Talitha schreef op donderdag 21 maart 2013, 19:21:
>
> Nou, ik vind zelf bekappen zeker niet zo simpel als nageltjes knippen! Ik
> zou het niet zo willen zien, dan loop je denk ik ook het risico om er te
Ik echt wel. Eerlijk waar.
Wat je niet wil zien, zie je natuurlijk ook niet
> makkelijk over te denken en het dan niet te laten controleren door ervaren
> natuurlijk bekappers.
> Ik ben de hoefjes zelf gaan doen omdat mijn traditionele hoefsmid vond dat
> het onzin was voor hem om te komen voor een beetje bijvijlen, dat kon ik
> prima zelf vond hij. Ik was het type dat opzag tegen de hoefsmid en dacht
> dat ik dat nooit zelf kon en durfde het ook niet. Maar omdat mijn pony
> veel op het verharde liep en in een verharde paddock stond, was er voor de
> tradi hoefsmid niets meer af te halen. En dat kleine randje bijvijlen dat
> moest ik zelf maar doen. Daarmee ben ik accord gegaan op voorwaarde dat
> hij zowel voordat ik vijlde, als naderhand er naar keek of ik het goed
> gedaan had.
> Hij vond dat ik het heel goed deed.
Ik niet maar ik til er niet zo heel zwaar aan zolang je aan de voorzichtige kant zit (en dat doen de meesten blijkt uit praktijk).
Hoefsmid had geen flauw benul waar naar te kijken.
> Toen ontdekte ik het natuurlijk bekappen en mijn tradi hoefsmid weet wel
> wat het inhoud en weet ook dat je daarbij de hielen veel lager zet,
Daar draait het in praktijk vaak wel op uit, maar is eigenlijk helemaal niet waar het om gaat. Je moet ieder "ideaalplaatjes-model" loslaten; een paard met platvoeten heeft nou eenmaal platvoeten en een paard met kromme poten of iets anders, scheefheid bijvoorbeeld, zal dat in de hoeven reflecteren.
Om daar allemaal echt verstand van te krijgen lukt zelf de beste dierenartsen blijkbaar niet anders zou het universitair onderwijs op dit gebied wel beter zijn
> hij gebruikt het zelf niet.
> Voor de zekerheid ben ik vorig jaar toch begonnen met 2x per jaar een
> ervaren natuurlijk bekapper te laten komen om te oordelen over mijn
> bekapkunsten en hij vond ook dat ik het goed deed. Vandaar dat ik dat zelf
> doe.
Snap ik allemaal wel, maar ook bij de kennis en kunde van de natuurlijk bekappende entrepeneurs heb ik vraagtekens. Eigenlijk de enige waar ik ongezien vertrouwen in heb omdat hij tenminste wel veel kennis heeft is Koen.
Moet dat dan, al die kennis terwijl het zo simpel als nageltjes knippen is? Ja, als je er je vak van maakt moet dat, nmm. Maar belangrijker, de rode draad van alles, is inzicht en daarvoor moet je even buiten het stramien kijken (en dat is heel moeilijk, totdat je je er bewust toe zet en je verteld wordt waar en naar wat je moet kijken)
> Ik ben heel blij dat ik het zelf doe, want vrienden van me laten die
> natuurlijk bekapper hun paarden doen, hij komt dan om de 8 weken en dan
> vind ik dat er zoveel verschil tussen zit. Ik houd liever de hoefjes
> altijd op dezelfde stand, want als de hoefwand te lang word gaat die
> splijten en scheuren. Dat andere mensen dat onder natuurlijk bekappen
> vinden vallen moeten zij weten, maar ik wil liever 2 wekelijks even wat
> eraan doen, dan 8 wekelijks.
Helemaal mee eens! Liever nog doe ik er helemaal niets aan.
Dat om de acht weken een 'natuurlijk bekapper' laten opdraven die de rommel opruimt is nmm geen natuurlijk bekappen. Daar zijn al de grootste ruzies om gepasseerd hier op PN maar ik hou die mening stug vol
> En die dure natuurlijk bekappers elke 2 weken
> laten komen is me echt te duur, zeker omdat ik het zelf prima kan.
Je kan het dus wel, maar zeker niet prima. Niet bedoeld als sneer, maar om aan te geven dat er een flinke weg te gaan is. Toch zou ik je nog liever aan het denken zetten over wat je zou kunnen verzinnen zodat je helemaal niet meer hoeft te bekappen.
