kun je altijd nog stoppen. Je kan ook afstappen als het nodig is, en als het kan, maar afstappen kan soms levensgevaarlijk zijn (smalle paden op glibberige hellingen met dus geen plaats naast je paard bv). Hopelijk zijn je paarden ook terreinwijs. Ze zullen constant goed op de ondergrond moeten letten en de juiste beslissingen moeten kunnen nemen. Het is onmogelijk ze hier te vertellen waar ze precies moeten lopen, zo snel kun je als ruiter vaak niet eens reageren. Deze concentratie is ook vermoeiend, als paarden dat niet gewend zijn, is mijn ervaring. Veilig vind ik dat dan ook niet.