Martina schreef op maandag 8 april 2013, 9:37:
Mijn dank, Peter, ik ben nu wel weer op uitge-nerd

Defect kan ook niet want waar geen doel is kan ook geen defect bestaan. Gewoon iets anders inderdaad, zoals Martina toevoegde, een variant zonder bedoeling of richting. Genetische defecten zijn per definitie uitgestorven. Of zoals Bas Haring het retorisch formuleerde:
"Waarom zijn alle ijsberen zulke geile beesten?"
"Simpel, omdat alle andere zijn uitgestorven!"
De filosoof ziet wat de bioloog heeft uitgevonden denk ik helderder dan de bioloog.
(Ren)telgang is net zo goed een natuurlijke gang voor hoge snelheid, denk alleen al maar aan kamelen.
En die galop, moet die overkruisd zijn of niet? Honden bij voorbeeld galopperen vaak overkruisd. Zit erg onprettig, daar niet van maar daar hebben we het even niet over
Interessanter is of die galop een laterale of diagonale gang is, en wat is de overkruisde versie dan?
Er staat ook dat alle paarden de "basisgangen" stap, draf en galop beheersen ("The three naturally occurring gaits in all equids are, in order of increasing speed, walk, trot and canter/gallop") en ook dat is met zekerheid foutief. Er zijn er zat die helemaal niet kunnen galopperen, maar in plaats daarvan telgangen als het snel moet. Dito in stap trouwens; snelwandelen noemen ze op IJsland dan tölt. Dan bestaan er ook nog de paarden die alles kunnen behalve draven! .... en dat allemaal als natuurlijke patronen, zo uit de wei, nog voor dat daar belerend aan geklooid is. Als je nauwkeuriger gaat waarnemen zijn er nog allerlei varianten in en tussen gangen, o.a. een kruising tussen draf en galop, het ziet er raar uit, een soort gesprongen draf maar zo voelt het niet als je erop zit.
Op het moment dat ze bereden worden veranderen de patronen vaak helemaal; je kunt aan een veulen in de wei dat fabelachtig mooi tölt dus niet automatisch zien dat het dat later bereden ook gaat doen. Dat ligt nmm duidelijk aan evenwichtskwesties en mate van verzameling, frame, of hoe je dat noemen wil.
Aan de andere kant zitten er gedegen leerpatronen al dan niet vast aan de gangen; om lateraal aangelegde paarden goed te leren tölten moet je voor alles beginnen ze te leren draven. Bij voorbeeld.
Alles bij elkaar denk ik daarom dat de term "basisgangen" als deel van een mogelijk gangenspectrum al een vooroordeel uitdraagt, de gebruikelijke cultureel bepaalde oogkleppen.
> Our interpretation is that the mutation inhibits the transition from trot
> to gallop and thereby allows the horse to trot at very high speed,
> explains Leif Andersson."
> Ik weet niet, ik vind dat nogal een interpretatie.
Ik denk ook dat de interpretatie bedenkelijk is als die uitgaat van foutieve veronderstellingen. Vooral omdat zo makkelijk maar pertinent onjuist wordt aangenomen dat ieder paard de basisgangen stap/draf/galop beheerst en daar de 'speciale gangen' tegen afgezet worden (verbonden aan een mutatie) doet mij concluderen dat het net zo goed om een willekeurige onzinvariant kan gaan. Daar zijn er erg veel van, het is een voortdurende chemische fabriek.
Ik vind de conclusie die aan de bevindingen wordt verbonden daarom niet overtuigend. Ik heb dus geen mening over dat DMRT3, wel over de veronderstelde relatie met de gangenpatronen welke ik dubieus vind. Omdat dus het veronderstelde patroon in gangen, denk ik, onjuist is.
IJscoos zijn lang niet zo bijzonder als de ijscooliefhebbers alsmaar schijnen te denken en allerlei alternatieve gangen kwamen vroeger veel vaker voor maar zijn ten gunste van draf met de komst van de remonte in combi met aangespannen werk er niet in maar eruit gefokt. Daarom zie je het in Zuid-Amerika, waar de paarden toch ook echt van Spaanse oorsprong waren maar sinds de import een ander cultuurpatroon dan het europese bij hun mensen hebben gevolgd, veel gevarieerder.
Een paard dat niets anders meer kan dan draven, bij voorbeeld, is daarom als fenotype (ik durf daar geen genotype van te maken!) dus, zoals ik ertegen aan kijk, veel bijzonderderderder