> Bij problemen kan ik eventueel altijd de tradi hoefsmid vragen die hier in
> het dorp woont, maar ja die weet niet hoe je een pony overzet van altijd
> zachte grond naar verharding. Hij zou zeggen, gewoon in de stal zetten
> totdat hij niet meer gevoelig loopt en dan pas weer op verharding.
Als je nou weet dat dit contraproductieve advies komt (of verwacht je dat alleen maar? heb je dat al eens echt gevraagd om dat zeker te weten?) dan zou je toch duidelijk moeten zijn dat die tradi hoefsmid geen flauw benul heeft waar het over gaat?
> Daarom vraag ik hier advies

> Met goed gevolg, want het probleem is opgelost!
Ik denk dat het probleem niet is opgelost zolang je moet blijven sleutelen aan die hoefjes. Dat periodiek nagels knippen bij paarden 'normaal' gevonden wordt is NIET normaal! Het is een duidelijk teken aan de wand dat er iets faliekant verkeerd gaat in de houderij.
> Ik denk niet dat ik zomaar iedereen zou aanbevelen om zelf te bekappen, ik
> zou iemand wel adviseren om af en toe je werk te laten controleren door
> een ervaren bekapper.
Ik beveel ook niemand aan om zomaar wat hersenloos te gaan klooien. Wel om te beginnen met een cursus natuurlijk bekappen te doen!
Het begint nmm met voor ogen te krijgen hoe een hoef er uit hoort te zien en dat is niet zoals het in de meeste paarden/hoefsmidsboeken staat.
Tweedens komt nmm echt de omgeving, niet te hoef zelf want zolang de omgeving te slecht is blijft het dweilen met de kraan open. Omgeving is en doet alles, van onderkomen tot gebruik en maakt 80% uit voor het fenotype van je paard.
'Omgeving' is vaag, daar moet je, ieder in individuele omstandigheden, over nadenken.
Opstallen/opsluiten moet je nooit willen, dat is klaar. Maar verder kan alles enorm uiteen lopen. Waar cumulatief aan voldaan moet worden is regelmatig aanbod van uiteenlopende ondergronden en prikkels. Dat ziet er voor een paard dat heel intensief buiten bereden wordt heel anders uit dan voor een die extensief gehouden wordt. Gemene deler is in ieder geval regelmaat; twee weken niet aangekeken worden omdat baassie geen tijd heeft en dan ineens een vierdaagse moeten lopen is niet verstandig. Vanuit 'regelmaat' kun je beginnen met bedenken welke regelmaat voor jou haalbaar en wenselijk is en van daaruit construeren hoe je je houderij wilt inrichten.
Moet dat dan allemaal helemaal perfect? Ik geloof daar niet in omdat de natuur ook allesbehalve 'perfect' is. Er is denk ik wel een marge, met een onder- en bovengrens, waarin je ponies zonder noodzakelijke oplapmiddelen kunnen functioneren.
Voor jouw mini's zal 'omgeving' er cumulatief dus heel anders uit kunnen zien dan voor een renpaard, of een manegepaard. Misschien zou je wel veel vaker en langer met ze moeten gaan wandelen, of hun onderkomen deels voorzien van heel grof schoon puin (fractie 6 cm, fractie 10 cm voor grotere paarden), flinke aardappels dus... ik weet het allemaal ongezien ook niet.
Het realiseren dat bekappen eigenlijk een signaal is dat je je paarden niet goed houdt lijkt mij het meest belangrijk. Dan ga je vanzelf nadenken over hoe dat beter zou kunnen, toch?
Ik heb hier een merrie die al 18 jaar niet meer bekapt is. Mijn 'nieuwe' hengst heb ik 1x, na aankoop, fatsoenlijk op zijn hoeven gezet en ben er sindsdien niet meer aangeweest en dat is toch ook alweer een jaar of 7.
Toch moet je dit allemaal niet zo zien alsof ik beweer de wijsheid in pacht te hebben. Ik denk wel wat meer inzicht te hebben inmiddels dan de meesten maar ik volg ook nog steeds een niet uitontwikkelde weg. Ik snap er nu iets meer van dan 2 of 5 jaar geleden, mijn inzichten zijn totaal veranderd vergeleken met 30 jaar geleden.
Ooit heb ik een filmpje op joetjoeb gezet (account daar is allang verwijderd als het goed is) om te laten zien hoe makkelijk dat nageltjes knippen bji paarden is. Dat doe ik echter nooit weer! Zoek de commentaren maar terug hier op PN; die gingen in hoofdzaak over mijn eigen voorkomen daarin wat de blonde forummerries blijkbaar in hoge mate opwond.
Hele lap tekst, ik vind dat ik mijn best wel weer voor even gedaan heb.