e m kraak schreef op donderdag 25 april 2013, 21:04:
> Martina schreef op donderdag 25 april 2013, 18:32:
>
>>>> Els.

>> ogen naar die lijven te kijken (zit het zadel recht, waar zit nog vuil,
>
> Niks ervan. Onze paarden weten prima het onderscheid te maken tussen 'waar
> zit nog een viesje?' en 'ik ga je pakken!'.
Ja, dat weet ik ook wel. Daarom vond ik juist het woord focus, dat Piet schreef zo mooi. Dat dekt de lading, het gaat inderdaad niet alleen om een blik (van een paar ogen die waar dan ook zitten) maar om de gehele lichaamstaal. Dat is toch ook wat focus betekent. Helaas was m'n priemende ogenvoorbeeld blijkbaar een beetje fout gekozen, zie ik nu. Die priemende blik lag voor mij voor de hand vanwege m'n recentelijke schapenervaring en de blik is een voor mensen toch vrij duidelijk onderdeel van lichaamstaal. Maar blijkbaar is het een voorbeeld waarmee je voorzichtig moet zijn, voor je het weet ben je een voorstander van een ogen van voren theorie Don't say negro
> Op zich doet het niets dat onze ogen frontaal geplaatst zijn; er zijn
> zoveel beesten, vooral klimmende/springende dieren uiteraard, die frontale
> ogen hebben om beter afstanden te kunnen schatten. Wie is er nou bang voor
> een ringstaartmaki, om maar een dwarsstraat te noemen?
Geen idee wat er allemaal wel en niet van waar is. Ik heb het naar mijn idee nooit over ogen van voren gehad. Maar over een priemende blik van mensen = lichaamstaal. Is niet: betoog voor frontale ogen verhaal.
> Focus is dus niet alleen aankijken, het is een samenspel van alles in
> lichaamstaal. Je paard reageert ook op je focus als je erop zit.
Dat was naar mijn idee ook wat Piet ermee bedoelde en waarom ik het zo'n mooi woord vond. Ik wilde alleen maar aangeven dat er een hoop onbewuste lichaamstaal op paarden geprojecteerd kan worden omdat wij mensen ons vaak niet zo bewust zijn van onze non-verbale boodschap.