Merel Stoffers schreef op woensdag 15 mei 2013, 17:35:
> Egon, geheel offtopic en ook totaal niet denigrerend bedoeld (kan mij ook
> goed vinden in je posts meestal) maar leuk eens een wat meer rijtechnische
> post van je te lezen.

Beste Merel, hoe stel je je dat voor? Ik ben geen groot optimist als het om mijn soortgenoten gaat en verwacht niet dat er veel geïnteresseerden zijn. Dat ik op Nathalie reageer komt omdat ik een redelijk idee heb van haar kunnen, dat ik niet geporteerd ben van meneer
Parelli weet ze heus al wel
Het zal niet verbazen dat ik voor 100% gemotiveerde coöperatie en dwangloosheid ga.
Systematisch zou je daarvoor, denk ik, heel anders moeten opstarten dan gebruikelijk.
Er zijn naar mijn idee twee basis vaardigheden, gereedschappen, nodig voor paardrijtechniek:
A - je moet
goed kunnen klikkeren (dat kun je ergens leren, bij Piet bij voorbeeld, of van internet of uit een boekkie - wel belangrijk is, denk ik, dat op enig moment door een expert gecontroleerd wordt of je het écht goed kan, een soort examen dus om dubbelzeker te zijn van je zaak want dit is belangrijk!);
B - je moet betrouwbaar kunnen voelen in alle bewegingen en gangen welk been een paard wanneer verzet, alsof het je eigen benen zijn (kwestie van vaak te paard zitten en daar constant op letten zodat het een tweede natuur wordt).
Je kunt deze twee dingen 100% diervriendelijk leren:
- voor A is niet eens een paard nodig en
- voor B ben je in principe volkomen passief passagier, het gaat om zitten en voelen, niet om 'rijden' als besturen. Het zou aan de longe kunnen maar ook vrij in de wei. Overal en altijd als je op een paard zit.
Voilá, samengevat mijn 'level 1' voor jullie allemaal en we zien wel weer hoe snel het schip strandt. Twee heel simpel lijkende zaken maar het valt tegen. Het is wel enorm handig beide met zijn tweeën te leren, zodat je op elkaar kunt klikkeren én de ander kan controleren of wat je te paard denkt te voelen wel klopt; het paard hoeft nog niets te kunnen en niet bestuurd te worden. Alles wat nodig is, is dat je erop mag zitten.
Zolang deze twee zaken niet grondig beheerst worden kan ik er 'rijkunstig' verder eigenlijk helemaal niets mee. Voor 'rijkunst' is het noodzakelijk dat je A met B kunt gaan verbinden, je moet immers in staat kunnen zijn tegen je paard te zeggen: "wat je NU doet is PRECIES wat ik bedoelde". Alles wat gaat volgen aan secundaire associaties etcetera is voor later, in level 2 gaan we meneer of mevrouw paard een paar gereedschappen leren die handig en nodig zijn in de omgang met ons.